Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Θρησκείες υπό εξαφάνιση

Μελετητές εκφράζουν την εκτίμηση πως οι θρησκείες τείνουν να εξαφανιστούν σε εννέα χώρες, ενώ στα στοιχεία της έρευνας που διενήργησαν αποτυπώνεται σταδιακή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία.

Άποψη από το εσωτερικό του ναού των αγίων Πέτρου και Παύλου στο Bath, UK

Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θρησκείες θα "πεθάνουν" σε αυτές τις εννέα χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Καναδάς, Φινλανδία, Ιρλανδία (σ.σ: ?), Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία. Σε έναν μεγάλο αριθμό σύγχρονων κοσμικών δημοκρατιών υπάρχει μία τάση να αυτοπροσδιορίζονται οι άνθρωποι ως μη συνδεδεμένοι με τη θρησκεία. Το ποσοστό αυτό, όπως σημείωσε ο Richard Wiener, είναι στο 40% στην Ολλανδία, ενώ το υψηλότερο, 60%, παρατηρήθηκε στην Τσεχία.

Ο Daniel Abrams, ένας από τους ερευνητές, είχε εφαρμόσει το 2003 ένα παρόμοιο σύστημα μέτρησης για να θέσει μία αριθμητική βάση πίσω από τη μείωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών του κόσμου. "Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει μεγαλύτερη χρήση των ισπανικών έναντι της "νεκρής" γλώσσας quechuan στο Περού. Αντίστοιχα υπάρχει και η δυνατότητα να αποτελεί κάποιος μέλος μίας θρησκείας ή όχι", σημείωσε ο Richard Wiener.

Πηγή: News 24/7

7 σχόλια:

Clem Lumen είπε...

Δε μου κανει και τρελη εντυπωση να σας πω την αληθεια.
Προσωπικα, αν εχω μαθει να μη συζηταω με τους γυρω μου για δυο θεματα, αυτα ειναι η πολιτικη και η θρησκεια. Ο καθενας πιστευει τα δικα του και κλεινεται σε οποιαδηποτε αλλη γνωμη.

Ισως και να χαιρομαι λιγο που οι θρησκειες χανονται, αλλα για να μην παρεξηγηθω, οχι με τον κλασσικο τροπο. Χαιρομαι που θα σταματησουν οι ανθρωποι να βαζουν ταμπελες στη θρησκευτικοτητα τους, χαιρομαι που δε θα νιωθουν την αναγκη η θρησκεια τους να προσδιοριζεται απολυτα.

Για το τι πιστευω εγω δεν εχω κανει αναφορα σε αλλο blog και θα ηθελα να μη συνεχισω να κανω.. αλλα αυτα που πιστευω εγω δεν ειναι Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ μου, ειναι η θρησκευτικοτητα μου.
Ελπιζω να με πιανετε.


Σας στελνω φιλια και χαμογελα
Καλο βραδακι***

Nikatsu είπε...

Να και μια αισιόδοξη είδηση!!!

paraxeno pirouni είπε...

Μου άρεσε το σχόλιο της Free Spirit, προσφέρει βάση για μεγάλη συζήτηση, έστω κι αν το πηγαίνουμε λίγο πιο μακριά. :)
Φυσικά και ο καθένας έχει τις απόψεις του σε θέματα όπως η θρησκεία ή η πολιτική, τα οποία νομίζω πως έχουν να κάνουν κυρίως με τις επιρροές του περιβάλλοντος.
Από ’κει και πέρα, ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω υπάρχει και η σχετικά ουδέτερη επιστημονική/ιστορική/κοινωνιολογική προσέγγιση.

Θυμήθηκα (μια που το ’φερε η κουβέντα) και ένα ωραίο βιβλίο για την θρησκεία (χριστιανισμό) και την επιστήμη, ίσως κάποιος/κάποια να ενδιαφέρεται:
Λέγεται "Από την πυρά στον άμβωνα"
http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=129

Dokimos είπε...

@Free Spirit: Asfalws kai se katalabainoume eleuthero pneuma! Edw mesa allwste einai to teleutaio meros pou tha parexigitheis! Xairomai idiaitera pou enas neos anthrwpos san esena exei apoyh apagkistrwmenh apo ideologika kai pneumatika kwlymata pou xarakthrizoun megalh merida ths koinwnias..

@Nikatsu: Xaxa, tha kaeis sto pyr to exwtero amartwle!!! :)))

@Dark Chef: Terastia sizitish ontws, kai me polla allhlendeta themata. Apla mia shmeiwsh ws epiprosthetos problhmatismos sto sxolio sou: dystyxws akomh kai h fainomenika oudeterh episthmonikh/istorikh proseggish einai poly dyskolo na epiteuxthei..

S' euxaristoume kai gia th biblio-protash!

thalassaki είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ Δόκιμε. Φαντάζεσαι ίσως τι θα πω.. άμα αφαιρέσουμε τη θρησκεία, τα πολιτικά και το σεξ από τα θέματα που μας αφορούν, τι άγευστες που θα καταντήσουν οι κουβέντες μας! Το πολύ political correctness έχει σχεδόν καταντήσει μια νέα "θρησκεία" με όλα τα αρνητικά του οποιουδήποτε φανατισμού. Η απουσία θρησκευτικών πεποιθήσεων ίσως με πρώτη ματιά να φανερώνει προσωπική και συλλογική εξέλιξη, θα με φόβιζε όμως η απόλυτη άγνοια κι έλλειψη πίστης ενός ανθρώπου σε βαθύτερες ηθικές αξίες. Και συμφωνώ με το διαχωρισμό της Free Spirit ανάμεσα στη θρησκεία και τη θρησκευτικότητα.
Καλό σου βράδυ, εύγε σου για το ενδιαφέρον θέμα πάλι σήμερα.

Dokimos είπε...

Thalassaki, eisai poly swsth gia tous political corrects, sygxronh mastiga exoun katanthsei!

Gia th frash sou peri apousias thriskeutikwn pepoithisewn, den blepw me poio tropo oi bathyteres ithikes axies einai -ex'oloklhrou estw- tautoshmes me ta thriskeutika pisteuw. To ithos mias sygxronhs koinwnias den nomizw oti pleon sygkroteitai panw sth bash toy montelou ''Pisteuw eis ena Theo''.

Nikatsu είπε...

@Δοκιμος
"Καίγομαι, καίγομαι.Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά..."