Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Remember, remember... Guy Fawkes Night

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου, στο Νησί γιορτάζουν τη λεγόμενη Guy Fawkes Night, άλλως Νύχτα των Πυρών του Θριάμβου. Για τους εορτασμούς, ο κόσμος μαζεύεται γύρω από υπαίθριες πυρές ενω ο ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που διαρκούν ώρες!


Ήταν το 1605, όταν μερικοί Άγγλοι Καθολικοί αποπειράθηκαν να επαναφέρουν τον Ρωμαιοκαθολικισμό αντι του Αγγλικανισμού ως επίσημη θρησκεία στο Νησί με ένα πρωτότυπο τρόπο: τοποθετώντας μπαρούτι και πυροτεχνήματα κάτω από το παλάτι! Σκοπός τους ήταν να ανατινάξουν το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, βγάζοντας από τη μέση το βασιλιά James I ώστε να τοποθετήσουν στη θέση του ένα Καθολικό μονάρχη. Τα σχέδιά τους ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, οι αρχές συνέλαβαν το Guy Fawkes, υπεύθυνο για την ανατίναξη, να φυλάει 36 βαρέλια πυρίτιδας κάτω από το παλάτι! Έτσι ξεσκεπάστηκε η συνομωσία, και όπως θα μαντέψατε, οι περισσότεροι από τους συνομώτες συνελήφθησαν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

The execution of Guy Fawkes, χαρακτικό του 1606

Η επιτυχία της αποτροπής της ανατίναξης γιορτάστηκε από τους Αγγλικανούς την επομένη, 5 Νοεμβρίου 1605, και αποτελεί μία παράδοση που συνεχίζεται εως τις μέρες μας. Eκτός από τα συνηθισμένα πυροτεχνήματα, σε πολλές περιοχές ο κόσμος κάνει αυτοσχέδιες παρελάσεις στους δρόμους, ενω άλλοι καίνε ομοιώματα του Guy Fawkes. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα φαγητά που ταιριάζουν με την ημέρα, όπως η ωραιότατη Bonfire Toffee

To 2005 το κανάλι ITV σε ειδικό αφιέρωμά του για τα 500 χρόνια από το συμβάν, έδειξε τί θα γινόταν αν τελικά οι Καθολικοί είχαν προλάβει να ανάψουν το φυτίλι... Μπορείτε να δείτε και τα 8 μέρη του αφιερώματος στο YouTube. Δεν αναφέρομαι καν στην ταινία V for Vendetta, την γνωρίζετε όλοι φαντάζομαι  ;o)

4 σχόλια:

thalassaki είπε...

Έχουν ήδη αρχίσει έξω τα βεγγαλικά, μόνο που βρέχει και δεν προβλέπεται να μαζεύονται μεγάλα πλήθη.
Και του χρόνου Δόκιμε - σε ποιο σημείο του Νησιού βρίσκεσαι; Καλά να περνάς, αν σπουδάζεις καλή πρόοδο σου εύχομαι. Πέρασε κι ετούτη η βδομάδα (αγύριστη να 'ναι), καλό βράδυ και καλό σαββατοκύριακο. Πάω ν' ακούσω τις μουσικές μου τώρα, ούτε να κουνηθώ δε μπορώ από την κούραση..

paraxeno pirouni είπε...

Στην ταινία V for Vendetta που βασίστηκε στο ομώνυμο κόμικ του Alan Moore (των οποίων κόμικς είμαστε φαν), ο V παρουσιάζεται σαν ήρωας, γίνεται συμπαθής.
Ο σημερινός μέσος Άγγλος πολίτης τι γνώμη έχει για τον αληθινό Guy Fawkes και το όλο αυτό εγχείρημα?

Καταλαβαίνω ότι μάλλον γιορτάζουν τη μη πραγματοποίηση της ανατίναξης, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν το πράγμα αλλιώς, τον δικαιολογούν?
Σε ρωτάω σαν πιο ειδικό στα του Νησιού :)

KitsosMitsos είπε...

Είχα βρεθεί κάποτε μια τέτοια μέρα στην Αγγλία. Ο εορτασμός ήταν εντυπωσιακός.
Τα μηνύματα όμως; Άμα είχαμε και εδώ έναν αντίστοιχο σύγχρονο μήπως θα ήταν λίγο καλύτερα κάποια πράγματα;

Dokimos είπε...

@thalassaki: Ontws, xtes brady tous xalase th giorth o kairos!!
Ekpempw apo Midlands, sto kentro tou nhsiou
S' euxaristw k pali gia tis euxes su, kalo s/k kai kalh xekourash! ;))

@Dark Chef: Nomizw oti o mesos Agglos einai zhthma na gnwrizei ti egine to 1605.. Ena prama san ta dika mas reportaz pou rwtane kosmo sto dromo ''ti giortazoume tis 28 Okt?'' kai apantane ''thn Ellhnikh epanastash''..

Gia to poso arestos einai o Guy Fawkes, an skefteis oti kaine omoiwmata tou nomizw manteueis thn apanthsh.. H tainia wstoso xrhsimopoiei to symban gia th dynamh tu minimatos/symbolou, kai xreiazetai to Fawkes gia na kataskeuasei ena sygxrono sympathi hrwa..

@KitsosMitsos: An ennoeis enan Ellhna Guy Fawkes, den blepw fws sto tunel.. Ta minimata eutixws yparxoun, emeis mallon den afougkrazomaste swsta.