Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Pablo Neruda - Αργοπεθαίνει


Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια , που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.
Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.
Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.
Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.
Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

4 σχόλια:

The Dark Chef είπε...

Ωραίος. :) Διάλεξες και κάτι από τα καλύτερά του.
Αντί να πω περισσότερα και να αμπελο-φιλοσοφήσω, συμπληρώνω σε παρόμοιο πνεύμα/σκεπτικό μουσικά:
http://www.youtube.com/watch?v=VQqaWF4kp1M

KitsosMitsos είπε...

Όποιος ξεχνά να ζει...

Nikatsu είπε...

Ωραίο και τόσο αληθινό...

Mixos είπε...

Τί να πρωτοπεί κανείς και ποιες λέξεις να αρθρώσει μπροστά στο συνολικότερο έργου αυτού του ανθρώπου! Για μένα ένας από τους πιο αληθινούς ποιητές που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας!
Δόκιμε, πολύ πετυχημένη η επιλογή των κειμένων που έκανες. Επίκαιρα όσο ποτέ στις μέρες μας!