Ιδιοκτήτης της κάβας είναι ο τρελαμένος μπυρόβιος Simon (βλέπε διπλανή φώτο), ένας απολαυστικός τυπάς με μπόλικο χιούμορ, ο οποίος όχι μόνο θα σας
βοηθήσει να διαλέξετε τί να αγοράσετε αλλά θα μιλήσει μαζί σας για την
κατάσταση της μπύρας στη Γαλλία, και θα σας δώσει συμβουλές πού να πάτε για
να πιείτε καλή μπύρα στην πόλη του φωτός. Πέρασα ένα 40λεπτο μιλώντας μαζί του
για την ''έκρηξη'' της μπύρας στη Γαλλία, η οποία με αργά αλλά σταθερά βήματα
ακολουθεί Ευρώπη και Αμερική μα και τη μόδα των καιρών, αφού πειραματίζεται με διαφορετικά
στυλ μπύρας, υλικά και ποσότητες λυκίσκου! Ο Simon (ο οποίος δηλώνει αθεράπευτο hop-junkie!) μου είπε ότι τα τελευταία
3 χρόνια έχουν ανοίξει νέες μικροζυθοποιίες σε πολλά μέρη της Γαλλίας, ο κόσμος
πίνει περισσότερη μπύρα απ’ότι παλαιότερα, το Παρίσι πέρα από μέρη για να αγοράσεις
/ πιεις μπύρα απέκτησε και τις δικές του ζυθοποιίες, και γενικώς τα πράγματα
κινούνται, με το μέλλον της γαλλικής μπύρας να είναι ελπιδοφόρο – και απαγκιστρωμένο
από το παρελθόν, την έλλειψη φαντασίας / επενδύσεων και τις (απολαυστικές κατά
τ’άλλα) bières de Garde. Μου ανέφερε επίσης ότι
δύο βράδια πρίν την επίσκεψή μου, είχε σκάσει μύτη στο μαγαζί ο James της Brewdog (με τον οποίο συνεργάζονται,
αφού αρκετές ετικέτες της σκωτσέζικης ζυθοποιίας - συμπεριλαμβανομένου του
Τακτικού Πυρηνικού Πιγκουίνου - βρίσκονται στην Cave à bulles), τα είπανε, ανοίξανε
μπουκάλες, κτλ, καταλαβαίνετε...
Η πραγματική αγάπη του Simon για το αντικείμενο φαίνεται και στο μικρό αλλά φροντισμένο μαγαζί του, που αποπνέει την οργάνωση ενός επιχειρηματικού μυαλού συνδυασμένη με αγνό μπυρο-ενθουσιασμό. Στη μέση βρίσκεται ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με μπουκάλια και λυκίσκους (φρέσκους, αποξηραμένους σε βαζάκια, καθώς και πρόσθετα λυκίσκου σε σακουλάκια), και οι τοίχοι τριγύρω είναι γεμάτοι με ράφια που φιλοξενούν μπουκάλια και μερικά ποτήρια.
Οι περισσότερες ετικέτες στην Cave à bulles είναι γαλλικές (100+ σίγουρα), μερικές γνωστές αλλά στην πλειονότητά τους καινούργιες (για μένα τουλάχιστον). Αρκετές προέρχονται από την Αλσατία, την παραδοσιακή μπυρο-περιοχή της Γαλλίας. Οι πλείστες γαλλίδες δεν έχουν υψηλά ποσοστά αλκοόλ και ακολουθούν κλασικά στυλ, όπως blonde, triple και dubbel. Υπάρχουν όμως και παραδείγματα του ‘νέου ανέμου’ που πνέει στο χώρο της γαλλικής μπύρας, όπως γαλλικές stout που ζυμώθηκαν με κόκκους καφέ, ipa, imperial ipa, bitter, κ.α! Ανάμεσά τους, είδα και την δυνατότερη γαλλική μπύρα, την Octo Pyroclastic Βlack IPA της Fleurac, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 24% α.φ.!
Υπάρχουν επίσης μερικές βελγίδες (και lambic ανάμεσά τους), λίγες από Ιταλία-Αγγλία-Σκωτία-Γερμανία, και κάποιες δυσεύρετες εισαγωγές κυρίως από Δανία και Αμερική - όπως οι παρακάτω.
Οι τιμές είναι κανονικές, η εξυπηρέτηση του Simon άριστη: μόλις του είπα ότι οι μπύρες θα κάνουν αεροπορικό ταξίδι, τις τύλιξε αμέσως σε bubble wrap. Ενω μιλάγαμε δε, ένας Γάλλος πελάτης μπήκε και σήκωσε το μισό μαγαζί! Τόσα χρόνια, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί! Ο τύπος αγόρασε 30-35 μπύρες, με αρκετές από αυτές να είναι μπουκάλες του μισού, ενός και ενάμιση λίτρου (και πανάκριβες)! Τις αράδιασε όλες στο τραπέζι, έχωσε τις μισές στο τεράστιο σακίδιο πλάτης του και τις υπόλοιπες σε διπλές σακούλες στα χέρια και... bonne nuit!! Αφού ηρέμησα κάπως από το σοκ και είπα σιγα-σιγα να την κάνω κι εγώ, ο Simon μου λέει ''αφού δεν έχεις χώρο για να πάρεις άλλες μπύρες, τότε αυτή θα την πιείς εδώ προτού φύγεις!'', και ανοιγεί μία Cowboy and Indian, μία αμερικάνικου στυλ pale ale με μπόλικους λυκίσκους (ε, τί θα μου άνοιγε ο λυκισκο-μανής!) της Fleurac!
Υπέροχη μπύρα, παρά το γεγονός ότι δεν βγήκε δροσερή από ψυγείο αλλά κατέβηκε από ράφι σε θερμοκρασία δωματίου! Ήταν πιστεύω ο καλύτερος επίλογος για την επίσκεψή μου σ’αυτό το αξιολογότατο μπυρομάγαζο στην καρδιά του Παρισιού!
La cave à bulles
45 rue Quincampoix (πίσω από το κέντρο Pompidou)
75004
Paris
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου