Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Καλά μας Χριστούγεννα???

Οι μέρες περνάνε και αυτά που βλέπουμε στην Αθήνα τελειωμό δεν έχουν... Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο και μπορούμε να μάθουμε πολύ περισσότερα από όσα βλέπουμε και ακούμε σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες... Με αφορμή λοιπόν το αγοράκι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και τα ''πανηγύρια'' συνεχίζονται για 13η συνεχόμενη μέρα...
Η Ελλάδα έγινε ρόμπα, έρμαιο στον κάθε ξένο δημοσιογράφο που λέει το μακρύ και το κοντό του, απίστευτες φωτογραφίες και σοκαριστικά βίντεο κάνουν το γύρο του κόσμου, καθημερινές πορείες και συλλαλητήρια από νέους και απλούς πολίτες, επεισόδια στην ημερήσια διάταξη, πανό αναρτημένα στο βράχο της Ακρόπολης για να φαίνονται από παντού, κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, μαθητές που διαμαρτύρονται επειδή δολοφόνησαν τον Αλέξη αλλά και μαθητές που συμμετέχουν επειδή έτσι κάνουν όλοι, ο αρμόδιος υπουργός να ζητάει τα ονόματα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις πορείες (!), φοιτητές που νιώθουν πραγματικά αυτά για τα οποία φωνάζουν αλλά και φοιτητές που βαριούνται να διαβάσουν για την εξεταστική, καταστηματάρχες να προσπαθούν να σώσουν ό,τι ξέμεινε από το λεηλατημένο βιος τους, βανδαλισμοί και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που δεν έχουν προηγούμενο, πετροπόλεμος, μολότωφ και δακρυγόνα μέχρι τελικής πτώσεως, κουκουλοφόροι να σπάνε και να καίνε χωρίς ντροπή - ανενόχλητοι, μετανάστες που βγάζουν το άχτι τους, κάμερες που δεν ξέρουν πού να πρωτοκοιτάξουν και τί να πρωτοκαταγράψουν, πυροβολισμοί εναντίον μαθητών, ο δήμαρχος να προσπαθεί να σώσει το νέο δέντρο που τοποθετήθηκε στην πλατεία Συντάγματος αφού του κάψανε το πρώτο, τύποι που παραπονιούνται επειδή δεν πρόλαβαν να κάνουν τα ψώνια τους και να ανέβουν στο καρουζέλ (άλλωστε μέσα σε όλα αυτά χάθηκε και η ατμόσφαιρα των εορτών!), η κυβέρνηση να κοιτάει σαν χάνος ενώ ο κώλος μας έχει πιάσει φωτιά εδώ και μέρες, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλο κι όλοι μαζί στη δεξιά, αντί από κοινού να κάτσουν σε ένα τραπέζι μπας και βρεθεί καμία λύση, τρομολαγνεία σε εφημερίδες και κανάλια, ελεεινοί δημοσιογράφοι που δυναμιτίζουν το κλίμα για να ανεβάσουν τα νούμερα/προστατέψουν την παράταξή τους, δημόσια πρόσωπα που το παίζουν ειδικοί με κάθε ευκαιρία, διαδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές χώρες ανα τον κόσμο, η αστυνομία να κυνηγάει και να συλαμβάνει αυθαίρετα όποιον γουστάρει, αγνοώντας τα κωλόπαιδα που κάνουν γης μαδιάμ ό,τι βρουν μπροστά τους 50 μέτρα πιο κάτω, καταλήψεις κτιρίων και δημόσιων υπηρεσιών, αγανακτισμένοι πολίτες να μην ξέρουν ποιόν να πρωτογιουχάρουν, τους κουκουλοφόρους, τους πολιτικούς ή την αστυνομία, κλάματα από πιτσιρίκες, σπρωξιές από πιτσιρίκους, γραφικοί και κολλημένοι να μην ξεκολλάνε από το παρελθόν, φωνάζοντας συνθήματα της εποχής του παππού μου, κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, το Σύνταγμα, η Ακαδημίας, η Πανεπιστημίου να θυμίζουν πεδίο μάχης, δρόμοι κλειστοί, δρόμοι της φωτιάς...
''Πανηγύρια'' πρωτόγνωρα για την Ελλάδα, που μόνο με άλλες εποχές μπορούν να συγκριθούν. Διαδηλώσεις, φωτιές, καταστροφές και συμπλοκές πάντοτε είχαμε, δεν είναι αυτό το καινούργιο, ο Έλληνας άλλωστε είναι και από τη φύση του αντιδραστικός και οξύθυμος... Το νέο στοιχείο στα γεγονότα αυτού του Δεκέμβρη είναι η μαζική συμμετοχή του κόσμου (και ειδικά της νεολαίας) καθώς και η ένταση και η διάρκειά τους. Αυτό πιστεύω δείχνει κάτι περισσότερο από την εικόνα μίας ''μεμονωμένης ομάδας ταραξιών που τα σπάνε'' που θέλουν κάποιοι να καλλιεργήσουν... Φτάνει όμως αυτή η γενικευμένη αντίδραση για να οδηγήσει σε μία αλλαγή? Μήπως πρέπει να αποκτήσει οργάνωση, να διοχετευθεί σωστά και να μην εκφυλίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά εδώ κι εκεί? Να υπάρξουν συγκεκριμένα αιτήματα, να δει όλος ο κόσμος ότι πραγματικά υπάρχει δίψα για κάτι καλύτερο και ότι όσα γίνονται σήμερα δεν θα ξεχαστούν μετά τις γιορτές. Μόνο έτσι πιστεύω θα υπάρξει κάποιο νόημα σε αυτό τον πανικό... Ευχόμαστε όσα γίνονται να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα προς το καλύτερο, ώστε να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε παρόμοιες σκηνές απείρου κάλλους...

Ο Δόκιμος επιστρέφει από την ιεραποστολή αύριο, δια ξεκούραση και νουθεσίες. Προς το παρόν, απολαύστε το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Στύλου: το στυλ της διαδήλωσης, απίστευτο αφιέρωμα από ελληνικό site που σέβεται και σκέφτεται τις αναγνώστριές του! Αν μη τι άλλο, και λίγο χιούμορ μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα κακό δεν κάνει... Να είστε καλά!

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος & Στηλίτης

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Πρακτικός οδηγός για την περίπτωση σύλληψης

Αναδημοσιεύω το εξαιρετικό ποστ του tvxs.gr, μια και οι μέρες που ζούμε είναι πονηρές και ο Όξαποδω έχει πολλά ποδάρια...
Μάθετε τα δικαιώματά σας για να προστατευθείτε από την αστυνομική αυθαιρεσία.
Ο μικρός αυτός οδηγός θα σας δώσει ορισμένες πρακτικές οδηγίες για τα δικαιώματα που έχετε και το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.

Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο. Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.

1. Εξακρίβωση στοιχείων


Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.


Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.
Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».

Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.
Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές.
Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος... η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους.

Της Έλλης Ισμαηλίδου,
Δικηγόρου Αθηνών

Σημείωση: Η φώτο προέρχεται από το preza.tv, από πρόσφατο συλλαλητήριο έξω από τη ΓΑΔΑ...

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

''Σημαδεύει ευθεία προς την κατεύθυνση των παιδιών. Ούτε πάνω, ούτε κάτω, και πυροβολεί''

Νέες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες του πυροβολισμού του Αλέξη (έκλεισαν ήδη 9 μέρες από το περιστατικό στη συμβολή Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια) καταρρίπτουν τα παραμύθια που προσπαθούν να μας πουλήσουν για να τη βγάλει λάδι ο φρουρός... Οι μάρτυρες όχι μόνο βγήκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς από την πρώτη στιγμή και είπαν αυτά που είδαν αλλά προτίθενται μάλιστα να καταθέσουν ενόρκως στον ανακριτή. Μπράβο τους και μαγκιά τους, άλλοι στη θέση τους δεν ξέρω αν θα έκαναν το ίδιο με το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν καταλαβαίνετε τί εννοώ..

