Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Bruegel Amber Ale

Θυμάμαι ακόμα την εντύπωση που μου είχε προκαλέσει η όμορφη ετικέτα της βελγίδας Bruegel Amber Ale όταν την είχα πρωτοδεί πρίν από χρόνια στο ίντερνετ.


Η εικόνα των χωρικών που διασκεδάζουν, με τον οργανοπαίχτη με την πίπιζα και τον νεαρό που του μιλάει / του προσφέρει ποτό (μπύρα ίσως;) πρώτη μούρη, είχε εντυπωθεί στο μυαλό μου για πολύ καιρό. Αργότερα έμαθα ότι η συγκεκριμένη σκηνή αποτελούσε τμήμα του πίνακα Ο χορός των χωρικών του γνωστού Φλαμανδού ζωγράφου Peter Bruegel the Elder. Και όπως τα έφερε η ζωή, αυτόν τον πίνακα, όπως και άλλα σημαντικά έργα του Bruegel, είχα την τύχη να δω σε πρόσφατο ταξίδι μου στη Βιέννη και να θαυμάσω από κοντά τα χρώματα, τις λεπτομέρειες και τη δεξιοτεχνία του μεγάλου ζωγράφου στην απόδοση σκηνών από την καθημερινή ζωή του 16ου αιώνα.

 Peter Bruegel, The Peasant Dance (1567)

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μουσικό ταξίδι στο παρελθόν

Μινι μουσικό ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις φωνάρες των Belladonna, Lemmy, Dickinson, Weinrich και Hansen. Και για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τέτοιες αναμνήσεις, bonus ο Cyriis! :-)



Καλή βδομάδα σε όλους, πιστούς και μη!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ιεραποστολή στην πόλη της Μαρίας Θηρεσίας, μέρος β'

Ιεραποστολή στην αυτοκρατορική σνιτσελική Βιέννη, μέρος β'. Για το πρώτο μέρος δείτε εδώ.

Άποψη του εξωτερικού του Kunsthistorisches Museum

Άποψη του εσωτερικού του Kunsthistorisches Museum 

Εαν αγαπάτε τη ζωγραφική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και ξοδέψτε ένα 2ωράκι στο Kunsthistorisches Museum, το μουσείο ιστορίας της τέχνης, όπου στεγάζονται αριστουργήματα όπως τα παρακάτω

Cranach, Portrait of Herzoginnen Sybille, Emilla and Sidonia von Sachsen (1535)

Raphael, Madonna of the Meadow (1506)

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ιεραποστολή στην πόλη της Μαρίας Θηρεσίας

Οι αναγνώστες που αγαπούν την ιστορία ίσως έχουν ηδη μαντέψει την πόλη στην οποία είναι αφιερωμένο το σημερινό ποστ. Για όσους δεν μάντεψαν σωστά, ας θυμούνται ότι η Μαρία Θηρεσία, η οποία υπήρξε το τελευταίο μέλος της οικογένειας των Αψβούργων και αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη. Ο Στύλος επισκέφτηκε πρόσφατα την πρωτεύουσα της Αυστρίας και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του! Αν και η ιεραποστολή ήταν εξαιρετικά σύντομη, η διαμονή μας ήταν πολύ ευχάριστη!


Η Βιέννη βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αυστρίας και έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους. Είναι το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας και αποτελεί σημαντικό λιμάνι καθώς διατρέχεται από το Δούναβη και βρίσκεται σε καίρια γεωγραφική θέση στην Ευρώπη. Έχει πλούσια ιστορία που πάει πίσω στους Κέλτες και τους Ρωμαίους και συνεχίζεται το Μεσαίωνα και την Πρώιμη Νεότερη Περίοδο, όταν και αποτέλεσε έδρα της δυναστείας των Αψβούργων. Το 1805 γίνεται πρωτεύουσα της Αυστριακής (και μετέπειτα Αυστροουγγρικής) Αυτοκρατορίας ενω το 1918, μετά το πέρας του Α' ΠΠ, πρωτεύουσα της Αυστρίας. Προσαρτήθηκε στη Γερμανία κατά το Β' ΠΠ και υπήρξε θέατρο κατασκοπίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μαμ για την όρεξη

Η αμαρτωλά κοιλιόδουλη φύση του Δόκιμου αργά ή γρήγορα επιστρέφει και εκδικείται για όλες εκείνες τις μέρες που ο δούλος του Κυρίου τρεφόταν με σαλάτες, σούπες και όσπρια... Ακολουθεί ακόμη ένα ποστ με παραδείγματα μαμ (όσοι δεν γνωρίζετε την ορολογία δείτε αυτό το παλαιότερο ποστ) από ταξίδια του παρελθόντος.

Το μπεργκέρι το καλό, πέρα από το ζουμερό handmade μπιφτέκι,έχει μέσα σαλάτα, μπέικον και αβοκάντο! Σερβίρεται με τηγανητές πατάτες για ένα πλήρες και θρεπτικό τα μάλα γεύμα. Από επίσκεψη στο πανέμορφο Bath.

Beef carbonnade να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Είδος βελγικού στιφάδου με μοσχαρίσιο κρέας που ψήνεται (συνήθως) με μπύρα, κρεμμύδια και μυρωδικά. Τρώγεται αυστηρά συνοδεία μπύρας! Από επίσκεψη στη μαγευτική Brugge.

Σπιτική μπουγάτσα με έτοιμο μεν φύλλο αλλά πολύ φροντίδα - και πολύ κανέλα και ζάχαρη! Η νοστιμότατη κρέμα τρώγεται και μόνη της, απλά κάντε επάλειψη σε μία φέτα ψωμιού! Από επίσκεψη σε σπίτι φίλων στη ζεστή Λευκωσία.

Φρεσκοκομμένος εσπρέσσο (κάθε γουλιά και 2 ώρες ξενύχτι) και τρούφες σοκολάτας (τύφλα να'χει ο Παρλιάρος) από το περίφημο Monmouth Coffee. Υπολογίστε ανα μέσο όρο 15' αναμονής. Από επίσκεψη στο λατρεμένο Λονδίνο.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Φτού, μη μου το ματιάσουν!

Το παλιό μου κινητό τηλέφωνο έκλεισε πρίν λίγο καιρό έξι χρόνια ανελέητης χρήσης. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες το χρησιμοποιούσα με ραγισμένη την οθόνη του από άκρη σε άκρη. Ανήκει σ' εκείνη την ένδοξη οικογένεια κινητών της παλιάς εποχής, που τα φόρτιζες και μπορούσες να φύγεις ταξίδι χωρίς το φορτιστή αφού η μπαταρία κρατούσε καμιά βδομάδα. Ανθεκτικότατο και πολύ αξιόπιστο αφού δεν έχει κρασάρει ποτέ. Και έχει περάσει πολλά μαζί μου σε ιεραποστολές, έχει φάει τις τούμπες του, κτλ.

Όμως, παρ' όλη την αγάπη που τρέφω για εκείνο, έφτασε η στιγμή να το αποχωριστώ. Θα το καθαρίσω, θα του γράψω έναν ευχαριστήριο λόγο για τις υπηρεσίες του και κατόπιν θα το βάλω στο κουτί του. Επειδή οι ανάγκες της νέας εποχής προστάζουν να εκμοντερνιστώ, αγοράζοντας ένα νέο κινητό τηλέφωνο. Διάλεξα αυτό:

Πολύ σύντομα λοιπόν θα γίνω κι εγώ χρήστης ενός smartphone, κάτι το οποίο παλιά δεν με ενθουσίαζε ως ιδέα αλλά τώρα οφείλω να ομολογήσω ότι με εξιτάρει. Το μοντέλο που επέλεξα, το Nokia Lumia 620, πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και έχει λάβει πολύ καλές κριτικές σε διάφορα sites (όπως αυτό) που ψάχνω την τελευταία εβδομάδα. Όσον αφορά το design του, είναι φυσικά θέμα προσωπικού γούστου αλλά νομίζω ότι είναι ''μαζεμένο'' (δλδ ιδανικό για μένα που απεχθάνομαι τις συσκευές παντόφλα) και συνάμα πολύ κομψό, συνδυάζοντας κλασικά στοιχεία μιας συσκευής Nokia σε ένα μοντέρνο σχεδιασμό. Το λογισμικό του δεν είναι Android αλλά Windows 8, που σημαίνει ότι ως πρωτάρης θα έχω μπόλικα πράγματα να μάθω σχετικά με τη λειτουργία του τηλεφώνου και ενδιαφέροντες εφαρμογές να κατεβάσω. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα είναι η διαδικασία τιγκάρω-με-μουσικές-και-εικόνες-και-λοιπά-καλούδια το νέο μου κινητό, η οποία αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία... :o)

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Scorpion dagger

SCORPION DAGGER -

hey.
these GIFs are mostly digital collages made from images found here / there on the internet. 

Με αυτά τα λόγια ο James καλωσορίζει τους αναγνώστες στη σελίδα του στο tumblr με την ονομασία Scorpion dagger. Εκείνοι ανυποψίαστοι, έρχονται αντιμέτωποι με θεότρελα - εως εντελώς καμένα - κολαζ που έχουν δημιουργηθεί με προσθήκες εικόνων, αντικειμένων, κινήσεων ή γκριμάτσων από πίνακες ζωγραφικής της μεσαιωνικής περιόδου, της Αναγέννησης και της Πρώιμης Νεότερης περιόδου - όπως το παρακάτω:


Προσοχή! Επειδή αρκετοί ίσως βρείτε το περιεχόμενο προσβλητικό για τη νοημοσύνη σας, να σας προειδοποιήσω εξαρχής ότι χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερο χιούμορ και να είστε, από λίγο εως πολύ, καμένοι ωσαν και του λόγου μου! :o)