Παρασκευή 30 Ιουνίου 2006

Τηλε-απορρίματα

Πολύ σκουπιδαριό στην τηλεόραση. Εκτός βέβαια από το οφθαλμοφανές ότι δηλαδή τα μπιπ αλλά και η κάθε είδους αθυροστομία κάνουν ένα πρόγραμμα δημοφιλές, αυτού του είδους οι βρωμιές είναι που θα στιγματίσουν και κατά συνέπεια θα ξεφτιλίσουν στα μάτια του κοινού τους συντελεστές των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αυτή τελικά είναι η μόνη ελπίδα για το μέλλον, όταν το παρόν κατακλύζεται από τη σαπίλα .Νομίζει κανείς ότι η Τατιάνα ή ο Χίος θα έχουν ξανά την ευκαιρία να παρουσιάσουν δελτίο ειδήσεων ή να γράψουν ένα άρθρο σε μα σοβαρή πολιτική εφημερίδα (ανέκαθεν όνειρο ζωής για κάθε δημοσιογράφο);
Βέβαια έχουμε δει από μέρα σε μέρα να δημιουργούνται ‘απόλυτοι’ σταρ αλλά σ’αυτές τις περιπτώσεις πρέπει το βύσμα να είναι πολύ δυνατό. Ακόμα και έτσι όμως δεν μπορείς να τους πείσεις όλους ότι είναι μέρα όταν έχει πλακώσει η μαύρη νύχτα… Θυμάται κανείς τον μέγα σήμερα κύριο Τριανταφυλλόπουλο όταν ξεκίνησε στον αείμνηστο Σκάι πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια με εκπομπή αλλά Τζέρι Σπρίνγκερ (ξύλο, ενδοοικογενειακοί καβγάδες, κτλ); Όταν όμως ακόμα και αυτός άρχισε να ανεβάζει τη δημοφιλία του άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά τη θεματολογία των εκπομπών του και τους καλεσμένους-θύματα, από θείες και πατριούς σε βουλευτές και υπουργούς. Ο ίδιος βέβαια δεν σταμάτησε να ασκείται στον έντονο λαϊκισμό και στην κατασκευή εντυπώσεων με κατεύθυνση όπου φυσάει ο άνεμος. Θα ήταν αχάριστος άλλωστε αν πρόδιδε τις αρχές που τον ανέδειξαν…
Η σαβούρα όμως στην τηλεόραση ζει και βασιλεύει -και όπως φαίνεται- τον κόσμο κυριεύει. Η μόνη λύση; Μη δεις τηλεόραση ή δες στρουμφάκια, για τσόντα υπάρχει και το ίντερνετ…

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2006

Ρατσισμός

Μια νέα φυλή τουριστών αρχίζει να κατακλύζει την νότια Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των νησιών (στη βόρεια είναι χρόνια, όπως πληροφορούμαι, που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους) και αυτή είναι η, θαυμαστή στην όψη, Ρωσική φυλή. Καθένας τους ζυγίζει κάπου 150 κιλά και έχουν αυξητικές τάσεις αφού συνηθίζουν να κατεβάζουν οποιοδήποτε αναψυκτικό βρίσκεται σε απόσταση εκατό μέτρων από τον άξονα τους. Το βάρος τους βέβαια είναι ένα προβληματάκι όταν ανεβαίνουν στα καΐκια για τις mini cruises (γνωστές και μη εξαιρετέες σε όσους έχουν ταξιδέψει στα νησάκια) όπου για να μη μπατάρει η βάρκα χωρίζουν τις παρέες τους(μισοί από δω μισοί από κει).
Στην ουσία δεν διαφέρουν πολύ από τον συφερτό της Δύσης που μαζεύεται τα καλοκαίρια εδώ αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Ρώσοι είναι μια πιο πρωτόγονη μορφή των Αγγλογερμανοσκανδιναβών. Σπάνια πλένονται, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα το αποσμητικό ενώ δεν χρειάζεται να έχουν κατεβάσει πρώτα ένα καφάσι μπύρες για να είναι αγενείς (κατάλοιπο του σοβιετικού απομονωτισμού; Ίσως…). Έχουν βέβαια και κάτι από μας, αφού ξεψαρώνουν γρήγορα και αρχίζουν τις φωνές και το χαβαλέ αμέσως μόλις ανοίξει το πρώτο κουτάκι του γνωστού αφρώδους ποτού.
Αφού φύγουν βέβαια από την Ελλάδα για την επόμενη χώρα-θύμα ας ελπίσουμε να μην είναι ο ‘Μύθος’ το μόνο πράγμα που θα θυμούνται από εδώ.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006

