Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μπύρα σε ολλανδικό τενεκεδάκι

Πρόσφατα ο Δόκιμος έκανε μινι-επίσκεψη στο Στηλίτη, ο οποίος έχει μεταφέρει το Στύλο του σε ολλανδικό έδαφος και προσπαθεί να κατηχήσει αλλοδαπούς αμαρτωλούς - κατά προτίμηση θηλυκού γένους! Το μέρος είναι πανέμορφο και σε στρατηγικό σημείο στο χάρτη, ώστε να μπορεί ο Δάσκαλος να κάνει εξορμήσεις δια ξηράς και δια θαλάσσης...


Πολλά ποδήλατα στους δρόμους, ωραία κτίρια, γεφυράκια και κανάλια αβέρτα, όμορφος κόσμος και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ο καιρός ήταν κρύος και μουντός αλλά η καλή παρέα και το νοστιμότατο φαγητό αναπλήρωσε τη χαμένη λιακάδα που προσδοκούσαμε με το παραπάνω.

Σε μία από τις βόλτες μας, μπήκαμε σε μία υπεραγορά για προμήθειες και κατευθυνθήκαμε - κλασικά - στο τμήμα με τα ποτά, ώστε να ικανοποιηθεί η περιέργεια του Δόκιμου για τις διαθέσιμες μπύρες σε ένα τυπικό ολλανδικό σούπερ μάρκετ. Εκεί, με έκπληξη αντικρύσαμε πολλές βελγικές ανάμεσα σε γνωστές και άγνωστες ολλανδικές ετικέτες (και 2-3 εκπρόσωπους της Τσεχικής και Γερμανικής σχολής), και μάλιστα κάποιες σε κουτάκι - οι οποίες φτάνουν σε Ελλάδα και Νησί σε μπουκάλι


Την παράσταση ασφαλώς έκλεψαν ετικέτες που θα αργήσουμε πολύ να δούμε στην Ελλάδα (και αν), όπως λόγου χάρη η Οld brown της Heineken - την οποία δεν πρόλαβα να δοκιμάσω


Εκεί όμως που ο Δόκιμος έμεινε κάγκελο, ήταν όταν αντίκρυσε πόσο κόστιζαν οι μπύρες! Ποιοτικότατες ετικέτες πωλούνταν σε απίστευτα χαμηλές τιμές! Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από μία τραππιστική Westmalle Dubbel προς 0.89 ευρω;!;! Πιο φτηνή και από τενεκεδάκι μπύρας των 500 ml! Φαντάζομαι αρκετοί θα γνωρίζετε τις τιμές που συναντούμε αυτή την κορυφαία βελγική dubbel στην Ελλάδα... Τελικά, το πονεμένο θέμα ''τιμή'' για τους έλληνες μπυρόφιλους είναι για γέλια ή για κλάματα;


Για το τέλος, σας έχουμε φωτογραφία από τενεκεδάκια παρατεταγμένα σε γειτονικό ''περίπτερο'', ώστε να πάρετε μία ιδέα τί είδους μπύρες κυκλοφορούν ευρέως


Χρόνος δεν υπήρχε, οπότε η εξερεύνηση ολλανδικών μπυραριών και μπυρο-γεύσεων αναβλήθηκε για την επόμενη φορά. Και αυτό είναι απειλή προς το Δάσκαλο: θα ξανάρθω για να πιω ό,τι δεν πρόλαβα! :o)

Υ.Γ: Η φρέσκια Amstel Bock από βαρέλι δεν έχει καμία σχέση με αυτή που έχω πιεί στην Ελλάδα, και πολύ φοβούμαι ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με γνωστές ολλανδικές που καταναλώνονται μετα μανίας στη χώρα μας...

6 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ωραίο το ταξίδι σου Δόκιμε, σίγουρα εκεί υπάρχουν πολλοί αμαρτωλοί και κυρίως αμαρτωλές :) για να τους διδάξει ο δάσκαλός σου αλλά και εσύ –ο άξιος μαθητής του– το λόγο του Κυρίου. ;)

Έχω πάει στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (με τρένο είναι πολύ μικρή απόσταση). Αυτό με τα κουτάκια (και με τα μπουκάλια δηλαδή) που είναι πάμφθηνα ισχύει και στις δύο χώρες.
Θυμάμαι είχα δει σε κουτάκι Hoegaarden, Gordon και κάποιες άλλες που δεν θυμάμαι. Τις έπιναν μέχρι και άστεγοι στο δρόμο (στο Βέλγιο κυρίως) από το κουτάκι έτσι όπως πίνουμε εμείς κόκα – κόλα.
Μπαίνεις σε ένα τυχαίο μίνι μάρκετ και βρίσκεις με τη μία αυτά που εμείς εδώ με δυσκολία τα βρίσκουμε και τα πληρώνουμε 2,50 και 3 ευρώ…
Χμμ… Όντως αυτό το θέμα με την τιμή πονάει…

Στην Ολλανδία πάντως, φαγητό αξιόλογο στο δρόμο δεν θυμάμαι να βρήκα. Μήπως δοκίμασες κάτι σπιτικό από φίλους? Από γλυκά όμως, δεν το συζητώ, εξαιρετικά όλα.
Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες, όρεξη να ’χεις (που είμαι σίγουρη ότι έχεις:)

Υ.Γ. Και η Heineken μου έχουν πει ότι έχει διαφορά στην Ολλανδία σε σχέση με αυτήν που βρίσκουμε εδώ. Φαντάζομαι αν υπάρξει ανάρτηση "Ολλανδία part 2", θα μας πεις κι εσύ περισσότερα από πρώτο χέρι :)

thalassaki είπε...

Kρίμα που δε συμμερίζομαι το ενδιαφέρον για τη μπύρα - και ειδικά την ευρωπαϊκή - wasted on me, αγαπητέ Δόκιμε. Δεν πειράζει φυσικά, σου αφήνω την καλησπέρα μου και χαίρομαι που περάσατε καλά απέναντι.

Dokimos είπε...

@Dark Chef: Xairomai pou exeis paromoies parastaseis k katalabainomaste! Mpyra se koutaki pou les kai agios o theos!
Gia to faghto, einai alitheia oti den exei idiaitera pragmata sto dromo (pera apo kebabs, thganites patates kai pancakes) alla se estiatorio pou katsame htan ola poly nostima! Ta glyka apithana, phgame se ypaithria agora, ola olofreska!

@thalassaki: Kalhn espera thalassaki, ki as mhn kefareis to zytho! Pou tha paei, tha sou kollhsoume to mikrobio kai sena kapoia stigmh! :)))

Mixos είπε...

Είναι πράγματι σοκαριστικό για κάποιον που θα επισκεφτεί την Ολλανδία και το Βέλγιο και κάνει τον κόπο να δει σε ποιες τιμές κυμαίνονται οι μπύρες τους!

Τί ακριβώς συμβαίνει και φτάνουν σε εμάς 400% επάνω, πραγματικά είναι να απορεί κανείς!

Ταξίδια: ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στη ζωή του!

Συγχαρητήρια σε Δάσκαλο και Μαθητή !

Skouliki είπε...

και εγω να φανταστεις δεν πινω μπυρα
και ομως συμβαινει και αυτο
δεν μουαρεσει η γευση της και εχω δοκιμασει 2,3 μαυρες και ξανθιες αλλα δεν το εχω..

Dokimos είπε...

@Mixos: Symfwnw gia ta taxidia! Polloi den theloun na xeboleuontai, alla h zwh einai poly mikrh gia na gnwrisoume ena k mono meros!
Gia tis mpyres, ta xereis, ta xerw... Mhpws na metanasteuame?!

@Skouliki: Esy eisai toso palia episkeptria tu Stylou ki omws auto den to'xera! Den peirazei, tosa diaforetika pota yparxoun, arkei na mh meneis stegnh! :)))))