Οι μαρτυρίες αυτές καταρρίπτουν την κατάθεση του φρουρού σε 3 βασικά σημεία:
1. Ότι οι πυροβολισμοί στόχευαν ψηλά, η σφαίρα εξοστρακίστηκε, χτύπησε στην άσφαλτο και μετά τον πιτσιρικά - ο αστυνομικός στόχευσε καθαρά προς την κατεύθυνση των παιδιών μέσα σε ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ, άρα ούτε άσφαλτος μπορεί να βρέθηκε στη σφαίρα ούτε κανένας εξοστρακισμός μπορεί να είχε γίνει.
2. Ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από ομάδα τουλάχιστον 30 ατόμων και εγκλωβίστηκαν - οι αστυνομικοί αφού έφυγαν, πάρκαραν το αυτοκίνητο στη Χαρ. Τρικούπη και παρακούοντας εντολές του Κέντρου, ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ με τα πόδια στο σημείο. Τα δε παιδιά με τα οποία διαπληκτίστηκαν δεν ξεπερνούσαν τα 10 άτομα.
3. Ότι υπήρξε σκηνικό συμπλοκής ανάμεσα στις δύο πλευρές που έκανε τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν, φοβούμενοι για τη ζωή τους - το περιστατικό ήταν καθαρά ΛΕΚΤΙΚΟ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε υπό κίνδυνο η ζωή των κατηγορουμένων.

Διαβάστε τί λένε στα ΝΕΑ δύο από τους μάρτυρες του περιστατικού
- Κ. ΛΙΛΑΣ: ''Καθόμασταν στο καφέ “Μύλος”. Κάποια στιγμή ακούμε φωνές. Είδαμε το περιπολικό και τους δύο αστυνομικούς να έχουν βγει στη διασταύρωση Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου και να βρίζονται φραστικά με κάποια παιδιά που βρίσκονταν Μεσολογγίου και Τζαβέλα. Η πρώτη εικόνα που έχω είναι ότι πρόκειται για μια μικρή παρέα και ένα περιορισμένο σε έκταση επεισόδιο που κράτησε για λίγο. Στο τέλος είδα να φεύγουν δύο μπουκάλια, εκ των οποίων το ένα από όσο θυμάμαι πρέπει να έπεσε πάνω στο καπό του περιπολικού. Τότε ο ένας αστυνομικός πέταξε μία κροτίδα λάμψης. Οι αστυνομικοί έβαλαν όπισθεν και έφυγαν. Εκείνη τη στιγμή δεν έπεσαν ούτε πέτρες, ούτε ξύλα, ούτε βόμβες μολότοφ. Και βέβαια δεν υπήρχε ούτε μαινόμενο πλήθος αποτελούμενο από 30 άτομα [...] Στη δεύτερη σκηνή ακούμε ότι αρχίζουν να βρίζονται οι αστυνομικοί με την παρέα των νεαρών [...] Τότε, σηκωθήκαμε και πήγαμε προς την πόρτα του καταστήματος. Όρθιος πια βλέπω μία παρέα. Δεν μπήκα στη διαδικασία να μετρήσω. Θυμάμαι καλά όμως ότι δεν ήταν ούτε 10. Και σε καμία περίπτωση δεν ήταν 30 άτομα. Το φραστικό επεισόδιο συνεχιζόταν, αλλά κανένα από τα παιδιά δεν κινήθηκε απειλητικά. Ο ένας αστυνομικός τραβάει το όπλο και ρίχνει. Σημαδεύει ευθεία προς την κατεύθυνση των παιδιών. Ούτε πάνω, ούτε κάτω, και πυροβολεί. Βλέπω το ένα παιδί σωριασμένο στο έδαφος και ένας φίλος του το τραβάει για να το βγάλει από το σημείο. Οι δύο αστυνομικοί βλέπουν την εικόνα. Βλέπουν ότι το ένα παιδί δεν κινείται. Ο αστυνομικός όμως βάζει το όπλο στη θήκη και φεύγει μαζί με τον άλλον. Έφυγαν περπατώντας και ψύχραιμοι. Όσα είδα ήταν πολύ καθαρά [...] Ο αστυνομικός δολοφόνησε εν ψυχρώ. Δεν υπήρχε εικόνα απειλής. Δεν υπήρχε σκηνικό συμπλοκής. Υπήρχαν μόνο βρισιές. Το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσαν να πάθουν οι αστυνομικοί από την παρέα των νεαρών ήταν να προσβληθούν με όσα τους έλεγαν''.

