Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η ομορφότερη της Αναγέννησης

Η Simonetta Vespucci (c. 1453-1476), ιταλίδα ευγενής του 15ου αιώνα, είχε τη φήμη όχι μόνο της ομορφότερης γυναίκας της Φλωρεντίας αλλά ολόκληρης της Αναγέννησης. Μάλιστα, ορισμένοι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν ότι η bella Simonetta πόζαρε αρκετές φορές για χάρη του Sandro Botticelli. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ο ζωγράφος, ο οποίος κατά 99% ήταν φουλ ερωτευμένος μαζί της (δεν ξέρουμε αν υπήρξαν εραστές ή όχι), ζήτησε να ταφεί στα πόδια της στην εκκλησία των Αγίων Πάντων (Chiesa di Ognissanti), κάτι που πραγματοποιήθηκε το 1510.

Piero di Cosimo, Portrait of a woman, said to be of Simonetta Vespucci (c. 1490)

Η ωραία Simonetta πιθανότατα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γένοβα. Παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών τον Marco Vespucci (μακρινό ξάδερφο του γνωστού εξερευνητή και χαρτογράφου Amerigo Vespucci από τον οποίο πήρε το όνομά της η ήπειρος Αμερική) και μετακόμισε μαζί του στη Φλωρεντία. Η σπάνια ομορφιά της νεαράς την έκανε αμέσως αγαπητή στην πόλη ενω ''ιδιαίτερο'' ενδιαφέρον προς αυτήν έδειξαν τα αδέρφια Lorenzo και Giuliano της γνωστής οικογένειας των Μεδίκων. Δεν είμαστε βέβαιοι αλλά μπορεί ο δεύτερος να την απαύτωσε κιόλας.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Στα ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Οι παρακάτω εικόνες είναι αφιερωμένες σε όλους εσας που ακόμη εκτιμάτε το βιβλίο ως δώρο, σε όλους εσας που χάνεστε με τις ώρες στα ράφια κάποιου βιβλιοπωλείου (έχω στήσει σε ραντεβού με αυτό τον τρόπο!), σε όλους εσας που μυρίζετε το χαρτί ενός παλιού / καινούργιου βιβλίου, σε όλους εσας που ψάχνετε με υπομονή τις στοίβες βιβλίων για τυχον λογοτεχνικούς θησαυρούς! Κλικάρετε στις εικόνες για μεγαλύτερο μέγεθος.

 αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
01church0602
Μια υπέροχη Δομινικανή
εκκλησία που έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο με το όνομα Selexyz Bookstore στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

 03bookaries0602
The Bookabar Bookshop στη Ρώμη γεμάτο βιβλία για την τέχνη.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αποκλειστικό: η μεγάλη μετακόμιση

Breaking news! Συνδεόμαστε ζωντανά με το Νησί και τα West Midlands για να σας μεταφέρουμε την επιβεβαιωμένη από έγκυρες πηγές είδηση ότι ο Δόκιμος μετακόμισε σε νέο σπίτι! Ναι, είναι επίσημο λοιπόν, ο λαοφιλέστατος αυτός μοναχός που απεχθάνεται τα φώτα της δημοσιότητας και διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, ο γκουρου της μετριοφροσύνης και ταπεινότητας, πλέον θα επικοινωνεί με τους εκατομμύρια πιστούς του Στύλου μεσω wi-fi από τη νέα του κατοικία. Ας πάμε όμως να ακούσουμε τον ίδιο τον περιχαρή πρωταγωνιστή.


Δημοσιογραφίσκος: Hi Δόκιμε, πώς νιώθεις για αυτή τη μετακόμιση;
Aυτού Tαπεινότις Dokimos: Υγεία υμίν bro. Στην ουσία μόλις χθες μπήκα στο νέο σπίτι και νιώθω πολύ όμορφα! Όλα είναι τέλεια. Ο χώρος έχει χαρακτήρα και μεγάλη θετική ενέργεια που θα ενισχύσει την καλή λειτουργία των τσάκρα μου.

Δημοσιογραφίσκος: Εεεε... Οκ. Πώς είναι το νέο σου σπίτι; Είσαι ευχαριστημένος με την επιλογή σου;
A.T.D: Ναι, το σπίτι είναι σουπερ! Μεγάλο, ευρύχωρο και λειτουργικό. Είναι δίπατο, με πολλά παράθυρα, τεράστια κουζίνα και σαλόνι-βιβλιοθήκη. Έχει μικρό κελάρι (!) για τις μπύρες και τα κρασιά μου, κήπο με πλακόστρωτο στο πίσω μέρος για να αράζω όταν βγαίνει ο ήλιος, και σοφίτα την οποία θα μετατρέψω σε ησυχαστήριο.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ρε συ, το ξαναπήρε ο γαύρος!

Μετά από μία κατάθεση ψυχής στο δεύτερο ημίχρονο και έναν εκπληκτικό Σπανούλη, ο Ολυμπιακός νίκησε με εμφατικό τρόπο τη Ρεάλ Μαδρίτης 100-88 και κατέκτησε το δεύτερο σερί τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης και τρίτο συνολικά στην ιστορία του! Μάλιστα, ο προπονητής του Ολυμπιακού Γ. Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το ευρωπαικό τρόπαιο!



Άντε να δούμε του χρόνου, μετά τις ΤΣΚΚΑ και Ρεάλ, ποιά θα πάρει σειρά... ;-)


Για την ιστορία:

Τα δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88

Ολυμπιακός: Χάινς 12 (5ρ, 3ασ), Λο 20 (1), Άντιτς 10 (1τρ, 6ρ), Σπανούλης 22 (5/9τρ, 4ασ), Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης

Ρεάλ: Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 21 (3/6τρ), Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7 (1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5 (1), Γιουγ 14 (4/8τρ, 4ασ), Σλότερ 9

Υ.Γ: Αυτή είναι η τρίτη σερί χρονιά που το ευρωπαικό τρόπαιο μένει σε ελληνικά χέρια αφού μετά την κατάκτηση του από το βάζελο το 2011 ακολούθησαν οι κατακτήσεις του γαύρου το 2012 και 2013!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Μία θανατηφόρα γαρίδα

Αυτή δεν είναι μία τυχαία γαρίδα. Δεν είναι η γαρίδα που θα βρείτε στο ψαράδικο της γειτονιάς σας. Δεν είναι η γαρίδα που θα χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε. Είναι η γαρίδα Mantis.


Πανέμορφη, δεν βρίσκετε; Συναντάται σε τροπικές θάλασσες, έχει μήκος μεταξύ 2 και 30 εκ. ανάλογα το είδος (η οικογένεια Μantis αριθμεί περίπου 400 γνωστά είδη) και διαθέτει την πιο πολύπλοκη όραση στο ζωικό βασίλειο!


Εν τούτοις, αυτή η φαινομενικά άκακη γαρίδα είναι στην πραγματικότητα μία εξελιγμένη θανατηφόρα μηχανή της φύσης, ένας απίστευτα ικανός κυνηγός του βυθού που εξουδετερώνει το θύμα του σε κλάσματα δευτερολέπτου! Χρησιμοποιώντας τα μπροστινά της πόδια άλλοτε ως δόρυ και άλλοτε ως ρόπαλο (ικανό να καταφέρει χτύπημα αντίστοιχο με τη δύναμη μίας σφαίρας!), η γαρίδα Mantis χτυπά με τόση δύναμη και ταχύτητα το θύμα της που είναι ανίκανο να αντιδράσει! Πάρτε μία γεύση: