Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Walpurgisnacht και μία μπύρα

Η νύχτα της 30ης Απριλίου μέχρι το ξημέρωμα της 1ης Μαίου είναι γνωστή σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας - όπου γιορτάζεται δεόντως - ως Walpurgis Night. Το όνομα προέρχεται από την Αγία Walburga, μία αγγλίδα μοναχή που έζησε σε ένα μοναστήρι της Γερμανίας τον 8ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής της έκανε πολλά θαύματα και αγιοποιήθηκε μετά το θάνατό της. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε το θέμα ιστορικά διαπιστώνουμε ότι η προέλευση της γιορτής πάει πίσω στις παγανιστικές τελετές για τον ερχομό της Άνοιξης και την πανσπερμία της Φύσης. Οι άνθρωποι γιόρταζαν τη γονιμότητα παραδοσιακά στα τέλη του Απρίλη, και άναβαν μεγάλες φωτιές για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και τους δαίμονες.



Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στη βόρεια Ευρώπη, οι εορτασμοί αυτοί συνδέθηκαν με τη μοναχή Walburga η οποία αναγνωρίσθηκε ως αγία την 1η Μαίου. 'Ετσι, η παγανιστική παράδοση ντύθηκε με χριστιανικό πέπλο και οι πιστοί μπορούσαν να γιορτάζουν τη γονιμότητα της Φύσης χωρίς να φοβούνται τις διώξεις της Εκκλησίας.

Στη Γερμανία, η Walpurgisnacht γιορτάζεται με μασκαρέματα, πολύ ποτό και πλάκες σε γείτονες ή ξένους. Πολλοί αφήνουν φέτες ψωμιού με βούτυρο και μέλι (ankenschnitt) έξω από τα σπίτια ως προσφορές στα φαντάσματα ή στα χωράφια για να πάει καλά η χρονιά. Άλλοι κρεμάνε φυλαχτά, σταυρούς και αγιασμένα αντικείμενα σε στάβλους και αποθήκες για να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα. Καθώς πιστεύεται ότι ο δυνατός θόρυβος απωθεί το Κακό, αρκετοί βάζουν τα δυνατά τους φωνάζοντας, χτυπώντας ξύλα, καμπάνες, κατσαρόλες ή χορεύοντας μέχρι το πρωί (Tanz in den Mai)! Οι πιο σκληροπυρηνικοί πυροβολούν στον αέρα! Την τιμητική τους έχουν επίσης τα κοστούμια μαγισσών, αφού τη νύχτα της Walburga λαμβάνει χώρα η μάζωξη των μαγισσών στο όρος Brocken. Είναι μάλιστα η μεγάλη τους ευκαιρία να προκαλέσουν maleficium - πιστά στη δοξασία τούτη, τα μασκαρεμένα μικρά σκούζουν σαν να μην υπάρχει αύριο και κάνουν μπόλικες σκανταλιές! Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι τα περισσότερα έθιμα δεν θα τα δείτε σε μεγάλες πόλεις αλλά στην επαρχία και κυρίως σε χωριά της Σαξονίας-Βαυαρίας.

Walpurgisnacht, από λιθογραφία του 1620


Σας αφήνουμε με μία μπύρα που ταιριάζει στο ύφος του ποστ: Mai-Ur-Bock από τη γερμανική Einbecker. Μία εποχιακή bock με 6.5% σε αλκοόλ α.φ. που παράγεται κάθε Άνοιξη


Καλή, με αρκετή καραμέλα να συνοδεύει το λυκίσκο και γλυκιά επίγευση, ήταν ό,τι έπρεπε για προθέρμανση του εορτασμού της Walpurgisnacht χθες τη νύχτα!

Καλή εβδομάδα σε όλους και με το νου σας!

6 σχόλια:

Mixos είπε...

Γούαου ... Κοίτα τί μαθαίνει κανείς !! Ώστε, συν τοις άλλοις, κάθε Πρωτομαγιά θα έχουμε κατά νου και την Αγία Walburga !!
Ενδιαφέρον το όλο στόρυ αγαπητέ Δόκιμε ... Είναι από αυτές τις δημοσιεύσεις που μου αρέσουν ιδαίτερα. Αφού μάλιστα το συσχέτισες με το Brocken, αλλά και με μπύρα ... τότε τολμώ να πω πως είναι σουπερ ...
Ελπίζω η σημερινή μπυρο-συνέχεια να περιλαμβανει κάτι περισσότερο δυνατό και πολύπλοκο ...

Καλό μήνα σε όλους τους αναγνώστες του Στύλου !!

paraxeno pirouni είπε...

Ωραίο post, εγκρίνω κι εγώ!
Η σύνδεση του Χριστιανισμού με παλαιότερα παγανιστικά έθιμα τελικά είναι φαινόμενο που συναντάται ακόμα και σε διάφορα μέρη, να αναφέρω αυτό που ξέρω εγώ από το δικό μου νησί με το σπάσιμο των κανατιών/σταμνών (έθιμο που "τα σπάει", ε? :D), το οποίο έχει να κάνει κι αυτό με φύση/εποχές (σπάμε, καταστρέφουμε το παλιό -χειμώνας- για να έρθει το καινούργιο -άνοιξη) κι έχει τις ρίζες του περισσότερο στην αρχαιότητα παρά στο χριστιανικό Πάσχα.
Πάντως θα ήθελα πολύ, πάρα πολύ να υιοθετήσω κι εγώ αυτό το υπέροχο έθιμο με το χτύπημα των κατσαρολικών και τις φωνές, άντε όμως να εξηγήσεις στους δίπλα ότι είναι για να φύγει το κακό… :))

Υ.Γ. Πολύ λακωνικός είσαι στο τέλος όμως… Για τη Γερμανία και τις μπύρες της να υποθέσω πως το καλό πράγμα αργεί να γίνει? ;)

stilitis είπε...

Όλα ψέματα είναι περί παγανιστιής προέλευσης. Οι χριστιανοί τα σκεφτήκαμε όλα γιατί έχουμε τεράστια έμπνευση (και είμαστε και γαμώ τα παιδιά ναούμε).
Τέκνο μου εύγε!

Dokimos είπε...

@Mixos: Kalo mhna, xairomai pou apolauses to post! Me ligh mageia k mpyra, ola sxetizontai metaxy tous :)

@Dark Chef: Poly swsta gia tis paradoseis, to fainomeno einai pagkosmio k oxi apla eurwpaiko. Gia to ethimo, mporeis na yiothetiseis tis katsaroles xwris tis fwnes :) Peri mpyras, h alitheia einai oti exw dokimasei diafores alla basika apousiazoun oi eklektes etiketes. Exw dromo mprosta mou omws!

@Stilitis: H autou megaleiothta tou Daskalou sxoliase?! Kapoios seismos tha ginei - yemmata, pethane o Bin Laden!!

Clem Lumen είπε...

Μπορώ να σχολιάσω κάτι άσχετο;
Υπέροχο playlist!
Αγαπώ τον Bach.
Πολύ ωραίο πόστ! Καλο βράδυ:)

Dokimos είπε...

@Free Spirit: Xaxa, den antexes tis mageies kai tis magisses kai koitaxes dipla sth xristianikh playlist, e?
Mas aresoun kai ta asxeta sxolia :)