Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Brewdog Scotch Ale

Ακόμη μία Brewdog μπύρα της σειράς Prototype Challenge του 2011 φιλοξενείται σήμερα στο Στύλο. Για όσους δεν θυμούνται / δεν διάβασαν την πρώτη σχετική παρουσίαση, υπενθυμίζουμε το σκεπτικό της σειράς Prototype:
Πρόκειται για μπύρες των οποίων οι συνταγές διαμορφώθηκαν με βάση τις ιδέες και γνώμες των φανατικών μπυρόφιλων της σκωτσέζικης ζυθοποιίας, και κυκλοφόρησαν εμφιαλωμένες και draft σε μπαρ της Brewdog το 2011. Σκοπός του Prototype Challenge ήταν όχι απλά η προσφορά νέων παράξενων μπυρών στο (παντοτινά) διψασμένο κοινό αλλά μία ιδιότυπη δημοσκόπηση (με το ποτήρι στο χέρι δηλαδή) σχετικά με ποιά ετικέτα αξίζει να γίνει μόνιμη στη σειρά της Brewdog.
Μετά τη φοβερή σε όνομα και γεύση Hops Kill Nazis σειρά έχει η Scotch Ale, μία νοστιμότατη... scotch ale με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.5% α.φ. που έχει ζυμωθεί με μέλι ερείκης (heather honey) και οκτώ διαφορετικά malts.

Το χρώμα είναι ένα πλούσιο βαθύ κόκκινο / μαύρο, με ένα μπεζ αφρό που διατηρείται ικανοποιητικά. Το άρωμα είναι έντονο, γεμάτο με στοιχεία από τις βύνες, όπως σοκολάτα, καβουρδισμένη καραμέλα, μαύρα φρούτα (δαμάσκηνα) και λίγο μέλι, το οποίο εμφανίζεται ξεκάθαρα όταν η μπύρα ανεβάσει θερμοκρασία.


Τα ίδια στοιχεία υπάρχουν και στη γεύση, η οποία αρχικά είναι αρκετά γλυκιά αφού απουσιάζει η πικράδα του λυκίσκου, ο οποίος σκάει μύτη στο τελειώμα για να δώσει την απαιτούμενη ισορροπία. Το σώμα της μπύρας είναι μέτριο, με μέτρια ενανθράκωση, και η αίσθησή της σχετικά κρεμώδης. Ως χειμωνιάτικη μπύρα, αφήνει εκείνη τη χαρακτηριστική ''ζεστασιά'' στο λαιμό του τυχερού πότη.

Συμπερασματικά, η Scotch Ale της Brewdog είναι μία εξαιρετική ετικέτα σε όλους τους τομείς. Τίγκα στα malts και με μία ιδιαίτερη γεύση που αποκαλύπτει διαφορετικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της δοκιμής της. Προσωπικά τη θεωρούσα φαβορί και ψευτοτσαντίστηκα που δεν βγήκε νικήτρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: