Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο Στύλος σε νέες γευστικές περιπέτειες

Πρίν μερικές μέρες μπάνισα νοστιμότατη συνταγή από τη Dark Chef, η οποία μου έκανε κλικ με τη μία επειδή πληρούσε τα βασικά κριτήρια των Συνταγών από το Στύλο (κάποτε θα κυκλοφορήσουν σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία): ήταν γρήγορη, ήταν φτηνή, ήταν υγιεινή, είχε τις χάρες όλες! Κρυφό συν το ότι είχα να φάω ψάρι με τέτοιο τρόπο πολυυυυύ καιρό. Για να μην πολυλογώ άσκοπα, η συνταγή της με κέρδισε και προχθές το μεσημέρι την ετοίμασα. Voilà!


Έχετε μπροστά σας μία ''μπακαλιαρόσουπα'' με πράσα και πάπρικα! Απλή μα πεντανόστιμη! Τσιγαρίστε τα πράσα σε μία κατσαρόλα με λίγο λάδι, ρίξτε ελάχιστο νερό και κατόπιν τοποθετείστε κομμάτια μπακαλιάρου (ή παρόμοιου τύπου ψάρι, η δική μου παραλλαγή έγινε με hake). Προσθέστε πάπρικα και καπακώστε την κατσαρόλα για κανα τέταρτο σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Κατόπιν ξεκαπακώστε και πέστε με τα μούτρα! Thnx Dark Chef ;o)


Αυτά έγιναν το μεσημέρι. Το βράδυ ωστόσο, σπάσαμε τη ''νηστεία''! Είπαμε με κάτι φίλους να φάμε έξω μετά από καιρό και επισκεφτήκαμε ένα εστιατόριο με ειδίκευση στην κουζίνα της Υεμένης (!), το Al-Fanous. Το τί ακολούθησε εκεί, στις φωτο που ακολουθούν...

Σπεσιαλιτέ από την Υεμένη (μη ζητάτε όνομα, δε θυμάμαι), μαγειρεμένη και σερβιρισμένη σε ειδικό πήλινο σκεύος. Περιέχει κομμάτια αρνιού σε κόκκινη σάλτσα, σέλινο, πέντε διαφορετικά μπαχάρια και... αυγό! Φανταστικά νόστιμη αν και λίγο βαριά για βράδυ...

Σερβίρεται με αραβικές πίτες που ψήνονται εκείνη τη στιγμή και δεν έχουν φυσικά καμία σχέση σε μέγεθος και γεύση με αυτές του εμπορίου...

Επειδή ωστόσο η παρέα είχε και γουρούνια (βλέπε Δόκιμος), παραγγείλαμε και ρύζι με μπόλικο κάρδαμο! Αν λοιπόν ενώσετε το περιεχόμενο του πήλινου και το ρύζι, έχετε αυτό:

Όπως αντιλαμβάνεστε, όχι μόνο το τελειώσαμε αλλά πήραμε και επιδόρπιο... Και φεύγοντας, δώσαμε (κρυφή) υπόσχεση να ξεκινήσουμε εκ νέου σαλατο-διατροφή από αύριο...!!!

8 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ω!!! Τιμή μου να συμπεριλαμβάνεται η συνταγή μου στις γευστικές περιπέτειες του Στύλου!
Με κάνεις και κοκκινίζω ρε συ Δόκιμε... ;)
Με την κουζίνα της Υεμένης εγώ δεν έχω έλθει σε επαφή ακόμα!

Πάντως δεσμεύομαι: Η αμέσως επόμενη συνταγή της σκοτεινής μου κουζίνας, θα είναι επιδόρπιο αφιερωμένο σε σένα που θα συνάδει πιστεύω και με το πνεύμα των συνταγών του Στύλου!
Stay tuned! :)

thalassaki είπε...

Τις φαντάζομαι Δόκιμε τις νηστείες σας.. :) Υπέροχα όλα, λιχουδιές της Υεμένης δεν έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά είναι ν' ανέβω μια-δύο φορές στο Λονδίνο μέσα στο Δεκέμβρη, κι άμα βρω θα τιμήσω δεόντως την κουζίνα τους.

Εύγε σ' εσένα και την Dark Chef για τη συνταγή με το ψάρι και τα πράσα - αυτή θα τη φτιάξω το σαββατοκύριακο που μας έρχεται, αφού είμαι και του ψαριού και του πράσου. Σ' ευχαριστώ κι εγώ αγαπητή Dark.

Κάτι σκαμπάζω κι εγώ από μαγειρική, μαζεύω περίεργες συνταγές από παντού (και κάποιες φορές τις φτιάχνω κιόλας). Κάποτε η κουζινική ήταν τρόπος ανάπαυλας, τώρα πλέον πολύ λιγότερο. Τα μαγειρέματά σας ίσως με τον καιρό να το ξαναζωντανέψουν αυτό για μένα.

Καλό βράδυ, ευχαριστώ από καρδιάς και πάλι. Δικός μου τρόπος με τα πράσα (εκτός από πρασόπιτα και κις με πράσα και κατσικίσιο τυρί) είναι από ένα λονδρέζικο pub απ' τα φοιτητικά μου έτη: πράσα ζεματισμένα, κομμένα γύρω στα 10 εκατοστά και τυλιγμένα σε καλής ποιότητας ζαμπόν, παρατεταγμένα σε ταψάκι, από πάνω μπεσαμέλ, παρμεζάνα, μοτσαρέλα κι ευθεία στο φούρνο. Με λιγάκι μοσχοκάρυδο από πάνω, να μη ξεχνιόμαστε. Χαρισμένη η συνταγούλα στη Dark, σ' εσένα και το Στύλο (τη φτιάχνω σχετικά συχνά και είναι κι εποχιακή).

Καλό βράδυ, happy cookin'

Clem Lumen είπε...

Μη μου την ανοιγετε την ορεξη και ειναι κ αργαααα...


:)

Αληθεια εικονες απο επιδορπιο γιατι δεν εχετεεεε?


Φιλια!

thalassaki είπε...

Καλημέρα Free, με την άδεια του Δόκιμου την άλλη φορά θ' αφήσω συνταγούλα επιδόρπιου απ' τα παλιά :)

Skouliki είπε...

ωραια φαινεται η μπακαλιαροσουπα και οι αραβικες πιτες μου αρεσουν απο παντα

Dokimos είπε...

@Dark Chef: Mhn kokkinizeis katholou, apla anefera tis phges mu :))
Anamenw glykaki.. oxi light!!!

@thalassaki: Xexe, apo nhsteia allo tpt! s'euxaristw gia thn idea me ta prasa. Thn epomenh fora pou tha postarw peri faghtou, mporeis eleuthera n' afhseis syntagh glykou :)

@Free Spirit: Kalws thn apaithtikh! Den su ftasane oi ypoloipes fwto, etsi??! :)
To glyko den prolabame na to apathanatisoume, an me pianeis!!! :))

@Skouliki: Oxi mono fainetai wraia, einai k pentanostimh! Skouliki prepei na th ftiaxeis kai na mu peis th gnwmh su!

KANTHAR0S είπε...

Πάρα πολύ όμορφα. Πάρα πολύ νόστιμα. Έχεις δίκιο οτι μπορεί να πέφτει βαρύ για το βράδυ, αλλά δεν βαριέσαι.

Καλή συνέχεια.

Dokimos είπε...

Kanthare welcome! Kalh syexeia k se sena!