Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ommegang Three Philosophers

Στην περιοχή του Cooperstone, κοντά στη Νέα Υόρκη, εδρεύει η ζυθοποιία Ommegang που ειδικεύεται στις μπύρες βελγικού τύπου. Από το 1997, όταν και πρωτοξεκίνησε από τον Don Feinberg σε ένα αγρόκτημα χτισμένο ειδικά γι’αυτό το σκοπό, η Ommegang μεγάλωσε γρήγορα και απέκτησε πολύ καλό όνομα στο χώρο για τις ποιοτικότατες ales της, κυκλοφορώντας μάλιστα την πρώτη saison που βγήκε ποτέ στις ΗΠΑ, τη Hennepin (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Michael Jackson γι'αυτή την ετικέτα). Από το 2003 η ζυθοποιία ανήκει στον όμιλο Duvel Moortgat, και οι μπύρες της πλέον δεν ζυμώνονται μόνο στις εγκαταστάσεις του Cooperstone αλλά και το Βέλγιο.

Οι έξι μπύρες της Ommegang που παράγονται ολόχρονα είναι οι Abbey Ale, Rare Vos, Witte, Hennepin, Three Philosophers και (από το 2011) Belgian Pale Ale. Έχοντας δοκιμάσει τις πέντε πρώτες, σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για πολύ καλές εως εξαιρετικές ετικέτες, οι οποίες ακολουθούν πιστά τη βελγική παράδοση. Παράλληλα, η ζυθοποιία έχει βγάλει κατά καιρούς εποχιακές / περιορισμένης διάθεσης ετικέτες, όπως τις Chocolate Indulgence Stout και Cup O' Kyndnes.


Η Three Philosophers (άραγε το όνομα παραπέμπει στους 3 μεγάλους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη;) είναι μία quadrupel με 9.8% περιεκτικότητα σε αλκοόλ α.φ., η οποία μάλιστα κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο World Beer Cup το 2006 στην κατηγορία ''Belgian-Style Dark Strong Ale''. Δημιουργήθηκε με βάση τη συνταγή του Noel Blake, ενος home brewer που έστειλε την καλύτερη περιγραφή στην ερώτηση ‘Πώς θα ήταν η ιδανική μπύρα για σένα?’ σε παλαιότερο σχετικό διαγωνισμό του Realbeer.com. Είναι πραγματικά μία απόλυτα ισορροπημένη και ιδιαίτερα απολαυστική μπύρα, ζυμωμένη με pils, amber, caramel και Munich malts, και Spalt Select και Styrian Goldings λυκίσκους. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στην προσθήκη 2% Liefmans kriek, που δίνει μία εξτρα πολυπλοκότητα σε άρωμα και γεύση.

Το χρώμα της είναι κόκκινο-βυσσινί, σκούρο αλλά όχι θολό, με ελάχιστο μπεζ αφρό στην κορυφή ο οποίος διατηρείται μέχρι τέλους. Αρχοντική εμφάνιση, όπως έχει άλλωστε και το μπουκάλι της.
Το άρωμα είναι έντονο και ζαχαρένιο, με τα malts, το αλκοόλ και φρούτα όπως το μαυροκέρασο και η σταφίδα να κυριαρχούν. Θυμίζει λίγο από Rochefort 10 και La Trappe Q.
Η γεύση είναι υπέροχα πολύπλοκη και γλυκιά, με τα malts, τη σοκολάτα, το κεράσι και την καστανή ζάχαρη να σε γεμίζουν με μία ευχάριστη ζεστασιά, χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών βελγικών strong ales. Η kriek έχει προσδώσει μία πιο ανάλαφρη, φρουτένια νότα, η οποία δένει απίστευτα με το είδος της μπύρας! Η γλύκα του τελειώματος που φέρνει κάπως σε brandy, δίνει θέση σε μία ελαφρώς ξηρή επίγευση που διατηρείται αρκετά.
Το σώμα της μπύρας είναι γεμάτο. Η ενανθράκωση της είναι χαμηλή, το αλκοόλ φαίνεται οσο χρειάζεται, ειδικά προς το τέλος.

Συμπερασματικά, η Ommegang Three Philosophers είναι μία κορυφαία μπύρα. Προσωπικά, τη θεωρώ την καλύτερη δημιουργία της ζυθοποιίας και την τοποθετώ με άνεση μέσα στις 10 καλύτερες μπύρες που δοκίμασα το 2011. 

4 σχόλια:

Mixos είπε...

Και μόνο που έχεις δοκιμάσει όλες τις ετικέτες αγαπητέ πολυδοκιμαστή Δόκιμε και έχεις την "πολυτέλεια" να μας λες και ποια είναι η καλύτερη φτάνει να με κάνεις έστω για λίγο να νιώσω μια μικρή ζήλια, τη στιγμή που στο παρελθόν την μόνη που είχα καταφέρει να δοκιμάσω ήταν η Hennepin και η οποία κρατάει τόσο πιστά τα βελγικά πρότυπα που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως δεν έχει φτιαχτεί στο Βέλγιο ...

Γιατί δεν ξανακάνουν την ίδια ερώτηση και να πάρουμε και εμείς μέρος αυτή τη φορά ?? εχχεχεχε!

stilitis είπε...

φτηνή προπαγανδα... Άκου εκεί βελγική μπυρα οι Αμερικάνοι...

Dokimos είπε...

@Mixos: Xaxa, an einai etsi tote na antapodwsw th ''zhlia'' gia oles ekeines tis ''perierges'' etiketes pou syxna dokimazeis kai tis xerw monon kat'onoma - kai kapoies fores oute ki auto!!

En tw metaxy, ean mpei paromoia erwthsh se kanena mellontiko diagwnismo, oi Mpyramatismoi tha sarwsoun ta brabeia!! :)))

@stilitis: Ki egw ta idia koroideua mexri pou tis dokimasa... kai epatha plaka!

Summertime Blues είπε...

μα πού τις βρίσκετε αυτές τις μπύρες;
εδώ στο Βόλο υπάρχουν κάβες με κάποια ποικιλία -αν και το 99,9999 του κόσμου θεωρεί ότι μπύρες είναι Amstel Heineken άντε και Mythos. Όσο για Kaizer είναι πολύ εκκεντρική για τα γούστα τους!

λοιπόν σας βρήκα εδώ http://chefkang.blogspot.com/

και,
σας γνωστοποιώ με την ευκαιρία

κάντε ανάρτηση
και γράψτε ΟΧΙ!!
Όχι, Η παλιά διεπαφή του Blogger να ΜΗΝ καταργηθεί τους επόμενους μήνες.
πάντως αν συνεχίζετε να κάνετε χρηση της παλιας εγγράφεστε στα στατιστικα ποσοστά των χρηστων της γκουγκλ που την χρησιμοποιούν.