Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Του Οξαποδώ τα γνωμικά

Μου έδωσε την ιδέα η αγαπητή Dark Chef (γνωστό πειραχτήρι της μπλογκόσφαιρας) με πρόσφατο σχόλιο-ερώτησή της, έτσι σήμερα στο Στύλο θα αναρτήσουμε παροιμίες (θυμηθείτε κι αυτές), γνωμικά, ρητά και φράσεις για το Διάβολο - άλλως Βελζεβούλ, Εωσφόρος, Σατανάς, Άρχοντας / Βασιλιάς του Σκότους, Όφις, ο Πονηρός, ο Πατήρ των ψεμμάτων, ο Παλαιός των ημερών, κ.α. Άσχετο με το θέμα μας αλλά είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς κάποιος που αναφέρεται στις συζητήσεις των πιστών ως ''ο Ακατανόμαστος'' έχει καταλήξει να έχει τόσα διαφορετικά ονόματα!

Τεσπα, ξεκινάμε και όσοι γνωρίζετε κάποια σχετική παροιμία ή γνωμικό, μην αμελήσετε να την προσθέσετε στα σχόλια ώστε να φροντίσουμε με τη σειρά μας να την προσθέσουμε στη λίστα.

Του θυμόσοφου ελληνικού λαού
- Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια
- Δουλειά δεν είχε ο διάολος, έδερνε τα παιδιά του
- Του άγιου άναβε ένα κερί μα του διαόλου δέκα
- Όποιος στη ξέρα περπατεί και θάλασσα γυρεύει, ο διάβολος οπίσω του κουκιά του μαγειρεύει
- Είσαι / είναι διαόλου κάλτσα
- Στου διαόλου τη μάνα / το κέρατο
- Έχει το διάολο μέσα του / της
- Mικρός διάολος, τρανά τσαρούχια

Του θυμόσοφου ξενόγλωσσου λαού
- Μακάρι το ποτήρι σου να είναι πάντα γεμάτο, η στέγη πάνω από το κεφάλι σου να είναι πάντα γερή, και να βρίσκεσαι στον Παράδεισο μισή ώρα πρίν μάθει ο διάβολος ότι πέθανες (Ιρλανδική ρήση)
- Ο διάβολος ενοχλεί μόνον όσους τον έχουν ενοχλήσει (Εβραική ρήση)
- Δώσε στο διάβολο το μερίδιό του (Αγγλική ρήση)

Της Εκκλησίας
- Ύπαγε οπίσω μου Σατανά! (Κατά Ματθαίον γ')
- Μη δίδετε τόπω τω διαβόλω (Απόστολος Παύλος)
- Θα'ρθει καιρός που ο διάβολος θα μπει σ'ένα κουτί και θα φωνάζει. Και τα κέρατά του θα'ναι στα κεραμίδια (Κοσμάς ο Αιτωλός)
- Ο διάβολος φοβάται το λόγο του Θεού. Δεν μπορεί να τον δαγκώσει, σπάνε τα δόντια του (M. Luther)

Της λογοτεχνίας
- Μία δικαιολογία για το διάβολο: γνωρίζουμε μόνο τη μία πλευρά της ιστορίας και το βιβλίο το έχει γράψει ο Θεός (S. Butler)
- Αν ο άνθρωπος επινόησε το διάβολο, τότε τον φαντάστηκε κατ' εικόνα και ομοίωσή του (F. Dostoyevsky)
- Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο αλλά ο διάβολος τον διατηρεί σε λειτουργία (T. Bernard)
- Η αλήθεια κάνει το διάβολο να κοκκινίζει (W. Shakespeare)
- Η πιο ωραία πονηριά του διαβόλου είναι να μας πείσει ότι δεν υπάρχει (C. Baudelaire)
- Ο Θεός ψαρεύει τις ψυχές με πετονιά, ο Σατανάς με δίχτυ (A. Dumas)
- Ο Θεός εκφράζεται μέσα από όλα τα πράγματα, ο διάβολος μόνο μέσα από τον άνθρωπο (P. Carvel)

Των λοιπών γραμμάτων και τεχνών
- Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε το Θεό (S. Freud)
- Χωρίς το φόβο του διαβόλου δεν υπάρχει η ανάγκη του Θεού (S. Connery)
- Στον Φάουστ, ο διάβολος είναι υπηρέτης του Θεού. Αναρωτιέμαι μήπως ισχύει το αντίστροφο. Επειδή, αν δεχτούμε ότι ο διάβολος κυβερνάει τον κόσμο, τα πάντα εξηγούνται. Αντίθετα, αν είναι ο Θεός που κυβερνά, τίποτα δεν μπορεί να εξηγηθεί (E. Cioran)
- Εαν μαλώνεις καθημερινά, λες προσευχές στο διάβολο, λέω εγώ (B. Marley)

Τσεκάρετε κι αυτό το συγκεντρωτικό (ευγενική προσφορά του αδελφού Cybergoulion)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Προετοιμασία για τη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού

''Μετανοείτε και πιστεύετε εν τω ευαγγελίω. Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών''. Τον θυμάστε το θεούλη που είχε βγει πρίν μερικά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας; Φυσικά και παραμένει επίκαιρος!


Δεν εκπέμπει μίαν αρμονικότητα η παρακάτω εικόνα (για ποικίλους λόγους); Η πλάκα είναι ότι οι αναφορές σε σκύλους στις γραφές έχουν συνήθως αρνητικό περιεχόμενο, θεωρώντας τα συμπαθή τετράποδα ως αντιπαθή ζώα! Εδώ παίρνουν το αίμα τους πίσω - με στυλ.


Είσαι καλός χριστιανός; Απόδειξέ το! Με μόλις 3.000 ευρω θα βοηθήσεις την αγιογράφηση της εκκλησίας, διαλέγοντας μάλιστα τον αγαπημένο σου άγιο / προφήτη! Εαν έχεις να πετάξεις 11-15.000 ευρω, να είσαι σίγουρος ότι θα σωθείς και θα πας στον Παράδεισο. Εαν πάλι είσαι μέγας χουβαρντάς και σκάσεις μεταξύ 28-36.000 ευρω, τότε όχι μόνο θα σωθείς εσύ και η οικογένειά σου αλλά μπορεί τα εγγόνια σου να δουν τη μούρη σου με φωτοστέφανο σε κανα ξωκλήσι...


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Reverend Beat-Man

Ο αιδεσιμότατος Beat-Man. Τον γνωρίζετε; Μάλλον όχι, οπότε ήρθε η ώρα να τον μάθετε μπας και σώσετε τις αμαρτωλές ψυχές σας - πλησιάζει άγιο Πάσχα του Κυρίου βρε! Ως συνήθως, ο Στύλος θα είναι αρωγός στην προσπάθειά σας να μετανοήσετε για το σφάλμα σας...


Ο τύπος είναι Ελβετός μουσικός, με ειδίκευση σε αυτό που ονομάζουν στη Voodoo Rythm Records (την εταιρία του) ως ''primitive rock n' roll''. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του, η ιδέα του αιδεσιμότατου γεννήθηκε το 1999. Κατά τη διάρκεια περιοδείας με το τότε γκρούπ του, τους Monsters, είχε ένα ατύχημα που τον έκανε να χάσει μέρος της φωνής του. Ενω λοιπόν είχε πάρει την απόφαση να σταματήσει, μία νύχτα είδε όραμα τους Robert Johnson και Screamin Jay Hawkins (αμφότεροι μορφές των blues) που του είπαν ότι πρέπει να κηρύξει το ροκ εντ ρολ! Για να το πούμε διαφορετικά δηλαδή, ο Reverend Beat-Man είναι προιόν αποκάλυψης! Και κάπως έτσι ξεκίνησε ως κήρυκας του δικού του ιδιαίτερου μουσικού στυλ που ονομάζει rock n' roll and gospel blues trash! Πάρτε μία πρώτη γεύση:



Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στα 80s, μέρος έβδομο

Έφτασε η στιγμή που πολλοί από εσάς περιμένατε...
*συγκινησιακή φόρτιση - παύση - ανάσα*
Μετά από μήνες ολόκληρους, επιστρέφουμε δυναμικά (κατάλληλη μουσική υπόκρουση δυναμικής επιστροφής) στο τιτανοτεράστιο αφιέρωμα διαρκείας του Στύλου στη δεκαετία των 80s! Υπενθυμίζουμε στους / στις ξεχασιάρηδες αναγνώστες / αναγνώστριες τί έχει προηγηθεί:

κόμικ των 80s
διαφημίσεις των 80s
παιχνίδια (σπιτιού) των 80s
παιδικά προγράμματα των 80s
τηλεοπτικές σειρές των 80s
μουσικοί ύμνοι των 80s

Το σημερινό έβδομο μέρος του αφιερώματος θα σας θυμίσει μερικά αγαπημένα εδώδιμα της περιόδου 1980-1989. Εξαιτίας του απαράβατου (το τονίζουμε επειδή το έχουμε τηρήσει και στο παρελθόν...) κανόνα να μην υπάρχουν περισσότερες από 8 αξιομνημόνευτες αναφορές σε κάθε μέρος του αφιερώματος, δεν θα αναφερθούμε σε όλα τα φαγώσιμα που θυμόμαστε. Γι'αυτό το λόγο, μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας στα σχόλια. Άιντε, ξεκινάμε προτού με πιάσει καμιά πείνα (πάλι)...

1. Ζελεδάκια

Ναι, τα γνωστά που πουλάνε και σήμερα. Σε διάφορα σχήματα, χρώματα και γεύσεις, ήταν -και νομίζω παραμένουν- από τα αγαπημένα της πιτσιρικαρίας. Πολλές φορές, με τους παιδικούς φίλους μαζεύαμε όσα ψιλά είχαμε και αγοράζαμε τα ακριβά της HARIBO (από τότε η κορυφαία μάρκα στο είδος) και τα μοιραζόμασταν - επειδή οι μανάδες μας, θέλοντας να προστατεύσουν τα δόντια μας από τα χρωστικά και τη ζάχαρη, σπάνια μας τα αγοράζανε! Αγαπημένα του Δόκιμου υπήρξαν εκείνα με γεύση Coca Cola, τα οποία μάλιστα είχαν το σχήμα του γυάλινου μπουκαλιού της! Πλέον τα ζελεδάκια δεν θεωρούνται αποκλειστικά γλυκά για πιτσιρίκια, ξαναήρθαν στη μόδα και γι'αυτό τα βρίσκετε στα σινεμά, ανάμεσα σε ζαχαρωτά, nachos και pop corn.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

5.000 χρόνια θρησκειών σε 90''

Δείτε μέσα σε 1.5 λεπτό τη γέννηση και εξάπλωση του Χριστιανισμού, του Ισλάμ, του Ιουδαισμού, του Ινδουισμού και του Βουδισμού στο παρακάτω βιντεάκι



Από το ίδιο site μην παραλείψετε να δείτε το αντίστοιχο βιντεάκι για την εξάπλωση της δημοκρατίας

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Παίζοντας με κροκόδειλους, λέοντες και λύκους

Υπάρχουν τα συνηθισμένα κατοικίδια, όπως σκυλιά, γατιά, χρυσόψαρα ή καναρίνια. Υπάρχουν επίσης τα ασυνήθιστα, όπως ποντίκια, φίδια (γειά σου ρε Κυριάκο με τους πύθωνές σου!) ή γρούνια. Τέλος, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία ''κατοικιδίων'', τα οποία στην ουσία δεν είναι κατοικίδια επειδή απλά δεν μπορούν να κλειστούν σε ένα σπίτι. Όπως τα παρακάτω:




Μπορεί να μοιάζει ότι οι τύποι έχουν χάσει τα λογικά τους αλλά αξίζουν αν μη τι άλλο το θαυμασμό μας. Είναι παραδείγματα της τάσης του ανθρώπου για περιπέτεια και της λατρείας του για μπόλικες δόσεις αδρεναλίνης, της αγάπης του για τη φύση και τη δύναμή της, καθώς και του απεγκλωβισμού του από τους αρχέγονους φόβους του.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

La p’tite bière Brut’ale Extra Special Bitter

Η Brasserie des Garrigues (= ζυθοποιία των φρυγάνων) είναι μία γαλλική μικρο-ζυθοποιία που βρίσκεται στη μικρή κοινότητα Sommières, στη νότια Γαλλία. Οι μπύρες της ζυμώνονται με παραδοσιακές μεθόδους, χειροποίητα, συνδυάζοντας τη βρετανική παράδοση των real ales και τη γαλλική παράδοση των bières de garde της βόρειας Γαλλίας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ζυθοποιίας, οι συγκεκριμένες μεθόδοι επιλέχθηκαν για να δώσουν στις μπύρες έναν παραδοσιακό, ρουστίκ χαρακτήρα. Γι’αυτό και όλες είναι φρέσκες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες.



Η παραγωγή της ζυθοποιίας των φρυγάνων (με το τρομερό φυσιολατρικό όνομα και μασκότ το μουσάτο νάνο που ξεπροβάλλει στην ετικέτα της φιάλης) περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 15 διαφορετικές μπύρες. Ο Στύλος θα σας παρουσιάσει σήμερα τη La ptite bière Brutale Extra Special Bitter, μία ετικέτα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5.5% α.φ., η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 και ακολουθεί το βρετανικό στυλ μπύρας special/premium bitter.
Το χρώμα της είναι ένα θολό πορτοκαλί / χάλκινο, στολισμένο στην κορυφή με έναν υπέροχο, συνεκτικό, λευκό αφρό, ο οποίος διατηρείται αρκετά.

Τα αρώματα που κυριαρχούν δεν είναι ιδιαίτερα έντονα, κατά βάση καραμέλα και ένας συνδυασμός φρούτων (όχι εσπεριδοειδή, κάτι άλλο που δεν μπορούσα να προσδιορίσω) και λυκίσκου. Γευστικά, διακρίνουμε από την πρώτη γουλιά ότι η μπύρα δεν ακολουθεί πιστά τη βρετανική παράδοση με έμφαση στα malts αλλά έχει εξίσου έντονη την παρουσία του λυκίσκου – σαφώς επηρεασμένη από την αμερικάνικη σχολή. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ ισορροπημένη γεύση, η οποία ξεκινά γλυκά με την καραμέλα και ολοκληρώνεται με τη (γνώριμη στους λάτρεις των IPA) ευχάριστη πικρίλα, με ισχυρή την αίσθηση του λυκίσκου. Λίγη βανίλια εμφανίζεται στο τελείωμα, με πικρή επίγευση.

Γενικά, πρόκειται για μία πολύ ωραία μπύρα, η οποία αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η γαλλική μπυρο-σχολή πλέον εξελίσσεται και πειραματίζεται. Απομένει να δούμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η μινι έκρηξη στο χώρο της μπύρας στη Γαλλία, και αν η πληθώρα νέων ετικετών που εμφανίζονται στη χώρα του Αστερίξ μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο να συναγωνιστούν τις αντίστοιχες μπύρες της υπόλοιπης Ευρώπης και Αμερικής.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Cave à bulles @ Paris

Ένα από τα καλύτερα μέρη για να ψωνίσετε μπύρες στο Παρίσι είναι σίγουρα η Cave à bulles, μία καλά κρυμμένη ''μπουτίκ μπύρας'' με πολύ μεγάλη ποικιλία πρωτίστως σε γαλλικές ετικέτες. Ο Dokimos είχε τη χαρά να την επισκεφτεί πρίν από λίγες μέρες και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Ιδιοκτήτης της κάβας είναι ο τρελαμένος μπυρόβιος Simon (βλέπε διπλανή φώτο), ένας απολαυστικός τυπάς με μπόλικο χιούμορ, ο οποίος όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τί να αγοράσετε αλλά θα μιλήσει μαζί σας για την κατάσταση της μπύρας στη Γαλλία, και θα σας δώσει συμβουλές πού να πάτε για να πιείτε καλή μπύρα στην πόλη του φωτός. Πέρασα ένα 40λεπτο μιλώντας μαζί του για την ''έκρηξη'' της μπύρας στη Γαλλία, η οποία με αργά αλλά σταθερά βήματα ακολουθεί Ευρώπη και Αμερική μα και τη μόδα των καιρών, αφού πειραματίζεται με διαφορετικά στυλ μπύρας, υλικά και ποσότητες λυκίσκου! Ο Simon (ο οποίος δηλώνει αθεράπευτο hop-junkie!) μου είπε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ανοίξει νέες μικροζυθοποιίες σε πολλά μέρη της Γαλλίας, ο κόσμος πίνει περισσότερη μπύρα απ’ότι παλαιότερα, το Παρίσι πέρα από μέρη για να αγοράσεις / πιεις μπύρα απέκτησε και τις δικές του ζυθοποιίες, και γενικώς τα πράγματα κινούνται, με το μέλλον της γαλλικής μπύρας να είναι ελπιδοφόρο – και απαγκιστρωμένο από το παρελθόν, την έλλειψη φαντασίας / επενδύσεων και τις (απολαυστικές κατά τ’άλλα) bières de Garde. Μου ανέφερε επίσης ότι δύο βράδια πρίν την επίσκεψή μου, είχε σκάσει μύτη στο μαγαζί ο James της Brewdog (με τον οποίο συνεργάζονται, αφού αρκετές ετικέτες της σκωτσέζικης ζυθοποιίας - συμπεριλαμβανομένου του Τακτικού Πυρηνικού Πιγκουίνου - βρίσκονται στην Cave à bulles), τα είπανε, ανοίξανε μπουκάλες, κτλ, καταλαβαίνετε...

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πέντε παιδιά-θαύματα

William Rowan Hamilton (1805-1865) - Ο πολύγλωσσος μαθηματικός
Ιρλανδός φυσικός-μαθηματικός που γεννήθηκε στο Δουβλίνο. Σε ηλικία πέντε ετών, γνώριζε λατινικά, αρχαία ελληνικά και εβραικά! Μέχρι τα δεκατρία του, μπορούσε να μιλήσει 13 διαφορετικές γλώσσες, ανάμεσά τους σανσκριτικά, περσικά, ιταλικά, αραβικά και συριακά! Ενω ήταν ακόμα φοιτητής, διορίστηκε καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο, διευθυντής του αστεροσκοπείου Dunsink, και βασιλικός αστρονόμος της Ιρλανδίας!

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Ο μεγάλος πιανίστας που πέθανε υπερβολικά νέος
Αυστριακός (για άλλους Γερμανός) μουσικοσυνθέτης που γεννήθηκε στο Salzburg, με πάνω από 600 έργα. Σε ηλικία τριών ετών έπαιζε το hapsichord, στα πέντε του έδινε συναυλίες πιάνου, και στα έξι του έγραψε το πρώτο του μουσικό έργο. Χαρισματικός οσο δεν πάει, επίσης μεγάλος αλκοόλας και αυτοκαταστροφικός - όπως τα περισσότερα μεγάλα πνεύματα που βασανίζονται από προσωπικά πάθη και / ή δεν μπορούν να διαχειριστούν τη διάνοιά τους. Πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών.

William James Sidis (1898-1944) - Ίσως ο εξυπνότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ
Αμερικάνος μαθηματικός που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία οχτώ ετών έφτιαξε ένα πίνακα λογάριθμων βασισμένο στον αριθμό 12, και στα εννιά του έδωσε διάλεξη στο Χάρβαρντ - όπου και μπήκε ως φοιτητής σε ηλικία 11 ετών! Γνώριζε 8 γλώσσες. Μερικοί τον θεωρούν τον εξυπνότερο άνθρωπο που έζησε ποτέ, αφού το IQ του κυμαίνονταν μεταξύ 250 και 300! Να σας θυμίσω ότι ο μέσος άνθρωπος σήμερα έχει ένα IQ που δεν ξεπερνά το 130...

Kim-Ung-yong (γ. 1962) - Η διάνοια που παρακολουθούσε διαλέξεις πρίν πάει σχολείο
Κορεάτης φυσικός που κατέχει το ρεκόρ Guinness για το υψηλότερο IQ με 210 (πληροφοριακά, ο Άινσταιν είχε ''μόλις'' 160). Ξεκίνησε να μιλάει σε ηλικία τεσσάρων μηνών και δύο χρόνια αργότερα μπορούσε να διαβάσει κορεάτικα, γιαπωνέζικα, αγγλικά και γερμανικά! Σε ηλικία τριών ετών ξεκίνησε να παρακολουθεί διαλέξεις φυσικής στο πανεπιστήμιο, και στα οχτώ του η NASA τον κάλεσε να σπουδάσει στις ΗΠΑ! Είναι καθηγητής πανεπιστημίου, με πάνω από 90 επιστημονικά άρθρα στον τομέα της υδραυλικής.

Theodore Kaczynski (γ. 1942) - Το παιδί-θαύμα που τελικά έγινε βομβιστής
Αμερικανός μαθηματικός (και μετέπειτα ανάρχας) που γεννήθηκε στο Σικάγο. Το Χάρβαρντ τον δέχτηκε σε ηλικία δεκαέξι ετών για σπουδές. Αργότερα, πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, με τους εξεταστές του Kaczynski να δηλώνουν ότι οι ιδέες του ήταν τόσο πολύπλοκες που δεν είχαν καταλάβει σχεδόν τπτ! Στα εικοσιπέντε του, έγινε ο νεαρότερος καθηγητής πανεπιστημίου στο Berkeley. Τα παράτησε όλα δύο χρόνια αργότερα και απομονώθηκε σε μία καλύβα μέσα στα δάση. Σήμερα, εκτίει ισόβια για βομβιστικές επιθέσεις μέσω πακέτων ταχυδρομείου...

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Κοιμητήριο Père Lachaise, β' μέρος - και ο τάφος του Jim

Δεύτερο ποστ για το διάσημο κοιμητήριο Père Lachaise του Παρισιού, όποιος αδελφός θέλει να ξαναθυμηθεί το πρώτο μέρος ας πατήσει εδώ.

Μετά την επίσκεψή μου στους τάφους των Abelard&Heloise, Dukas, Grappelli, Chopin, Modigliani, Colette, και Apollinaire, σειρά είχε ο μεγάλος Ιρλανδός Oscar Wilde (1854-1900), ποιητής και συγγραφέας που δημιούργησε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με το ένα και μοναδικό του (και υπέροχο) μυθιστόρημα Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι (1890). Δικό του επίσης, ανάμεσα σε άλλα, το λεχθέν ''Πάντοτε να συγχωρείς τους εχθρούς σου - τίποτα δεν τους ενοχλεί περισσότερο''!

Ο παλιός τάφος του Wilde έχει καλυφθεί από ένα μαρμάρινο μνημείο, το οποίο περιβάλλεται από γυαλί για να αποτραπούν οι βανδαλισμοί. Αυτό φυσικά δεν έχει εμποδίσει πολλούς θαυμαστές να εκδηλώσουν τη λατρεία τους, γράφοντας με μαρκαδόρο / στυλό πάνω στο γυαλί, αφήνοντας σημειώματα, λουλούδια, κτλ.