Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Κάθε Πασχαλινό τραπέζι μια αποκάλυψη

Φέτος άλλαξα το μενού και από το κυρίαρχο αρνί πέρασα στο κατσίκι με μερικές πινελιές αρνιού γιατί υπάρχουν και οι περίεργοι. Οι μαγείρισσες ήταν άψογες και το τελείωμα της ''νηστείας'' γιορτάστηκε με θριαμβευτικό τρόπο. Πιο μαλακό μου φάνηκε το κρέας του ακόμα και όταν κρύωσε (σήμερα που το ξανάφαγα). Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Κυκλοφορούν και κάτι φήμες οτι το κρέας του τράγου είναι πιο υγιεινό. Συν οτι είμαστε σίγουροι οτι είναι ελληνικό. Γεμάτα όλα τα κατσάβραχα της Ελλάδας.
Η πραγματική αποκάλυψη όμως ήταν ένα εκ των ορεκτικών. Μελιτζάνα γεμιστή τουρσί. Τέλειο. Θα ακολουθήσει αναλυτική συνταγή και φωτο. Όσοι γουστάρουν τα ξιδάτα αν δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα πρέπει να το κάνουν.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Κοιμισμένοι 25άρηδες εν Ελλάδει

Με αφορμή μία εικόνα που είδα σήμερα στο δρόμο, να πω το παράπονό μου για τη γενιά των παιδιών που έχουν ηλικία γύρω στα 25 χρόνια..Ήταν που λέτε αδερφοί μου ένα νεαρό ζευγάρι και έκανε τζόκινγκ, όταν ξαφνικά το αγόρι σταματά το τρέξιμο και κοντοστέκεται να πιάσει την αναπνοή του ασθμαίνοντας... Γύρω στα 23, με στρογγυλή κοιλίτσα ως δείγμα καλοζωίας, όπως θα έλεγε και ο σοφός λαός μας ''πάνω στα ντουζένια του''...'Ελα όμως που το παλικάρι δεν μπορούσε να πάρει τα ποδαράκια του! Και δε μιλάμε για έντονο τρέξιμο φυσικά! 'Περπατητό' τροχάδην που το λέμε με το Δάσκαλο, παρέα με την κοπέλα του...Και προτού αναρωτηθείτε, όχι, δεν ήταν αθλήτρια, ούτε του γυμναστηρίου!

Ο φίλος ήταν κλασικό παράδειγμα των παιδιών που κάνουν τα πάντα εκτός από το να σέβονται το σώμα τους, όπως οι περισσότεροι δηλαδή...Η γενιά των σημερινών 25άρηδων πάσχει! Και μην ξεγιελέστε από κάποια παραδείγματα που συχνάζουν στα γυμναστήρια (και εδώ που τα λέμε, μπαίνει και το οικονομικό στη μέση αφού το gym έχει γίνει πανάκριβο) και πουλάνε μούρη με τα αμάνικα! Η πλειοψηφία έχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης, το οποίο φαίνεται με την πρώτη ευκαιρία: δεν μπορούν να τρέξουν για να προλάβουν το λεωφορείο, δεν μπορούν να παίξουν πάνω από ένα 10λεπτο μπαλίτσα 5χ5 , δεν περπατάνε προτιμώντας συνέχεια ταξί και αμάξι ακόμα και για τις κοντινές μετακινήσεις τους, αδυνατούν να αφιερώσουν χρόνο στο σεξ και πάει λέγοντας...Κανένας τους δεν κάνει έστω μισή ώρα γυμναστικής για την πάρτη τους, μετά όμως όλοι κλαίνε τη μπάκα τους και καταριούνται τα σουβλάκια που πλακώσανε (μετά μεγίστης βουλιμίας) και τα κορίτσια που δεν τους κάθονται, ανάμεσα στα υπόλοιπα...Ουδείς τέλειος και δε θέλω να γίνομαι μηδενιστής, αλλά όπως στρώνουμε κοιμώμαστε, γνωστή η παροιμία πιστεύω.. Αναγνωρίζω ότι οι ρυθμοί ζωής και η διατροφή μας - ειδικότερα σε μία πόλη - δεν είναι και πολύ βοηθητικοί για ένα πρόγραμμα γυμναστικής, όμως στο χέρι μας είναι όλα..Όπως λένε και οι ειδικοί, 2 φορές την εβδομάδα δεν είναι το τέλειο αλλά κάνουν κάποια διαφορά. Αντί να κάτσετε στην τι-βι και το Facebook ολημερίς, κλέψτε καμιά ώρα για λίγη άσκηση, κακό δεν κάνει, αν βαριέστε πάρτε και κανένα φίλο μαζί..Και έλεος πια με τις καταχρήσεις! Λες και προσπαθούμε να ρουφήξουμε τα πάντα μέχρι τα 25 μας για να έχουμε να λέμε! Θα μου πείτε, στην τελική σας λέω κάτι καινούργιο? Όχι, αλλά μία υπενθύμιση είναι απαραίτητη! Έχω βαρεθεί να βλέπω νέους ανθρώπους να σέρνονται σαν κοιμισμένοι 50άρηδες, με το τσιγάρο στο στόμα και καμία όρεξη για ζωή...