Β. ΖΕΡΒΑΣ: ''Καθόμασταν με φίλους στο καφέ “Μύλος”. Εγώ σε κάποια φάση ήμουν μέσα στο μαγαζί. Βγαίνοντας έξω, άκουσα θορύβους και είδα σταματημένο ένα περιπολικό και στο βάθος μία παρέα που διαπληκτιζόταν λεκτικά με τους αστυνομικούς. Αυτό ήταν μόνο. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Φανταστείτε ότι ενώ γινόταν όλο αυτό ο κόσμος που βρισκόταν στο μαγαζί απλώς κοιτούσε και παρέμεινε εκεί. Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν πετάχτηκαν ούτε ξύλα ούτε πέτρες. Και ξαφνικά το περιπολικό έκανε πίσω. Απότομα. Έτσι, θεώρησα εγώ, αλλά κι όσοι βρισκόμαστε εκεί, ότι το περιστατικό έληξε και ότι το περιπολικό έφυγε για να αποφευχθεί η ένταση. Ύστερα από λίγο όμως, το πλήρωμα επιστρέφει. Οι αστυνομικοί αυτή τη φορά είναι πεζοί. Θυμάμαι καλά το πλήρωμα του περιπολικού να στέκεται απέναντι στα άτομα εκείνα, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν 30, όπως έχει ειπωθεί. Ήταν μία παρέα. Και τότε ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος. Και πάλι μιλάμε για λεκτικό διαπληκτισμό, που είχε βρισιές από την πλευρά των αστυνομικών. Δεν υπήρξε άλλη έκφραση επικοινωνίας μεταξύ των αστυνομικών και της παρέας των παιδιών. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βλέπω τον ένα αστυνομικό να στοχεύει προς την πλευρά των παιδιών που είναι στην ευθεία και να πυροβολεί. Ένα από τα παιδιά πέφτει κάτω. Δεν υπήρξε καμία κίνηση επιθετική κίνηση των ατόμων αυτών έναντι των αστυνομικών. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τον πυροβολισμό οι δύο αστυνομικοί αποχώρησαν από το σημείο περπατώντας''.

Στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μίλησαν και άλλα παιδιά που θα συμμετείχαν στη γιορτή των δύο Νίκων της παρέας που γιόρταζαν και που βρέθηκαν το μοιραίο βράδυ στη σκηνή. Ένα από τα παιδιά αναφέρει: ''Κάποιος τους πέταξε ένα μπουκάλι, πλαστικό. Ο αστυνομικός έχει το όπλο στο χέρι, σημαδεύει και βαράει. Στον τελευταίο πυροβολισμό σημάδεψε κανονικά…Έτσι, με το χέρι στην ευθεία. Μετά τον είδα που πυροβόλησε. Επεσε κάτω ο Αλέξανδρος, έβγαλε μια κραυγή πόνου, ένα “αχ” άκουσα εγώ, έπεσε κάτω ο Αλέξης. Δεν κατάλαβα ότι είχε χτυπήσει από κανονική σφαίρα. Νόμιζα ότι είχε χτυπήσει από πλαστική, από αεροβόλο, ότι έφαγε πέτρα. Μετά είδα τους αστυνομικούς, που γύρισαν πλάτη και έφυγαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είδαν ότι το παιδί είχε πέσει κάτω. Μετά ένα παιδί έπιασε τον Αλέξανδρο και τον έσυρε από τους ώμους. Είχε για λίγο τις αισθήσεις του [...] Μερικοί λένε ότι οι δύο πρώτοι ήταν στον αέρα. Την τρίτη φορά, πάντως, σημάδεψε ευθεία. Από τη δεξιά πλευρά του αστυνομικού έχει μπάζα. Αν είχε εξοστρακιστεί η σφαίρα θα έμενε εκεί, δεν θα πήγαινε προς τη μεριά του Αλέξανδρου. Και από αριστερά του ήταν βιβλιοπωλείο με τζάμι. Αν η σφαίρα είχε εξοστρακιστεί θα έσπαγε το τζάμι και θα έμπαινε μέσα. Ο Αλέξανδρος ήταν ο πιο καλός στόχος. Ήταν στη μέση. Οι άλλοι ήταν δεξιά και αριστερά, δίπλα στον τοίχο''.

Σημείωση: η φωτογραφία από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, όπου πολίτες κάθε ηλικίας αφήνουν λουλούδια, σημειώματα, κ.α προς τιμήν του

Rage Against the Machine - Bullet in the head

Για απόψε ένα κομμάτι που δυστυχώς ταιριάζει γάντι με τα δυσάρεστα γεγονότα στην Ελλαδίτσα μας... Αν θυμάμαι σωστά, είναι από τα αγαπημένα του Δάσκαλου, και είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι πιστοί το έχετε ακούσει: Bullet in the head, από ένα από τα πιο διάσημα πολιτικοποιημένα συγκροτήματα όλων των εποχών, τους Αμερικάνους Rage Against the Machine. Από το ομώνυμο ντεμπούτο τους, 1992. Ακούγεται τόσο, μα τόσο επίκαιρο ρε γ@μωτο...



This time the bullet cold rocked ya
A yellow ribbon instead of a swastika
Nothin' proper about ya propaganda
Fools follow rules when the set commands ya
Said it was blue
When the blood was red
That's how ya got a bullet blasted through ya head

Blasted through ya head
Blasted through ya head

I give a shout out to the living dead
Who stood and watched as the feds cold centralized
So serene on the screen
You was mesmerised
Cellular phones soundin' a death tone
Corporations cold
Turn ya to stone before ya realise
They load the clip in omnicolour
Said they pack the 9, they fire at their prime time
Sleeping gas, every home was like Alcatraz
And mutha fuckas lost their minds

Just victims of the in-house drive-by
They say jump, you say how high
Just victims of the in-house drive-by
They say jump, you say how high

Run it!

Just victims of the in-house drive-by
They say jump, you say how high
Just victims of the in-house drive-by
They say jump, you say how high

Checka, checka, check it out
They load the clip in omnicolour
Said they pack the 9, they fire it at prime time
Sleeping gas, every home was like Alcatraz
And mutha fuckas lost their minds

No escape from the mass mind rape
Play it again jack and then rewind the tape
And then play it again and again and again
Until ya mind is locked in
Believin' all the lies that they're tellin' ya
Buyin' all the products that they're sellin' ya
They say jump and ya say how high
Ya brain-dead
Ya gotta fuckin' bullet in ya head

Just victims of the in-house drive-by
They say jump, you say how high
Just victims of the in-house drive-by
They say jump, you say how high

Uggh! Yeah! Yea!

Ya standin' in line
Believin' the lies
Ya bowin' down to the flag
Ya gotta bullet in ya head

Ya standin' in line
Believin' the lies
Ya bowin' down to the flag
Ya gotta bullet in ya head

A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head
A bullet in ya head!
A bullet in ya head!
A bullet in ya head!
A bullet in ya head!
A bullet in ya head!
A bullet in ya head!
A bullet in ya head!
Ya gotta bullet in ya fuckin' head!

Yeah!

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

''Η εξουσία του όπλου'' - Αθήνα, Δεκέμβρης 2008

Με αφορμή τον αδικοχαμένο Αλέξη και τα ''πανηγύρια'' που ακολούθησαν και δεν λένε να σταματήσουν (νέες κινητοποιήσεις αναμένονται και σήμερα), ανεβάζουμε στο Στύλο τη διασημότερη ίσως φωτογραφία από τα γεγονότα... Ο φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου Κώστας Τσιρώνης που τράβηξε τις φωτογραφίες των αστυνομικών να σημαδεύουν διαδηλωτές ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ από την εφημερίδα! Απίστευτο και όμως συνέβη! Η φωτο τραβήχτηκε την Κυριακή στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, δεν δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα για να εξακριβωθεί τάχα μου η γνησιότητά της και αν όντως δεν πρόκειται για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, τελικά δημοσιεύτηκε την Τρίτη στις μέσα σελίδες κατόπιν διαμαρτυρίας του δημοσιογράφου και λίγο μετά, με τη δικαιολογία ότι η φωτογραφία είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο και σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δημοσιογράφος απολύθηκε (για λεπτομέρειες δείτε http://www.tvxs.gr/v1407)!

Όσον αφορά την ίδια τη φωτογραφία, το θέμα που απεικονίζει αποτελεί μία από τις κυριότερες παραμέτρους του προβλήματος... Η ''εξουσία του όπλου'' και πόσο εύκολα αυτή μπορεί να καταχραστεί.. Και για όσους πιστεύουν πως καθετί επαναλαμβανόμενο παύει να είναι σύμπτωση, ακολουθεί μία ενδεικτική καταγραφή σχετικών περιστατικών που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες από μειλ σε μειλ...

- Τον Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή.

- Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.

- Τον Νοέμβριο του 1985 λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.

- Τον Φεβρουάριο του 1986 ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων, που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.

- Τον Μάρτιο του 1990 στην Πρέβεζα ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.

- Τον Απρίλιο του 1993 ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος σκότωσε εν ψυχρώ τον 25άχρονο σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη σε μπαρ.

- Τον Ιανουάριο του 1994 ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.

- Τον Ιανουάριο του 1996 σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.

- Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.

- Τον Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.

- Τον Αύγουστο του 1998 στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο.

- Τον Οκτώβριο του 1998 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.

- Τον Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.

- Τον Μάρτιο του 2000 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.

- Τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο.

- Τον Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους.

- Τον Δεκέμβριο του 2003 ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο...

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Ο πιο ψύχραιμος φωτογράφος ever!

Φανατικός θαυμαστής του ράλυ ή άριστος επαγγελματίας? Άγνοια κινδύνου ή τέρας ψυχραιμίας? Δείτε το παρακάτω βίντεο και πείτε μου εαν ο τύπος αξίζει βραβείο ή όχι...


Nerves of Steel - Watch more Free Videos

Να' να καλά η εσοχή του δρόμου δηλαδή... δείτε τί μπορεί να συμβεί διαφορετικά (και όταν ο κόσμος είναι τόσο έξυπνος που πάει και κάθεται πάνω στη στροφή)...

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Σ. Μπουλάς - Γιατί μου φέρθηκες σαν να' μουνα αράπης

Κομματάρα που σατυρίζει τα σκυλάδικα και τους σκυλάδες του παρελθόντος και δεν έχει καμία σχέση με ρατσιστικά και τα τοιαύτα.. Αυστηρά για τους λάτρεις του ελληνικού cult και γενικότερα τους λάτρεις μιας άλλης εποχής... Στίχοι και ερμηνεία από τον απίστευτο Σ. Μπουλά, μουσική από τον αμίμητο Γ. Ζουγανέλη (καταλαβαίνετε...) Πέρα από την πλάκα, αυτοί οι δυο όποτε συνεργάστηκαν μεγαλούργησαν... 5 αστέρια από το Στύλο!


