Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Βαθιά υπόκλιση στη Nintendo

Η Nintendo είναι αυτή τη στιγμή η πιο κερδοφόρα εταιρία video games στον κόσμο, με τις Microsoft και Sony ν' ακολουθούν πιο πίσω στις θέσεις 2 και 3. Τα κέρδη της ιαπωνικής εταιρίας το 2011 έφτασαν τα 12.2 δις δολάρια - και μιλάμε για περίοδο κρίσης - με δεύτερη τη Microsoft που είχε κέρδη 8.9 δις. Η Nintendo, το όνομα της οποίας μεταφράζεται (στο περίπου) ως ''leave luck to heaven'', έχει γράψει τη δική της ιστορία στο χώρο από το 1977 (όταν ξεκίνησε την παραγωγή της πρώτης της κονσόλας) μέχρι σήμερα.
Αρχικά, η Nintendo υπήρξε εταιρία παραγωγής τραπουλόχαρτων, μετά ηλεκτρικών σκουπών, μετά το γύρισε σε αλυσίδα ερωτικών ξενοδοχείων (ζήτω η ακομπλεξάριστη ιαπωνική επιχειρηματικότητα!), ενω η τελευταία αποτυχημένη απόπειρα της εταιρίας ήταν να το γυρίσει σε... εταιρία ταξί! Κάπου εκεί φαντάζομαι το συμβούλιο είπε ''μαλάκες πιάσαμε πάτο, κανονίστε να γίνει κάτι επειδή αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο'' και από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και μετά, η Nintendo αφιερώθηκε στα video games. Και ω ναι, έγιναν θαύματα! Και η έννοια video game απέκτησε πραγματικό νόημα.


Το 1983 βγήκε το NES (Nintendo Entairnment System) που γαμούσε και έδερνε για την εποχή του, το οποίο στην ουσία ξαναέκανε cool τα video games και έβγαλε τη βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών από μία παρατεταμένη κρίση. Η επανάσταση του NES οφειλόταν σε ένα ανθεκτικότερο και καλύτερης ποιότητας λογισμικό, σε ένα πιο ακριβές χειριστήριο (σε σύγκριση π.χ. με εκείνο το σπαστικό της Atari) και σε παιχνιδάρες όπως το Mario (που πρίν γίνει υδραυλικός ήταν ξυλουργός) και το Legend of Zelda (Link κανείς;). Λιώσιμο τρελό σε σπίτια φίλων - επειδή ο μικρός Δόκιμος ποτέ δεν απέκτησε το NES.


Απέκτησε όμως το σούπερ ντούπερ Game Boy, το οποίο - για συναισθηματικούς λόγους - θεωρεί μέχρι και σήμερα την κορυφαία παιχνιδομηχανή που έχει παίξει. Κι ας ήταν 8-bit. Αυτή η μαγική συσκευή πρωτοκυκλοφόρησε το 1989 και παρέμεινε ακλόνητη στο Νο1 των πωλήσεων για μία δεκαετία. Σήμερα θεωρείται απλά η καλύτερη φορητή παιχνιδομηχανή ever. Με τα χρόνια βγήκαν και νέες εκδόσεις του Game Boy, όπως τα Game Boy Pocket και Game Boy Color που ισχυροποίησαν τη θέση του στην αγορά. Για να μην αναφερθώ σε κασετούλες Donkey Kong, Konami Sports, Darkwing Duck, NBA Jam, Tetris (τρέλα και κόλλημα άσχημο, έπαιζα μέχρι και στην τουαλέτα) και λοιπά ''ιερά τέρατα''...


Πέρα από το γεγονός ότι η Nintendo έχει βγάλει κορυφαίες κονσόλες (έχει 5 στη λίστα με τις 10 καλύτερες κονσόλες όλων των εποχών: NES, Game Boy Advance, Wii, Game Boy / Game Boy Color, Nintendo DS), έχει κυκλοφορήσει επίσης κορυφαία παιχνίδια. Σε σχετικές λίστες, κατέχει 18 από τα 20 πιο μοσχοπουλημένα παιχνίδια όλων των εποχών (!), με τίτλους όπως Super Mario Bros, Pokemon, Super Mario Land (η σειρά Mario έχει πουλήσει πέντε φορές περισσότερα παιχνίδια (450 εκατομμύρια) σε σχέση με το σκαντζόχοιρο Sonic), Wii Sports, Tetris, κ.α. Όπως αντιλαμβάνεστε από τους παραπάνω τίτλους, η μαγκιά της εταιρίας είναι ότι βγάζει παιχνίδια που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε gamers και με αυτό τον τρόπο προσελκύει περισσότερους αγοραστές από το ευρύτερο κοινό.

Γι' αυτό και την αγαπάμε.

5 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Σέβομαι την αγάπη σου, αλλά...

Δύο λέξεις θα πω, θα υποκλιθώ και θα φύγω:

Sega

Shenmue

:)

Dokimos είπε...

Xaxa! Hmoun bebaios oti kapou ekei exw tha yparxoun (akoma) opadoi ths mishths antagwnistrias Sega! As einai!

Epeidh sebomai ki egw to gousto sou, oriste: http://www.youtube.com/watch?v=vclsytCkjG0&feature=relmfu

:)

paraxeno pirouni είπε...

Επειδή είσαι καλός και με σέβεσαι, να κι από μένα linkάκι-δωράκι (χρειάζεται μόνο να έχεις java στον Η/Υ):

http://www.virtualnes.com/play/?id=NES-ZL

Mixos είπε...

Σωστόοοοοος λλλέμεεεεεεε !!!! Ιδέα δεν είχα για όλες αυτές τις αποτυχημένες "ιδέες" της Nintendo πριν γίνει αυτό που είναι εδώ και πόσα έτη !!!
Όσοι έχουν πατήσει και ξεπεράσει τα πρώτα -άντα σίγουρα έχουν να θυμούνται πολλά ...

Λιώσιμο σε σπίτι φίλων ??? αχαχαχαχα... Κάτι μου θυμίζει αυτό!!

Sega αγαπητή Σκοτεινή ??? Ας είναι! Εξάλλου όλη αυτή η εποχή των video games από ένα σημείο και μετά δε γνωρίζει διαχωριστικές γραμμές όσο η δίψα για κάψιμο υπήρχε πάντα άσβηστη!!

Μια ωραία δημοσίευση που μ ανάγκασε πρωί πρωί να σκάσω ένα χαμόγελο παιδικής νοσταλγίας κι ευτυχίας!!

Καλή βδομάδα Δόκιμε και λοιποί στυλιτο-αναγνώστες!

Dokimos είπε...

Mixos, ektos apo nostalgos tou rock and roll eisai kai nostalgos ths Nintendo?! Ayoga!!

Kalh bdomada kai se sena euxomai, kai to xamogelo na synexisei kai tis ypoloipes 6 meres ths! :)