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

EXODUS Παλιοί αλλά καλοί.

Οι τύποι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 82!
Και όμως το thrash τους ακούγεται τέλεια και ξεπερνά νέους -nu- αν με πιάνεται...
Το άλμπουμ που έβγαλαν πέρσι λέγεται The Atrocity Exhibition και νομίζω οτι είναι οτι καλύτερο έχουμε ακούσει τελευταία. Ρίχτε μια ματιά.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Self service


Είναι αλήθεια οτι καφετέριες και φαγάδικα με αυτό το ξενόφερτο σύστημα στην πατρίδα του φραπέ δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ πέραση. Γιατί εμείς έχουμε καφενειακή -με την καλή έννοια- κουλτούρα. Να αράξουμε και να απολαύσουμε. Και στο κάτω κάτω το δικό μας σύστημα είναι καλύτερο.Γρήγορη εξυπηρέτηση και πάνω απόλα ανθρώπινη αντιμετώπιση. Το εστιατόριο/καφετέρια δεν είναι σουπερμάρκετ. Ούτε είσαι στην κατοχή να περιμένεις στην ουρά για το συσσίτιο.
Στάρμπακς και λοιπές δυνάμεις δεινοπάθησαν για να βρουν σταθερή πελατεία εδώ, σε αντίθεση με χώρες του τρίτου κόσμου και ανατολική Ευρώπη που οι πεινασμένοι για δυτική χλιδή τσίμπησαν αμέσως. Εδώ όση διαφήμιση, πληρωμένη και μη, και αν έγινε το μόνο που κατάφεραν ήταν να κλέψουν πελατεία από το Γρηγόρη. Καλά να πάθουν.
Από την άλλη επειδή η αυτο-εξυπηρέτηση είναι αρκετά οικονιμική για τις επιχειρήσεις, είναι πειρασμός για τους μαγαζάτορες.
Αλλά και εδώ έχει βγει ελληνική πατέντα. Πρόσφατα σε μαγαζί ύφους self service στον πεζόδρομο απέναντι απτην Κλαυθμώνος, ενώ είμαι στην ουρα για να πληρώσω το σαντουιτσάκι μου, πληρώνει η μπροστινή και μου έρχεται μια σερβιτόρα να πάρει παραγγελία στα όρθια. Αφού της λέω, πληρώνω και αυτή γυρίζει στον τύπο από τη μέσα μεριά της μπάρας, του λέει τί ζήτησα και μου το δίνει. Εξέλιξη...

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Πού θα βρεις το δίκιο σου ρε Βγενόπουλε...;

Με την υπόθεση του ΟΤΕ απολαύσαμε άλλη μία τρανταχτή νομοθετική αυθαιρεσία του ελληνικού κράτους.
Ακόμα και νόμος εκδόθηκε (3631/2008 αρθρ. 11) για να προλάβει ένα επιχειρηματία από το να αποκτήσει δικαιώματα σε μία κατά τ'άλλα ιδιωτικοποιημένη εταιρεία.
Το οτι τίποτα από αυτά δε στέκει κατά το κοινοτικό δίκαιο είναι πασιφανές.
Επειδή όμως η δική μας κρατική εξουσία δεν είναι η πρώτη που σκέφτηκε πονηρά για να περιορίσει όποιον ιδιώτη δεν εξυπηρετούσε τα δικά της πολιτικά συμφέροντα, το ΔΕΚ είχε ήδη ξεκαθαρίσει την κατάσταση από το 2003 με την απόφαση C-463/00 (Επίτροπή κατά Ισπανίας). Εκεί λοιπόν αναφέρονται τα αυτονόητα. Ότι για μεταβιβάσεις μετοχών όπου προβλέπεται προηγούμενη διοικητική έγκριση τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά, να μην εισάγουν διακρίσεις και κυρίως να είναι εκ των προτέρων γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Μια δικαστική απόφαση δηλαδή για να μάθει να τηρούμε την αρχή της ισότητας και όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Όχι μόνο όπου γουστάρει το κράτος. Στον ισχύοντα νόμο 3631 -που ψηφίστηκε αφού ο Βγενόπουλος είχε ήδη πάρει κοντα το 20%- το κράτος δηλώνει οτι δεν τον θέλει αλλά προτιμά τη Deutsche Telekom. Μόνο αυτή άλλωστε ή οι όμοιες της τηρούν τα φωτογραφικά κριτήρια του νόμου. Ακόμα και για απόκτηση του 20% των μετοχών μιλά ο νομοθέτης. Τέτοιος πανικός για το Βγενόπουλο. Μόνο η συνταγματική αναθεώρηση λείπει. Γιατί θα ήταν απολύτως λογικό στα πλαίσια του ''ελληνικού τύπου'' κοινωνικού κράτους δικαίου, όσοι το όνομα τους αρχίζει από Βγε και λήγει σε πούλος να πάνε στον αγύριστο και να μας αφήσουν να κάνουμε οτι θέλουν οι ήδη βολεμένοι.

Η αλήθεια είναι οτι από όλα τα τα ελληνικά κόμματα μόνο δύο εξέφρασαν πραγματικές θέσεις και όχι υποκριτικές μπουρδολογίες. Το ΚΚΕ και η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Θέλουμε Ευρωπαϊκή Ένωση και όσα δικαιώματα αυτή κατοχυρώνει; Ή ναι ή όχι.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Συνταγές από το Στύλο: Μπριζολοπάιδα τα κλασικά

Με το μυαλό κολλημένο στο τρίπτυχο ''μάνα-πατρίδα-παράδοση'', αποφάσισα την Κυριακή να φτιάξω κλασικό ελληνικό φαγητό...ε, τί θα μπορούσε να είναι κλασικότερο της ένδοξης μπριζόλας??! Μόνο που τα συγκεκριμένα κομμάτια χοιρινού ήταν κάτι ανάμεσα στη συνηθισμένη μπριζόλα και τα παιδάκια, αυτό δηλ. που ο Δόκιμος και ο Δάσκαλος ονομάζουν ''μπριζολοπάιδα''! Ό,τι καλύτερο λοιπόν! Και μη μιλήσει κανένας για Πάσχα, νηστείες κτλ, όπως έχουμε προαναφέρει ο Κύριος αναγνωρίζει τις ανάγκες των τέκνων του καθ'όλη τη διάρκεια του έτους... Για να μην αναφερθώ σε εκείνους που τρώνε τον άμπακο ολόχρονα και μόλις φτάνει η Σαρακοστή λένε ''κοίτα, εγώ νηστεύω τώρα, δεν τρώω κρέας. Μόνο τέσσερις πατατόπιτες το μεσημέρι και δύο σπανακόπιτες με μία χωριάτικη-αλάδωτη-για βραδυνό''...
Επανέρχομαι στο θέμα μας όμως: μπριζολοπάιδα τα κλασικά με πατάτες!
Πάνω φώτο βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα, αφού βάλαμε τα κοψίδια στο φούρνο με αλάτι-πιπέρι, ρίγανη κ ΕΛΑΧΙΣΤΟ παρθένο ελαιόλαδο για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ο Δόκιμος έβαλε και κρεμμύδι να ψηθεί, που γίνεται γλυκό - και δε μυρίζει κιόλας! Κάτω φώτο το συνοδευτικό μας, πατάτες βραστές (τηγανιτές νοστιμότερες μεν, ανθυγιεινότερες δε) για περίπου 45 λεπτά - ψήνονται γρηγορότερα αν τις κόψετε σε μεσαία κομμάτια. Με τη φλούδα έχετε ''εξοχική'' γεύση και όλες τις βιταμίνες, μόνο προσέξτε να τις πλύνετε καλά! Αφού ψηθούν, λίγο λάδι, αλάτι και κανένα μυρωδικό για να νοστιμήσουν.
Τρίτη και τελευταία φώτο, η απόδειξη ότι: 1) Το φαγητό πέτυχε 2) Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη 3) Ο Δόκιμος έφαγε καλά...
Εαν θέλετε συνοδεύετε με τυρί, σαλάτα ή ό,τι άλλο τραβά η όρεξη σας. Τέλος, να προσθέσω εδώ ότι ο Δόκιμος επιστρέφει από την ιεραποστολή για ξεκούραση, οδηγίες και νουθεσίες στα κεντρικά του Στύλου αύριο, άγια ημέρα Σαββάτου, και στέλνει μύνημα στο Δάσκαλο να ανάψει τη θράκα και να βγάλει το καλό κρασί...

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Δώστε ντόπα στο λαό

Καλά για να βρεις τα απαγορευμένα -ώπααααα ρίξε μια πενιά τώρα- κάνε μια βόλτα μέχρι το κοντινό σου γυμναστήριο. Πέφτει πολύ μακριά; Τσίμπα απτο περίπτερο κανα περιοδικό για το μπόντυ μπίλντινγκ.
Εντάξει μην τα παραλέμε όμως. Όταν γυμνάζεσαι έχοντας στο μυαλό σου κάποιο στόχο, οι χημικές ουσίες είναι πειρασμός. Δε νομίζω όμως να πέθανε κανείς από πρωτεϊνη. Υπάρχουν κάποιες ουσίες που πραγματικά είναι απαραίτητες αν θέλεις να πετύχεις κάτι. Νόμιμες και ασφαλείς. Από την άλλη πολύ εύκολο είναι να παρασυρθείς και να θελήσεις το πολύ παραπάνω. Εκεί η φύση αδυνατεί. Και γίνονται τα σφάλματα. Τα θανατηφόρα.
Κρεατίνες και λοιπά ακαταλαβίστικα για τον μέσο άνθρωπο είναι επικίνδυνα μονοπάτια.
Τεράστιος τζίρος τα συγκεκριμένα. Όπως και οι πλαστικές επεμβάσεις, τα καλλυντικά και όλα τα επακόλουθα της ματαιοδοξίας.
Φτάνει να βάζουμε φρένο σε αυτά που μπορούν να μας σκοτώσουν.

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Αμερική, η χώρα της φτήνιας

Δε μιλάω για βραζιλίες, μεξικά και τα τοιαύτα. Για τους ηνωμένους λέω.
Η ισοτιμία με το ευρώ κάνει θαύματα. Τιμές που από τους ισλανδούς και δώθε τις έχουμε πια ξεχάσει, στο αμέρικα ζουν και βασιλεύουν.
Με κατοστάευρω παίρνεις οτι τραβά ψυχή σου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Not to mention οτι με διακοσάευρω χτυπάς ανετότατα iphone που εδώ λέγεται οτι θα κυκλοφορήσει με πεντακοσάρα. Δε θα σας τα δώσω στο πιάτο... Ψάχτε λίγο σtο amazon.com.
Βέβαια και οι δικοί μας έχουν πάρει τα μέτρα τους. Τελωνείο είναι η ελληνική απάντηση στους προκλητικούς Αμερικανούς. Θες να φέρεις κάτι από τον νέο κόσμο και να δουλεύεις τους ντόποιους που ξεπαραδιάστηκαν; Θα το πληρώσεις. Δώσε ένα 20% της τιμής στον τελωνειακό έτσι για να μάθεις.
Το καλό της υπόθεσης -γιατί Έλληνες είμαστε...- είναι οτι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τραβάνε τα ίδια και χειρότερα. Οι Άγγλοι πληρώνουν ακόμα περισσότερα από εμάς. Καλά να πάθουν και αυτοί.

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Aerosmith - Mama Kin (Live)

Σάββατο σήμερα, ο Στηλίτης και ο Δόκιμος προσφέρουν 'εκκλησιαστική μουσική' ως συνήθως...'Mama Kin' από Aerosmith, για περισσότερες πληροφορίες τσεκάρετε προ-προηγούμενο πόστ.


It ain't easy, livin' like a gypsy
Tell ya, honey, how I feel
I've been dreaming,
Floatin' down stream and
Losin' touch with all that is real
Whole earth lover, keepin' under cover
Never knowin' where ya been
You've been fadin', always out paradin
Keepin' touch with Mama Kin

Well you've always got your tail on the wag
Shootin' fire from your mouth just like a dragon
You act like a perpertual drag
You better check it out,
Or someday soon you'll have to climb back on the wagon

It ain't easy, livin' like ya wanna,
And it's so hard to find piece of mind. Yes it is!
The way I see it, you've got to say shit
But don't forget to drop me a line

Said you're as bald as an egg at eighteen
And workin' for you dad is just a drag
He still stuffs your mouth with your dreams
You better check it out,
Or someday soon you'll have to climb back on the wagon

Tell her where you've gone and been
Livin' out your fantasy,
Sleeping late and smoking tea

It ain't easy, livin' like ya wanna,
And it's so hard to find piece of mind. Yes it is!
The way I see it, you've got to say shit
But don't forget to drop me a line

Said you're as bald as an egg at eighteen
And workin' for you dad is just a drag
He still stuffs your mouth with your dreams
You better check it out,
Or someday soon you'll have to climb back on the wagon

Keepin' touch with Mama Kin
Tell her where you've gone and been
Livin' out your fantasy,
Sleeping late and smoking tea

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Wychcraft beer: μαγική γεύση? Καμία σχέση απολύτως!

