Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

La p’tite bière Brut’ale Extra Special Bitter

Η Brasserie des Garrigues (= ζυθοποιία των φρυγάνων) είναι μία γαλλική μικρο-ζυθοποιία που βρίσκεται στη μικρή κοινότητα Sommières, στη νότια Γαλλία. Οι μπύρες της ζυμώνονται με παραδοσιακές μεθόδους, χειροποίητα, συνδυάζοντας τη βρετανική παράδοση των real ales και τη γαλλική παράδοση των bières de garde της βόρειας Γαλλίας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ζυθοποιίας, οι συγκεκριμένες μεθόδοι επιλέχθηκαν για να δώσουν στις μπύρες έναν παραδοσιακό, ρουστίκ χαρακτήρα. Γι’αυτό και όλες είναι φρέσκες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες.Η παραγωγή της ζυθοποιίας των φρυγάνων (με το τρομερό φυσιολατρικό όνομα και μασκότ το μουσάτο νάνο που ξεπροβάλλει στην ετικέτα της φιάλης) περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 15 διαφορετικές μπύρες. Ο Στύλος θα σας παρουσιάσει σήμερα τη La ptite bière Brutale Extra Special Bitter, μία ετικέτα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5.5% α.φ., η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 και ακολουθεί το βρετανικό στυλ μπύρας special/premium bitter.
Το χρώμα της είναι ένα θολό πορτοκαλί / χάλκινο, στολισμένο στην κορυφή με έναν υπέροχο, συνεκτικό, λευκό αφρό, ο οποίος διατηρείται αρκετά.

Τα αρώματα που κυριαρχούν δεν είναι ιδιαίτερα έντονα, κατά βάση καραμέλα και ένας συνδυασμός φρούτων (όχι εσπεριδοειδή, κάτι άλλο που δεν μπορούσα να προσδιορίσω) και λυκίσκου. Γευστικά, διακρίνουμε από την πρώτη γουλιά ότι η μπύρα δεν ακολουθεί πιστά τη βρετανική παράδοση με έμφαση στα malts αλλά έχει εξίσου έντονη την παρουσία του λυκίσκου – σαφώς επηρεασμένη από την αμερικάνικη σχολή. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ ισορροπημένη γεύση, η οποία ξεκινά γλυκά με την καραμέλα και ολοκληρώνεται με τη (γνώριμη στους λάτρεις των IPA) ευχάριστη πικρίλα, με ισχυρή την αίσθηση του λυκίσκου. Λίγη βανίλια εμφανίζεται στο τελείωμα, με πικρή επίγευση.

Γενικά, πρόκειται για μία πολύ ωραία μπύρα, η οποία αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η γαλλική μπυρο-σχολή πλέον εξελίσσεται και πειραματίζεται. Απομένει να δούμε πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η μινι έκρηξη στο χώρο της μπύρας στη Γαλλία, και αν η πληθώρα νέων ετικετών που εμφανίζονται στη χώρα του Αστερίξ μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο να συναγωνιστούν τις αντίστοιχες μπύρες της υπόλοιπης Ευρώπης και Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: