Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

True facts about...

Εκεί που νομίζεις ότι τα'χεις δει όλα στο YouTube, ανακαλύπτεις τα παρακάτω βίντεο και χαίρεσαι εκ νέου που υπάρχει το ίντερνετ! Απολαύστε σύντομες παρουσιάσεις ζώων του πλανήτη από τον μικρό θεούλη zefrank, μέσα από μία διαφορετική προσέγγιση από τα συνηθισμένα ντοκιμαντέρ...




Περισσότερα true facts θα βρείτε εδώ.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Και στη Βούδα και στην Πέστη - μέρος β': τα φαγητά

Στο πρώτο μέρος της ιεραποστολής στη Βουδαπέστη επικεντρωθήκαμε στα αξιοθέατα της όμορφης πρωτεύουσας της Ουγγαρίας. Το σημερινό δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα φαγητά και τις διάφορες λιχουδιές που δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη.

Σαλαμάκια στη σκεπαστή αγορά της Βουδαπέστης 

Β. Τα φαγητά (aka η χαρά του κρεατοφάγου και το πανηγύρι της πάπρικας)

Εισαγωγή: τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κουζίνας της Ουγγαρίας είναι το κρέας, τα λαχανικά εποχής και τα μπαχαρικά, κυρίως η πάπρικα. Οι Ούγγροι γενικά τρώνε πολλά λουκάνικα, σαλάμια και κρεατικά σχάρας, σούπες (με κρέας, ψάρι, λαχανικά ή φρούτα), πολλά γλυκά κάθε λογής (κέικ όπως το Dobos, τηγανίτες (palacsinta), στρουντελ-οειδή, κ.α.), τυριά και πολύ ψωμί.

Πρωινό: για οικονομία τρώγαμε πρωινό (σαλαμοτυροσάντουιτς, καφέ/ γάλα και φρούτα) στο σπίτι. Δοκιμάσαμε επίσης φουρνιστά καλούδια όπως το παρακάτω σφολιατοειδές με γέμιση φρούτων (συνοδεία ουγγρικού Μίλκο που ήταν αρκετά καλό).

Τα βρίσκετε σε φούρνους ή μικρά μπακάλικα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Βουδαπέστης. Πάμφθηνα και νόστιμα = η ιδανική λύση για ένα γρήγορο και χορταστικό πρώτο γεύμα της μέρας.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Και στη Βούδα και στην Πέστη

Ο Δόκιμος επέστρεψε στο Στύλο πρίν λίγες μέρες μετά το πέρας μίας απολαυστικής ιεραποστολής στη Βουδαπέστη! Την πολύ όμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, μίας εκ των ομορφότερων πόλεων της Ευρώπης αναμφιβόλως, διατρέχει ο μέγας και χιλιοτραγουδισμένος Δούναβης (ο οποίος περνά επίσης από Βιέννη, Μπρατισλάβα και Βελιγράδι) που χωρίζει τη δυτική μεριά της πόλης (Βούδα) από την ανατολική (Πέστη).


Ιστορικά, η Βουδαπέστη ανέκαθεν υπήρξε σημαντικότατο πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο. Εαν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο δύο σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, ειδική αναφορά αξίζουν 
- ο ρόλος της πόλης κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, όταν ο βασιλιάς Matthias Corvinus (1443-1490) έχτισε την περίφημη βιβλιοθήκη Corviniana, μετατρέποντας παράλληλα τη Βουδαπέστη σε μία αναγεννησιακή πόλη των γραμμάτων και των τεχνών.
- η επέκταση, ανοικοδόμηση και κορύφωση της ακμής της Βουδαπέστης τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ως δεύτερη πρωτεύουσα της Αυστρο-Ουγγαρίας μαζί με τη Βιέννη, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας της ομώνυμης αυτοκρατορίας το 1867.

Α. Τα αξιοθέατα

Αν και η ιεραποστολή μας διήρκησε μόνο 3 μέρες, προλάβαμε να δούμε όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης (εκτός από το Νησί της Μαργαρίτας, το οποίο θυσιάσαμε για βόλτα με αμάξι στα πέριξ). Πρώτο και καλύτερο, το επιβλητικό Κοινοβούλιο δίπλα στο Δούναβη, κτίριο νεο-γοτθικού ρυθμού που ολοκληρώθηκε το 1902.


Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Pantera και για το τσάι σας!

Η αιτία για το σημερινό ποστ είναι η κούπα που βλέπετε, την οποία μου δώρισε φίλος μετά από πρόσφατη συζήτησή μας Panter-ικού περιεχομένου. Μπορεί να διαφωνήσαμε στο θεμελιώδες ερώτημα ''ποιός είναι ο καλύτερος δίσκος των Pantera;'' αφού ο φίλος μου ψήφισε The Great Southern Trendkill (1996) ενω ο Δόκιμος υποστήριζε σθεναρά Vulgar Display of Power (1992), συμφωνήσαμε ωστόσο στις άπλετες κατάρες που ρίξαμε στον αλήτη που πυροβόλησε τον Dimebag Darrell...


Με τη θύμηση της συγκεκριμένης συζήτησης νωπή, σκάει μύτη μετά από λίγες μέρες ο φίλος και μου δίνει την Panter-o-κούπα δώρο! Κι εγώ, σαν καλό παιδί, την εγκαινίασα με τέιον! Και ήρθα να το πιω μπροστά στη μούρη σας! Μουχαχα!


Καλόν Απρίλη!