Εισαγωγή:
Να το ξέρεις γλυκιά μου,
πως παρόλο που έτσι αναπάντεχα και αδικαιολόγητα
έφυγες από τη ζωή μου, εγώ θα σε αγαπώ

Ναι μωρό μου, όσο
και αν σου φαίνεται περίεργο και αλλοπρόσαλλο,
να ξέρεις ότι εγώ θα είμαι η μέλισσα
και εσύ το μελίσσι
που θα κατοικώ που και που γιατί σ' αγαπώ

Και μέσα στων φλεβών μου την κυκλοφορία
βρίσκεσαι πάντα και υπάρχεις
και όσο υπάρχω θα υπάρχεις
κάτω από το πουκάμισο μου
φόρεσα φανέλα
και αν το σφάλμα είναι δικό μου
βάζω φουστανέλα σ' αγαπάω

Και πάμε:
Η ξεφτίλα του πάθους
και ο δρόμος του λάθους
μ' έχουν κάνει ρομπότ
Το δικό μας στεφάνι
σάπισε στο λιμάνι
σαν παλιό φέρυ μποτ

Ο καημός της λαχτάρας
και της θείας Βαρβάρας
οι χαμένες ευχές
λίγα ψίχουλα σκόρπια
και ξεφούσκωτα τόπια
οι παλιές προσευχές

Γιατί μου φέρθηκες σαν να 'μουνα αράπης
Δεν δικαιούμουνα και 'γω λίγης αγάπης (x2)

Είναι άδειο το σπίτι
τραγουδάω με λύπη
τα σουξέ του Αττίκ
Τώρα πλέον μου μένει
να σε δω πουλημένη
σε καμία μπουτίκ

Του παππού η φλογέρα
περιμένει πιο πέρα
να την παίξεις γλυκά
Είμαι μόνος και κλαίω
δεν μπορώ σου το λέω
να σε δω φιλικά

Γιατί μου φέρθηκες σαν να 'μουνα αράπης
Δεν δικαιούμουνα και 'γω λίγης αγάπης (x2)

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Συνταγές από το Στύλο: μακαρόνια με πέστο

Το φαγητό του Σαββάτου (δηλαδή όταν ξυπνάς αργά και δεν έχεις όρεξη για πολλα-πολλα στην κουζίνα..) είναι μακαρόνια με πράσινο πέστο και μπόλικη παρμεζάνα... σημαντική λεπτομέρεια: αφού βράσουν τα μακαρόνια και προτού προσθέσετε τη σάλτσα, τσιγαρίστε τα ζυμαρικά όχι με ελαιόλαδο αλλά με βουτυράκι, ει δυνατόν Kerrygold.. θα με θυμηθείτε!

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Ο μπυροσωλήνας ο καλός...

Μπύρα και κοριτσόπουλα, αγαπημένη ασχολία του Στύλου... Για σήμερα, προσφέρουμε φοιτητριούλες όμορφες και διψασμένες για ζύθο...

1. Τα μαλλιά μου κότσο πιάνω και τη μπύρα μου ρουφώ...
2. Μπύρα και από το μπουκάλι του υγρού των πιάτων... άξιες!
3. Όλο για την πάρτη μου! Όχι παίζουμε...
4. Μπύρα και για τις ''αγριεμένες''...
5. Άτσα και το ακροβατικό -πολύ καλό το βρίσκω.. ;p
6. Όταν η μπύρα πάει παραλία - ο Στύλος φυσικά επικροτεί!
7. Σιγά κοπέλα μου, σιγά... με μέτρο!
8. Μπύρα και για την τενίστρια...
9. Σιγά μη θέλω παρέα! Το κάνω και μόνη μου!!
Πείτε μου τώρα ότι φταίω εγώ που τις κατακρίνω! Αφού όλες οι κολασμένες δεν λένε να ξεκολλήσουν από το μπυρο-σωλήνα...