Είπα ο άνθρωπος να κάνω μία αλλαγή! Και έτσι όπως μπήκε μέσα μου το δαιμόνιο, σκέφτηκα: ''Λες ρε Δόκιμε να γίνεις λίγο ριψοκίνδυνος και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά?'' Βλέπετε, οι Βελγίδες έχουν γίνει μεν μία λατρεμένη συνήθεια την τελευταία τριετία, όμως η περιέργεια - που είναι ικανή να σε βασανίσει αλύπητα - είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους! Και να μη μιλήσω ειδικά για μοναχούς επειδή η βαλίτσα θα πάει πολύ μακριά! Βρήκα λοιπόν τη λύση: θα ενδώσω! Τι αμαρτίες και κουραφέξαλα, εγώ θα υποκείψω! Και έσπασα λοιπόν την παράδοση, και αγόρασα την Αγγλική μπυρίτσα που βλέπετε δίπλα και ονομάζεται Wychcraft (το witchcraft που σας έρχεται στο μυαλό και σημαίνει 'μαγεία' είναι το σωστό, αλλά εδώ η εταιρία Wychwood [για περισσότερα: http://wychwood.co.uk/] παίζει με τις λέξεις)! Ναι, καλά διαβάσετε, εγώ ο υπηρέτης του Κυρίου, αγόρασα διαβολο-μπύρα! Κατασκεύασμα σκοτεινό, φτιαγμένο από μάγισες και κοντοπίθαρα καλικαντζάρια (που είναι και της εποχής) σκέφτηκα, θα έχει ''μαγευτική'' γεύση, θέλοντας να παρασύρει τους πιστούς στην ακολασία. 'Ελα όμως που τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι...

Δεν μπορώ να σας πω και πολλά για τη μπύρα την ίδια, αφού δεν υπάρχουν και πολλά αξιομνημόνευτα! Η Wychcraft υποτίθεται ότι είναι μία ξανθιά μπύρα με 4.7% αλκοόλ. Τη σέρβιρα στο ποτήρι (κρίμα το τραπιστο-πότηρο δηλαδή!) και το χρώμα της μπορώ να πω ότι με ξάφνιασε ευχάριστα. Για ξανθιά, είχε έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά από αφρό, άστα καλύτερα! Όχι ότι είναι απαραίτητος δηλαδή, αλλά ομορφαίνει την παρουσίαση, πως να το κάνουμε! Τυπκή αγγλική, ούτε για δείγμα! Άρωμα: η ετικέτα έλεγε ''αρώματα εσπεριδοειδών'', ο Δόκιμος λέει ''που να κρύβονταν άραγε?'', ίσως κάτι σαν καραμέλα, αλλά χάνεται κι αυτή γρήγορα! Όσον αφορά τη γεύση, αρκετή βύνη, κάπως γλυκιά και με μία πικρίλα στο τέλος - ίσως το πιο καλό χαρακτηριστικό της - αλλά γενικά ομιλώντας, μεταλλική! Όπως δηλαδή και οι περισσότερες Αγγλίδες... Απογοητευτική εμπειρία, κρίμα και η προσμονή! Τί την ήθελα τη 'μαγεία' σκέφτηκα, και μου έμεινε μόνο το όμορφο μπουκάλι να χαζεύω την ετικέτα... Από αύριο, βουρ προς αναζήτηση Βελγίδων!

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Τί άβολο πράγμα αυτοί οι μπόντυγκαρντ

Προχθές στη γύρα μου κέντρο έπεσε στην αντίληψη μου ένα περιστατικό χαρακτηριστικό της δύσκολης ζωής των βιπ.
Σταματά σε λεωφορειόδρομο μαύρη τζάγκουρ διθέσια (ή κάτι παρεμφερές) για να αποβιβαστεί συνοδηγός. Μέχρι εδώ όλα καλά. Έλα μου όμως που από πίσω ήταν σταματημένη και εντούρο μηχανή συνοδείας!
Φαντάσου τώρα να οδηγείς σπορ αυτοκίνητο και ναχεις και τον σεκιουρητά από πίσω να προσπαθεί να σε φτάνει για να σε προσέχει.
Άσε την ταλαιπωρία για τον μπράβο.