Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Μπυροπαρουσίαση: Stone Levitation Ale



Η αμερικάνικη ζυθοποιία Stone ιδρύθηκε το 1996 από τους Greg Koch και Steve Wagner, οι οποίοι παραμένουν στο τιμόνι της μέχρι σήμερα. Η Stone Brewing είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ζυθοποιίες στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια, και οι μπύρες της σαφώς δικαιώνουν το όνομα ποιότητας που έχει αποκτήσει στο χώρο. Η παραγωγή περιλαμβάνει 7 ετικέτες που παράγονται ολόχρονα, με ναυαρχίδα της ζυθοποιίας την εξαιρετική Arrogant Bastard Ale η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλη την Αμερική. Η Stone ζυμώνει επίσης ειδικές (ουχί εποχιακές) ετικέτες, καθώς και ορισμένες μπύρες σε συνεργασία με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Saison du BUFF για την οποία συνεργάστηκαν Stone, Dogfish Head και Victory Brewing!
 

H ετικέτα της Stone που θα δούμε σήμερα είναι η Levitation Ale, η οποία μάλιστα ψηφίστηκε από το RateBeer ανάμεσα στις 50 καλύτερες αμερικάνικες session μπύρες. Πρόκειται για μία απολαυστικότατη amber ale που πρωτοκυκλοφόρησε το 2002, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.4% α.φ. και 45 IBUs. Ζυμώνεται με ποικιλίες λυκίσκου Columbus, Amarillo, Simoe και Crystal, και ξανά με Amarillo στο τέλος. Το μπουκάλι των 330ml στολίζει το γνωστό διαόλι, σήμα κατατεθέν της ζυθοποιίας από την Καλιφόρνια. 

Η εμφάνισή της Levitation Ale στο ποτήρι είναι πληθωρική, με ένα σκούρο κοκκινοκαφετί/χάλκινο χρώμα και ένα μεγαλοπρεπέστατο, πυκνό μπεζ αφρό στην κορυφή – οκ, το παράκανα λίγο αυτή τη φορά στο σερβίρισμά του αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ!


Τα αρώματα είναι βασικά επεριδοειδή/λυκίσκος και καραμέλα από τα malts, αρκετά έντονα και με την καραμέλα να φαίνεται περισσότερο καθώς η μπύρα ζεσταίνεται. Η γεύση ταιριάζει αρμονικά με το άρωμα, με τα φρούτα (πορτοκάλι?) να συνυπάρχουν με την καραμέλα και τη γλυκιά πλευρά των malts, ενω προστίθεται και μία δυναμική παρουσία του λυκίσκου προς το τελείωμα, που είναι ξηρό. Η επίγευση μέτριας διάρκειας. Σώμα μέτριο αλλά μοιάζει πολύ γεμάτο για μία μπύρα με τόσο χαμηλό αλκοόλ, με μέτρια ενανθράκωση. Το 4.4% δεν φαίνεται καθόλου, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται άλλωστε ως session beer.

Γενικά, η Levitation Ale είναι μία πολύ ευχάριστη μπύρα, καθόλου δύσκολη ή απαιτητική, γεμάτη άρωμα και γεύση, η οποία πίνεται πολύ εύκολα. Οι Αμερικάνοι έχουν ζυμώσει μία πετυχημένη συνταγή, με ωραία ισορροπία ανάμεσα σε λυκίσκο και malts, η οποία στέκεται άνετα μόνη της ή μπορεί να συνοδεύσει το φαγητό σας. Μία απλή αλλά αξιολογότατη ετικέτα της Stone που επιβεβαιώνει τη θετικότατη άποψη που έχω για τις μπύρες της.

6 σχόλια:

thalassaki είπε...

Της νηστείας κι αυτή ε; :)
Ωραία φαίνεται.. δε θα την έχει το Τεσκο κλπ φαντάζομαι όμως (όχι πως συνηθίζω να ψωνίζω εκεί). Χλομό μάλλον να τη βρω και να τη δοκιμάσω, όμως οι περιγραφές σου χορταίνουν και τους 5000!
Να είσαι καλά, καλό βράδυ και ήρεμη εβδομάδα εύχομαι.

paraxeno pirouni είπε...

Από ΗΠΑ μεριά, μόνο με τον "ιπτάμενο σκύλο" έχω έλθει μέχρι τώρα σε επαφή και έμεινα αρκετά ικανοποιημένη!
Ωραίες φαίνονται και οι μπύρες της Stone πάντως, και η Ruination που είχες παρουσιάσει παλιότερα ομολογώ πως μου είχε εξάψει την περιέργεια!

Όσον αφορά τον όμορφα σχεδιασμένο διάολο και τις πιθανότητες ανύψωσης, όμορφα πράγματα, δεν μπορώ να πω, πάντως πιο πολύ θα ήθελα να βρω την Arrogant Bastard. Να κεράσω και κάτι γνωστούς μου… :Ρ
(sorry βρε Δόκιμε, είναι και αργά, καταλαβαίνεις :)

Dokimos είπε...

@thalassaki: oi mpyres einai panta nhstisimes, den tis apagoreuoun kai ta synaxaria allwste :)
Den th briskeis se s/m, se kamia kaba kai ama..
Kalh ebdomada, s' euxaristw pou perases!

@Dark Chef: Wraies oi etiketes ths Flying Dog, ths Stone einai exisou poiotikes! Gia thn Arrogant Bastard Ale, thn eixa dokimasei palaiotera kai einai turbo!!
Epishs mh zhtas sorry edw mesa, ekfrasou eleuthera kai kerna gnwstous k agnwstous :)

KitsosMitsos είπε...

Το παραδέχομαι ότι λείπει από τη συλλογή μου!
Στα υπόψιν...

Mixos είπε...

Κι εγώ για την ίδια χρήση θα την ήθελα την Arrogant Bastard αγαπητή Dark Chef ...
Βρε λες να παραγγείλουμε καμιά κάσα από δαύτες ??... "Κερνάμε" πρώτα αυτούς που "πρέπει" να κεραστούν και κρατάμε και δυο τελευταια κομμάτια για μας !!
Θα είναι ιδανικό επιδόρπιο ενός "κρύου" πιάτου ...
Εξάλλου, τι να σου λέω τώρα ... Εσύ κι αν ξέρεις από πιάτα και συνταγές ... Το αφήνω επάνω σου!!

Δόκιμε ... συνεχίζοντας την κουβέντα μας για αυτήν την ετικέτα της Stone που ξεκινήσαμε αλλού... Σε τί τιμές τις βρίσκεις στο Utobeer?? Ετικέτες της Bell's υπάρχουν επίσης?

Dokimos είπε...

@KitsosMitsos: An agapas thn kalh mpyra, se xairetizw dipla! :)

@Mixos: To Utobeer exei ta mpoukalia twn 330ml sinithws metaxy 2-3 sterlinwn (poly kales times gia eisagwmenes sto Nhsi) alla yparxoun kai merikes pou tis ''xtypaei''.. Bell's den exw dei mexri twra, alla kathe fora briskw kai nees paraggelies..