Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009

Πάει και το τσιγάρο??!

Που λέτε έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το τσιγάρο και στην Ελλάδα... Άργησε μεν περισσότερο σε σχέση με άλλες Ευρωπαικές χώρες αλλά τέθηκε σε ισχύ την πρώτη του Ιούλη επίσημα. Γι΄ αυτό και όλοι οι καπνιστές είναι έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις νέες νομοθετικές διατάξεις απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους!

Κλασικά η χώρα μας έχει και εξαιρέσεις, αφού έχει επιτραπεί σε μαγαζάτορες να αποφασίσουν εαν θέλουν να δημιουργήσουν χώρο καπνιστών - υπο προυποθέσεις. Γίναμε και θέμα αναφοράς στο BBC, ξεκίνησαν εδώ και μέρες ατελείωτα παράθυρα και συζητήσεις σε τιβι, ραδιόφωνα και... καφετέριες! Ο Έλληνας το τσιγάρο το έχει στο dna του, και δεν θα δεχθεί εύκολα να του πάρουν τον αναπτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην ΕΕ (κοντά στο 40%) και από τους μεγαλύτερους καπνιστές παγκοσμίως. Μάλιστα τα ποσοστά γίνονται πιο θεαματικά εαν κοιτάξουμε στις μικρές ηλικίες και τα εφηβάκια που ξεκινούν το κάπνισμα γύρω στα 13-14.

Έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως να παρακολουθήσουμε κατά πόσο τα λόγια θα γίνουν πράξη με αφορμή την απαγόρευση της 1ης Ιουλίου. Και εστιάζω σε δύο απλούς τομείς:

α. Τη μάχη που ξεκίνησε ανάμεσα σε μαγαζιά και νόμο. Πολλοί χώροι διασκέδασης (βάλτε καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια, μπουζουκερί, κτλ) θα διαλέξουν ακόμα μία φορά να παρακάμψουν το νόμο για να μην χάσουν πελατεία και το λάδωμα που θα πέσει είναι γεγονός από τώρα. Με τους λαδωτήρες θα προσπαθήσουν να κάνουν το δικό τους οι μαγαζάτορες, απλά και παραδοσιακά. Να δούμε πόσοι θα τα καταφέρουν και αν αυτά που ακούγονται για τύπους που θα κυκλοφορούν ταχα ανέμελα και θα καταγγέλουν παρανομίες από τα κινητά τεθούν σε εφαρμογή. Γνωστός μου μάλιστα τους έχει ονομάσει από τώρα - άκουσον άκουσον - τσιγαρορουφιάνους!

β. Ο δεύτερος τομέας είναι σε πιο προσωπικό επίπεδο. Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι τώρα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, είναι ευκαιρία να το κόψουν το ρημάδι! Όλοι οι καπνιστές λιγο-πολυ άλλωστε διακηρύσσουν την ικανότητά τους να ''το κόψουν'' κατά βούληση. Κανείς δεν παραδέχεται εξάρτηση. Έτσι απλά ρε παιδί μου μία μέρα κόβουν το τσιγάρο, ούτε τσίχλες για βοήθημα, ούτε στερητικά σύνδρομα και χαζομάρες. Το κόβουν μαχαίρι όποτε γουστάρουν, όπως έκανε και ο φίλος του γνωστού τους πέρυσι. Άσε που θα μείνουν και λεφτά στον κουμπαρά αφού το τσιγάρο πλέον είναι ακριβό σπορ, έχουμε και μία οικονομική κρίση που μας έχει τσακίσει, άστα να πάνε... Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημ@ λοιπόν αγαπητοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: