Έφτασε στο μειλ της μονής το παρακάτω διαφημιστικό φυλλάδιο
Η περιγραφή στο πίσω μέρος του αναφέρει:
Η διάσημη ηθοποιός Charlotte Rampling και ο Ελληνογάλλος ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής παρουσιάζουν, επί σκηνής, τη λογοτεχνική συνάντηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και της Yourcenar.
Μια μοναδική βραδιά που συνοδεύεται από τον ήχο της κιθάρας της Βαρβάρας Γύρα. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της παράστασης δημιουργείται από τη δύναμη της παρουσίασης και της απαγγελίας των πιο γνωστών και αγαπημένων έργων των δύο μεγάλων λογοτεχνών.
Τα θέματα των έργων τους, που παρουσιάζονται επί σκηνής, και στις δύο γλώσσες -ελληνικά και γαλλικά- ακολουθούν τις ενότητες: «Ηλικία και Γηρατειά», «Έρωτας», «Ιστορία, Πολιτική και Κοινωνία», «Νοσταλγία και Θάνατος»
Η Marguerite Yurcenar (1903-1987), Γαλλίδα ποιήτρια και συγγραφέας, ήταν η πρώτη που μετέφρασε τα έργα του Αλεξανδρινού στα γαλλικά, και επίσης η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος στην Académie française το 1980. Για τον Πολύδωρο Βογιατζή για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω κάτι, αλλά η Charlotte Rampling δεν χρειάζεται συστάσεις... Όσοι αμαρτωλοί δεν έχετε δει κάποια από τις ταινίες της, πρέπει έστω να βρείτε τα The Night Porter (1974), Stardust Memories (1980), Sous le sable (2000) και La Piscine (2003). Παραμένει μαγευτική και σαγηνευτική κι ας έχει φτάσει τα 64!
Και ερχόμαστε στο κυρίως θέμα του ποστ. Έχουμε στα χεριά μας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δούμε από κοντά μία καταξιωμένη ηθοποιό, σε μία νύχτα κουλτούρας που παντρεύει θέατρο, λογοτεχνία και ποίηση - και όχι ό,τι να'ναι, αλλά τα διαχρονικά έργα του Καβάφη. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί αδελφοί σκέφτεστε ''δεν γίνεται να χάσω αυτή την ευκαιρία!'', και είστε έτοιμοι να πάτε για τα εισιτήρια αύριο κιολας. Στοοοοοοπ!!! Τιμή ρωτήσατε??!
Το Μέγαρο Μουσικής, στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, σκέφτηκε όλους εσας που θέλετε να πάτε να δείτε αυτή τη λογοτεχνική ''συνάντηση'' για να σας ανοίξουν μάτια και πνεύμα, και αποφάσισε: προνομιακές τιμές με... 60 και 80 ευρω, για τις ζώνες Β και Α αντίστοιχα! Τζαμπα παιδιά, τρέξτε γιατί δεν θα μείνει τίποτα! Για φοιτητές δεν ξέρω τί παίζει, παλιά θυμάμαι υπήρχαν συγκεκριμένες εκπτώσεις με το φοιτητικό πάσο αλλά δεν γνωρίζω αν ισχύουν ακόμα. Σοβαρά τώρα ρε παιδιά, 60 ευρω τα φτηνά?! Και φέτος μάλιστα, που γίνεται το έλα να δεις με το οικονομικό μπάχαλο και τους νέους φόρους? Οκ, είμαι βέβαιος ότι θα έχει μπόλικο κόσμο - άλλωστε οι νεόπλουτοι της Αθήνας έχουν άφθονο παραδάκι για τέτοιες κοσμικές περιστάσεις. Αλλά τί θα γίνει με όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να δουν τη Charlotte πληρώνοντας μία λογική τιμή, ή εκείνους που μπορούν να δώσουν μόνο τα μισά χρήματα, επειδή οι λογαριασμοί τρέχουν? Να νοικιάσουν κανα dvd θα μου απαντήσετε...
Τέτοιου είδους παραστάσεις, που η διοργάνωσή τους δεν κοστίζει οσο π.χ. ένα μπαλέτο ή μία όπερα, οφείλουν να είναι προσιτές στο κοινό. Ονόματα-κράχτες όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη και της Charlotte Rampling πρέπει να μπαίνουν στην αφίσα για να προσελκύουν τον κόσμο και όχι για να δικαιολογούν τις υψηλότατες τιμές των εισιτηρίων. Οι τέχνες και τα γράμματα στην τελική, πρέπει να είναι προνόμιο των πολλών και όχι των λίγων, μακριά από τον ελιτίστικο χαρακτήρα που πολλοί θέλουν να προσδώσουν σε αυτά. Και το Μέγαρο Μουσικής, που ξεκίνησε σαφώς ταπεινότερα πρίν περίπου 20 χρόνια και πιο κοντά στον πολιτιστικό του ρόλο, οφείλει να αναθεωρήσει ορισμένα πράγματα.
3 σχόλια:
Η δική μου απορία είναι, αυτοί οι νεόπλουτοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τέτοιες τιμές, τι κατέχουν από γράμματα και τέχνες; Ή μήπως το χρήμα αυτόματα τους κάνει "καλλιεργημένους"; Και το φαντάζεσαι να τσακιστείς να τα βρεις εντέλει για το εισιτήριο και να βρεθείς να κάθεσαι δίπλα σ' αυτούς; Χίλιες φορές με τους υπόλοιπους πληβείους στο σπίτι με dvd - και το Μέγαρο Μουσικής ακόμη μια διαχωριστική γραμμή.
Καληνύχτα και καλή βδομάδα κι από εδώ, αγαπητέ Δόκιμε.
Κάποια μέρα μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε, στο μέγαρο είχε συναυλία η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης.
Στο πάρκο πίσω από το κτίριο, είχαν βάλει γιγαντο-οθόνη με την απευθείας μετάδοση της συναυλίας για όσους ήθελαν να τη δουν δωρεάν!
Φυσικά, μαζεύτηκε κόσμος, διάφοροι, μικροί, μεγάλοι, που κάθονταν πάνω στο γρασίδι, έτρωγαν π.χ. πατατάκια, έπιναν μπύρες και παρακολουθούσαν.
Το πιο εντυπωσιακό (για μένα) ήταν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν τελείωσε η συναυλία και έφυγαν, δεν άφησαν πίσω τους ούτε ένα σκουπιδάκι! Τα μάζεψαν !!!
Κάτι δείχνει αυτό, ε?
Poly swsth parathrhsh thalassaki, h kalliergeia kapoiou fysika kai den phgazei apo to Megaro Mousikhs! Ase pou twra pou to skeftomai, h onomasia kai mono einai kapws diaxwristikh apo monh ths..
Krima gia tous plhbious pantws pou theloun na doun th Charlotte zwntana..
Dark Chef, xairomai pou me enhmerwneis gia mia tetoia thetikh energeia ek merous tu Megarou, estw k ek twn ysterwn! To oti sto telos den emeine skoupidaki, deixnei sebasmo k kalliergeia ek merous tu kosmou. To Megaro pali, kalytera tha htan na xamhlwsei tis times twn eisithriwn :)))
Δημοσίευση σχολίου