Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στα 80s, μέρος πρώτο

Ήχος από αστραφτερές τρομπέτες: του-του-ρου-του-τουυυύ...

Χωρίς περιττές εισαγωγές και παρλαπιπίσματα, ακολουθεί μία γερή δόση ρετρό για όσους αγαπούν (και για όσους αγαπούν να νοσταλγούν) τη δεκαετία του 80! Αυτό το Στυλιτικό αφιέρωμα θα είναι διαρκείας, δηλαδή θα είναι χωρισμένο σε ξεχωριστά μέρη τα οποία θα ακολουθούν το ένα το άλλο - αλλά όχι απαραίτητα. Το κάθε μέρος θα περιέχει 8 πράγματα άξια αναφοράς. Ξεκινάμε σήμερα, ολοκληρώνουμε άγνωστο πότε - μην μας πιέζετε! Προτάσεις-υπενθυμίσεις στα σχόλια.
Διευκρίνισις: όσοι δεν γουστάρουν τα 80s να τους καεί το βίντεο!

Για πάμε να δούμε τί θα δούμε...

1. ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ


Κόμικ με το Λοχαγό Μαρκ και τους αχώριστους φίλους του, τον Ινδιάνο Θλιμμένο Μπούφο, το μουσάτο Μίστερ Μπλουφ και τον κοκκαλιάρη σκύλο Φλοκ σε διάφορες περιπέτειες. Στο background ο πόλεμος της αμερικάνικης ανεξαρτησίας. Ο Μαρκ πολεμά Άγγλους, κακούς Ινδιάνους και λογης-λογης κακοποιά στοιχεία σε επικίνδυνες αποστολές και κατόπιν επιστρέφει στη βάση του, ένα ξύλινο φρούριο πάνω σε ένα μικρό νησί στο Οντάριο. Φυσικά υπάρχει και αίσθημα, η Μπέτι, η οποία τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες αλλά φημίζεται για την τρελή ζήλια της! Αγαπημένες ατάκες: ''Μα τον Μανιτού!'', ''Κανάγιες!'', ''Ω, Μαρκ!''. Ιεροτελεστία η στιγμή που ο μικρός Δόκιμος θα διάλεγε ποιό τεύχος να διαβάσει από τις χαρτόκουτες με τα πάμπολλα τεύχη που φύλαγε η γιαγιά κάτω από το κρεβάτι...

2. ΜΠΛΕΚ


Κόμικ παρόμοιο με τις περιπέτειες του Λοχαγού Μαρκ αλλά αρκετά παλαιότερο. Στον κεντρικό ρόλο κυνηγός μπρατσαράς-ξανθομάλλης-ομορφονιός που έχει μεν καλή καρδιά, αρχές και συνείδηση αλλά αν του πειράξεις τα δίκαια, την έκατσες! Φίλοι του ο μικρός Ρόντυ και ο Καθηγητής Μυστήριο. Ο χαρακτήρας του Μπλεκ που διακρίνεται στον αγώνα για την αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κατά τα τέλη του 18ου αιώνα εμπνεύστηκε από Ιταλούς τη δεκαετία του 1950! Αξοσημείωτο το επεισόδιο που ο Μπλεκ έπεσε σε παγίδα, μεταφέρθηκε στη φυλάκα και η ιστορία τελείωνε ξαφνικά στο κρίσιμο σημείο! Και μετά έπρεπε εσύ να βρεις το επόμενο τεύχος αν ήθελες να διαβάσεις μέχρι τέλους τί έγινε και πως ξέφυγε την κρεμάλα! Αγωνία τρομερή, όχι αστεία!

3. ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ


Ίσως το πιο αγαπημένο από όσα κόμικ έχω διαβάσει. Ώρες ολόκληρες περνούσα να ζωγραφίσω τις σκηνές που είχα δει στα (πανάκριβα για την εποχή) τεύχη του. Βελγικής προέλευσης, με υπόθεση όμως πάλι αμερικάνικη: ένας φτωχός και μόνος καουμπόι που περιφέρεται στην Άγρια Δύση μετά το τέλος του αμερικάνικου εμφυλίου, μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες και σχεδόν πάντα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το εξάσφαιρό του. Οι κακοί φυσικά σπάνια έχουν ιδέα τί τους περιμένει, καθώς ο ήρωάς μας όχι μόνο είναι άσος στο σημάδι αλλά τραβά ''πιο γρήγορα κι από τον ίσκιο του!'' Μοναδική συντροφιά του το άλογό του η Ντόλυ, και ενίοτε το χαζόσκυλο Ρανταπλάν! Αγαπημένοι αντίπαλοι φυσικά οι Ντάλτον, κάθε φορά που κάνουν απόδραση από τις φυλακές! Αξιοσημείωτο ότι μέσα από τις σελίδες του κόμικ εμφανίζονται πολλές προσωπικότητες της εποχής, αυθεντικές ή παραλλαγμένες. Ξενέρα μεγάλη έφαγα στο τεύχος που ο Λούκυ παντρεύτηκε - εστω και για λίγο...

4. ΜΙΚΡΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ


Κόμικ με ήρωα ένα πανέξυπνο νεαρό Ρέινζερ με όνομα Κάπταιν Μίκι που κυνηγά παράνομους στην Άγρια Δύση (ναι, πάλι στο Αμέρικα είμαστε). Μπόλικη δράση μα και μπόλικο χιούμορ! Συντροφοί του ένας γέρος ιχνηλάτης και ένας χοντρούλης με μαύρο καπέλο (ονόματα δυστυχώς δεν θυμάμαι, όποιος ξέρει ας αφήσει ένα σχόλιο). Δεν ήμουν ιδιαίτερα φαν και γι' αυτό δεν είχα πολλά τεύχη, τα περισσότερα μάλιστα τα είχα διαβάσει σε σπίτια φίλων ή συγγενών. Η μεγαλύτερη μαγκιά με αυτό το κομικ ωστόσο ήταν ότι ο πρωταγωνιστής ήταν πολύ πιο κοντά στην ηλικία του μικρού αναγνώστη σε σχέση με τους υπόλοιπους ήρωες που κυκλοφορούσαν στα περίπτερα. Έτσι, πολλοί πιτσιρικάδες είχαν κολλήσει για τα καλά! Τρανό παράδειγμα ένας φίλος μου που σε αποκριάτικο καρναβάλι είχε ντυθεί Κάπταιν Μίκι, με ομολογουμενως μεγάλη επιτυχία!

5. ΠΟΠΑΥ


Τέρμα τα αστεία, θα φάω μία κονσέρβα σπανάκι και θα δείτε τί θα πάθετε! Ίσως το μόνο κόμικ που έλεγε δια της πλαγίας οδού στα μικρά να τρώνε υγιεινά, και ειδικά το σπανάκι τους! Ο Ποπάυ βγήκε και σε παριζάκι από τη ΝΙΚΑΣ! Οκ, αν το καλοσκεφτούμε το μήνυμα περί σωστής διατροφής δεν ήταν και πολύ καθαρό, καθώς στο ίδιο περιοδικό υπήρχαν ο μεθύστακας παππούς (που λάτρευε το κοκκινέλι!) και ο υπέρβαρος Πόλντο που τρεφόταν συνέχεια με χάμπουργκερ! Ο πολυαγαπημένος Ποπάυ ήταν ένας ναύτης δυνατός και τρομερός, καλόκαρδος αλλά ευέξαπτος. Η ξερακιανή φιλενάδα του Όλιβ και το μωρό-ανηψιός Ρεβυθούλης ήταν ακόμη δύο από τους χαρακτήρες στις ιστορίες του. Ο κακός της υπόθεσης ήταν ο Μπρούτο που γούσταρε την Όλιβ, με πολλές φορές συνεργό τη μητέρα του Γριά Μάγισσα! Επική στιγμή όταν μία μέρα μετά το σχολείο διάβαζα Ποπάυ τρώγοντας φακές σούπα και από απροσεξία, έχυσα το μισό πιάτο πάνω στο τεύχος! Και δώστου κλάμα...

6. ΚΟΜΙΞ


Με τρομερό σχεδιασμό για την εποχή, πολλές σελίδες και πλούσια εικονογραφία, η σειρά έβγαλε φοβερές ιστορίες με ήρωες τη γνωστή οικογένεια Ντακ (και ενίοτε τους Μίκυ) να μπλέκεται σε περιπέτειες σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης! Το πρωτο-πρωτο τεύχος που θεωρείται συλλεκτικό - τίτλο τεύχους δεν θυμάμαι - είχε πέσει στα χέρια μου αλλά δυστυχώς τώρα πλέον χάθηκε... Απολαυστικός ως συνήθως ο θείος Σκρούτζ που ζούσε σε ένα τερααάστιο πύργο-θησαυροφυλάκιο και μάλωνε με τον Ρόμπαξ! Αποκορύφωμα ωστόσο ήταν οι ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς και είχαν δημιουργήσει φρενήρη ενθουσιασμό σε πολλούς μικρούς - και ο Δόκιμος μέσα! Με μεγαλύτερο μέγεθος, ιλουστρασιόν χαρτί και περισσότερη ύλη (υπήρχαν τεύχη που ξεπερνούσαν τις 100 σελίδες!), ήταν ευλογία για κάθε πιτσιρίκο-φανατικό της σειράς! Με βάση αυτή την ιδέα βγήκε αργότερα και αυτό το απίστευτο τεύχος!

7. ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ


Το πλέον κλασικό για πολλούς κόμικ και ο ορισμός για τους μικρούς της δεκαετίας του 80. Στην κυριολεξία ορισμός, αφού πολλοί ήταν αυτοί που ονόμαζαν όλα τα κομικ ανεξαιρέτως ως ''Μίκυ Μάους''! Παρουσιάζονταν οι περιπέτειες του πιο διάσημου ποντικού στον κόσμο, τις οποίες μέχρι και κοριτσάκια στην τάξη μου διάβαζαν μανιωδώς! Ανάμεσα στους ήρωες βρίσκουμε Μίκυ, Μίνι, Πλούτο, Γκούφυ και όλη τη Λιμνούπολη - χαρακτήρες που συνέχισαν τις περιπέτειες τους στο ΚΟΜΙΞ. Το ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ κυκλοφόρησε σε μία φάση και υπο την ονομασία ΚΛΑΣΙΚΑ, που σήμαινε ότι τα μικρά μαζεύαν τεύχη αβέρτα... Τα 2.000 τεύχη στην Ελλάδα γιορτάστηκαν με ένα επετειακό τεύχος 516 σελίδων (!), και τα 40 χρόνια ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ το 2006 με ένα ακόμη συλλεκτικό τεύχος 548 (!) σελίδων.

8. ΑΣΤΕΡΙΞ


Ακόμη ένα ξενόφερτο κόμικ με φανατικούς φίλους στη χώρα μας, το οποίο μάλιστα έχει κλείσει τα 50 χρόνια ζωής! Οι αγαπημένοι Αστερίξ, Οβελίξ και οι λοιποί Γαλάτες σε θεότρελες περιπέτειες, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το χωριό τους ενάντια στους Ρωμαίους. Μορφή ο ντουλάπας Οβελίξ, που έπεσε στο μαγικό φίλτρο του δρυίδη Πανοραμίξ όταν ήταν μικρός και απέκτησε φοβερή δύναμη - και όρεξη! Αχώριστος σύντροφός του ο Αστερίξ, μικροκαμωμένος αλλά νευρώδης και τετραπέρατος, και το σκυλάκι Ιντεφίξ. Ξεκαρδιστικοί συνδυασμοί από μπουνιές, κλωτσιές, ιπτάμενους λεγεωνάριους κτλ κατά τη διάρκεια της μάχης, και τεράστια γεύματα, τραγούδι και χορός όταν οι ήρωες επιστρέφουν νικητές στο χωριό. Δεν ξεχνώ τα Ρωμαικά αρσενικά ονόματα που πάντα είχαν κατάληξη ''-ους'' και προκαλούσαν γέλιο από μόνα τους! Ομηρικές διαφωνίες με τα ξαδέρφια μου που προτιμούσαν το Αστερίξ, ενω εγώ ήμουν δηλωμένος Λούκυ...

Σημ: Oρισμένες εικόνες πάρθηκαν από το Comic Trades, μπράβο στα παιδιά που ασχολούνται και καλό ψάξιμο!

11 σχόλια:

Chalice είπε...

Μας έφτιαξες τώρα Δόκιμε :)
Κάπτεν Μάρκ ήταν πάντα ο αγαπημένος μου, αν και θυμάμαι κάποια καλοκαίρια που έμενα στο σπίτι του παππού μου στο Κερατσίνι, είχε κολλητό το περιπτερά και μου έπαιρνε "δανεικά" όλα τα κόμιξ που κυκλοφορούσαν. Προσοχή μη το τσαλακώσεις - μου έλεγε - γιατί δεν θα μας το αλλάξει ο περιπτεράς!

Τώρα πια έχει έρθει η δική μου σειρά να διαβάζω κόμικς στη μικρή μου κόρη. Δυστυχώς, μόνο κάτι Μίκυ Μάους έχουν παραμείνει απ' την παλιά καλή εποχή. Οι επόμενες γενιές θα κάνουν αφιέρωμα στο Μικρό Πόνυ και τη Φραουλίτσα μάλλον :P

Αναμένουμε τη συνέχεια... Τι; Κάθεσαι; Ακόμα;

The Dark Chef είπε...

Ω, φοβερή η ιδέα σου Δόκιμε! Τα ’80’s είναι όντως μια χρυσή δεκαετία από όλες τις απόψεις, γι’ αυτό κι εμείς γεννηθήκαμε τότε, χε χε ;)
Και ως μεγάλη φαν των κόμικς αλλά και ως κοριτσάκι που έκανε παρέα και με αγοράκια, έχω διαβάσει και τα περισσότερα "αγορίστικα" που έβαλες!
Χμμ, σταθερή αξία και αναλλοίωτα από το χρόνο παραμένουν νομίζω τα Μίκυ Μάους, Asterix και Λούκυ Λουκ! Και το Ποπάυ μάλλον. Αγαπημένος μου χαρακτήρας ο παππούς φυσικά!
Και φυσικά όλα όσα βγήκαν από τo σύμπαν της Marvel (X- Men, Spider Man, Fantastic Four… μην τα αναφέρω όλα, τα ξέρεις) αξίζουν ξεχωριστό αφιέρωμα!

Υ.Γ. Ο Λούκυ Λουκ παντρεύτηκε (ευτυχώς για λίγο!) αλλά αν θυμάμαι καλά είχε πει ΤΗΝ απίστευτη ατάκα:
"Ο γάμος είναι ένας υπέροχος θεσμός όπου δύο άνθρωποι μοιράζονται προβλήματα που θα είχαν αποφύγει, αν δεν είχαν παντρευτεί!"

Υ.Γ. 2 – Μμμ, τώρα που το σκέφτομαι και το Ποπάυ δεν περνούσε κοινωνικό μήνυμα κατά του συντηρητισμού; Ζευγάρι συζεί χωρίς να είναι παντρεμένοι!

Mixos είπε...

Καλά ... το θέμα που διάλεξες Δόκιμε με έκανε αξαφνα να ξανανιώσω απότομα και να γυρίσω πίσω στην παιδική μου ηλικία.
Εγώ πάλι στην Περιπέτεια,φίλε Chalice, ήμουν με τον έτερο ήρωα, τον Όμπραξ !! Θυμίζω πως η πρώτη έκδοση του περιοδικού ήταν με το όνομα "Όμπραξ" και από το 1983 και μετά συνέχισε ως Περιπέτεια με εναλλαγές των ηρώων Όμπραξ και Μάρκ! Τί να λέμε τώρα ....
Το Μπλέκ, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το πιο κλασσικό αγορίστικο περιοδικό που κυκλοφορούσε!
Τον μικρό Ιππότη τον ψιλοδιάβαζα, αλλά όχι φανατικά! Ο Μικρός Ήρωας ήταν αυτός που έσκιζε, ενώ αν θυμάμαι καλά κάποια στιγμή το είχαν συμπεριλάβει μέσα στο Μπλεκ.
Να ναι καλά ο Στέλιος Ανεμοδούρας, εμπνευστής του Μικρού Ήρωα, ο οποίος και στη συνέχεια ήταν αυτός που έφερε τοσο την Περιπέτεια, όσο και το Μπλεκ στην Ελλάδα!!
Τα άλλα τα φήνω ασχολίαστα, αφού είναι κλασσικές αξίες, ισάξιες με την Τζοκόντα του Da Vinci ...

Dokimos ... έγραψες τρελλλλά με το θέμα αυτό!

Skouliki είπε...

τρελη φαν του ποπαυ και μικι μαους και του αρτζι θυμασαι !!?
επισηε 4 φανταστικοι και θορ !!
λατρευω

thalassaki είπε...

Φοβερή ιδέα, υπέροχο το πρώτο μέρος του αφιερώματος, αγαπητέ Δόκιμε. Παλιές αγάπες ο Λούκι, Ο Αστερίξ, ο Τιν-τιν και όλα τα Ντίσνεϋ κόμιξ. Aργότερα προστέθηκαν τα Marvel και η σειρά Green Arrow. Μεγαλώσαμε με κόμιξ και χαίρομαι που ο γιος μου συνεχίζει αυτή την αγάπη. Είχαμε κι ένα συμπαθητικό μαγαζάκι εδώ στο Guildford που πουλούσε vintage υλικό, δυστυχώς όμως έχει μεταφερθεί πιο μακριά. Να είσαι καλά και να τα προσέχεις αυτά που έχεις :)

gkosk είπε...

Κύριοι, καλησπέρα σας

Θα ήθελα να συνδράμω στην προσπάθεια να ανασύρετε κόμικς - μνήμες. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να μου ζητήσετε εξώφυλλα και πληροφορίες για τεύχη που σας ενδιαφέρουν, ή απλά να πάρετε ελεύθερα αυτό που νομίζετε ότι σας ταιριάζει στην σκιαγράφιση αυτή που επιχειρείτε, από το http://comicstrades.wordpress.com/ Βρίσκω την ιδέα σας πολύ όμορφη και αγνή.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Κοσκινάς

Dokimos είπε...

Sas euxaristw olous gia ta kala sas logia k pou moirazeste dika sas biwmata apo ta 80s!

Chalice, thn diapaidagwghsh ths korhs sou k ta matia sou! Exeis na diafylaxeis axies twn 80s!

Dark Chef, h ataka tou Louky einai athanath k me efarmogh sthn epoxh mas! Gia ton Popay, mh sxoliasw ta tatouaz...

Mixos, kalodexoumenes opws panta oi prosthikes sou! Alla o Mark tou spaei ta moutra tou Omprax, xexe! :)

Skouliki, latreuoume na latreueis! Sorry pou su xalaw tis mnhmes, alla ton Artzi ton thewrousa megalo flwro!!!

Thalassaki, hmoun sigouros oti ki esy eixes thn arrwstia mas! Magazakia exei ki edw, fragka omws Dokimos den exei! :)

Gkosk, s'euxaristw pou perases! Allo post me komik den tha ginei alla na'sai kala gia thn prosfora! Ki egw briskw poly omorfo auto pou kanete, kalh synexeia!

Nikatsu είπε...

Διάβαζα με μανία "Μπλέκ" και "Περιπέτεια".Θυμάμαι επίσης τον "Τιραμόλα"...

Dokimos είπε...

Nikatsu katalaba, ki esy koinwnos ths gnwshs twn komik :))

Twra pou mou to thimises, prepei na exw akomh 1-2 Tiramoles (plithintikos 80s) se kapoia kouta..

χρίστος είπε...

Καλησπέρα! Πολύ όμορφο αφιέρωμα. Λέγομαι Χρίστος, ειμαι φαν των Κόμικς και ανακάλυψα τούτο το Μπλογκ μιας και μία από τις εικόνες που ανέβασες (συγκεκριμένα του ΚΟΜΙΞ)ειναι από το δικό μου ιστολόγιο. :P
Αλλα βλέπω πως εδώ έχετε κάνει μια πολύ ωραία παρέα. Μου φαινεται πως θα συνεχίσω να μπαινω τωρα που σας ανακάλυψα.
Και εις ανώτερα λοιπόν φίλε Δόκιμε, τα κείμενά σου ειναι πολύ ευχάριστα!

Dokimos είπε...

Welcome Xristo!
Ki esy komik-lover, wraia! Thnx gia ta kala sou logia k tha xaroume na pernas bolta apo to Stylo!
Kalh synexeia