Iδεολογικά μπερδέματα

Με τη ευκαιρία της κατάθεσης από την κυρία υπουργό του προσχεδίου για τα πανεπιστήμια, φάνηκε για μια ακόμη φορά ο ιδεολογικός αχταρμάς που επικρατεί στα κόμματα στην Ελλάδα. Το κυρίαρχο στη βουλή κόμμα προβάλλει, όταν τίθεται το καυτό θέμα της ιδεολογικής του τοποθέτησης, την πίστη του στα φιλελεύθερα ιδεώδη. Ιδιωτική πρωτοβουλία, υποχώρηση κρατικού προστατευτισμού και όλες εκείνες οι αρχές για τις οποίες οι Αγγλοσάξονες είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν (και να θυσιάσουν), μαζί με ολίγον από κέντρο, όπως θέλουμε να το εννοούμε εδώ, αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού προγράμματος… Στην Ελλάδα όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ο λαϊκισμός είναι το κοινό όπως αποδεικνύεται των κυρίαρχων κομμάτων δυστυχώς εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Όταν για διάφορους λόγους αρχίζουν τα ποικίλης προελεύσεως 'δύσκολα' ο φιλελευθερισμός γίνεται λαϊκή δεξιά και «κέντρο»- με την ερμαφρόδιτη έννοια του όρου- όπως και τα πιο αντιδραστικά κινήματα του αντίθετου χώρου γίνονται δημοκρατική αριστερά και ούπς – πάλι «κέντρο». Το κέντρο τελικά είναι μια μεγάλη αγκαλιά που έχει χώρο για όλους- φιλόδοξους επιχειρηματίες, απογοητευμένους εργάτες, συνταξιούχους και φυσικά ανέργους. Αμ δε! Οι μόνοι πραγματικά βολεμένοι από τους άτολμους πολιτικούς στην Ελλάδα βλ. κέντρο, είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί που ενώ η Ελλάδα έχει βαλτώσει στον χώρο της οικονομίας και όσον αφορά την έρευνα κινείται από την ίδρυση της στα ίδια ρηχά νερά, για αυτούς χτίζονται μνημεία και λατρεύονται σαν «μεγάλοι άνδρες του παρελθόντος» όταν αποσυρθούν.
Ορίστε η λαϊκή κυριαρχία έδωσε στους θαυμαστές του φιλελευθερισμού τέσσερα χρόνια για να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα τους. Αν οι κρατούντες πιστεύουν ότι θα πάνε στα σίγουρα προσθέτοντας και κάτι από λαϊκισμό, οι πιθανότητες είναι μαζί τους αν στοχεύουν σε μνημεία και όχι στο μέλλον της χώρας.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2006

καλοκαιράκι, να βγάλουμε κανα ρουχαλάκι;

Διανοητικά αυτές τις μέρες βρίσκομαι στις παραλίες. Διαλέγω δημοφιλείς παραλίες γα να έχω τον πειρασμό από κοντά... Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που επιτέλους έβαλαν στο χρονοντούλαπο μια από τις μάστιγες του καλοκαιριού- το ολόσωμο μαγιό(εντάξει υπάρχουν και οι γιαγιάδες που το προτιμούν αλλά όχι για πολύ ακόμα-δείτε τις τουρίστριες). Δεν μου τη βάρεσε, το ξέρω οτι είναι χρήσιμο και για κάλυψη φούρνων...
Μία απο τις αρχές μου είναι οτι στη θάλασσα όλοι πρέπει να ευχαριστιούνται με αυτά που βλέπουν ακόμα και οι πιο βιτσιόζοι ( ναι ναι για την συμπαθή κατηγορία των "φαλαινοθήρων" μιλάω...) οι υπόλοιποι ας μην κοιτάνε, έχει για όλους. Τώρα για τις κοπέλες (όλων των ηλικιών) είναι αλήθεια οτι το μπικίνι τις κάνει να αισθάνονται -πώς να το πω... σέξι -ζηλεύουν και αυτές οι καημένες! Άσχετο το τι σκέψεις βγαίνουν στον καθένα-που καλό είναι να μένουν σκέψεις. Για τις πιο καλλίγραμμες φαίνεται οτι ο συγκεκριμένος τύπος μαγιό δεν αρκεί γι'αυτο υπάρχουν και παραλλαγές- στρίνγκ, βραζιλιάνικα κτλ. Πιστός στις αρχες μου τα εγκρίνω και αυτά.
Βέβαια μπορείνα συναντήσει κανείς και το αντίθετο με διάφορους περίεργους με στρίνγκ και σλιπάκια... Το μόνο που θα πω είναι οτι αν έχουν και αυτοί κοινό καλώς να ορίσουν. Όμως επειδή κάτι τέτοιο το θεωρώ απίθανο-->ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΟ ΚΡΑΤΕΙ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ...
Μεγάλο πράγμα οι ατομικές ελευθερίες... ο καθένας να βάζει ό,τι γουστάρει (ανάλογα με το πόσο σκληρόπετσος μπορεί να είναι - φαντάζεσαι μια παραλία ολόκληρη να σε κοιτάει και να γελάει και συ εκεί...). Θυμάται κανείς κάτι παπάδες μαζί με θιγμένους οικογενειάρχες(αυτοί μάλλον για μάτι πήγαιναν) που πετάγαν πέτρες μαζί με κατάρες στους γυμνιστές στα κατσάβραχα -που ούτε κατσίκι δεν πήγαινε- πριν καμιά δεκαριά χρόνια...; Aφού δε σου αρέσει μην πας! Πήγαινε κάπου που θα βρεις ομοιούς σου, να ησυχάσεις εσύ να ησυχάσουν και όλοι οι άλλοι. Άμα τύχει και καμιά στραβή κάνε τον ανεκτικό-και ας μην είσαι! Όλοι να ηρεμήσουν θέλουν. Σκάσε και κολύμπα!

Σάββατο 17 Ιουνίου 2006

Την ευλογία μου τέκνο μου...


Stilitis όπως εκείνη η ταινία του '80 του θεού Μουστάκα. Stilitis βέβαια γιατί γράφω και καμιά στήλη για να περνάει η ώρα... Τεσπά, η κατάσταση με εμένα θα έχει πολύ σκέψη για κάθε είδους θέμα μιας και εδώ πάνω στο στύλο δεν έχω τι να κάνω και στοχάζομαι. Αυτό κάνω για να ζήσω που λένε και οι Αμερικάνοι. Μου τη σπάνε πολύ τα κάθε είδους κωλοέντομα που με ζαλίζουν και με αναγκάζουν καμια φορά όπως τώρα να επανέλθω από τον υπερβατικό μου κόσμο (δικός μου είναι όπως θέλω τον λέω) και να ασχοληθώ με τη φαιδρότητα του επίγειου. Ομως μια μέρα από αυτες που θα φτάσω στη νιρβάνα μου θα κάνω ενα μμμμμμμμμμμμ και θα σκάσουν όλες οι μύγες κτλ σαν τσιχλόφουσκες-ΣΠΛΑΣ !