Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Και στη Βούδα και στην Πέστη

Ο Δόκιμος επέστρεψε στο Στύλο πρίν λίγες μέρες μετά το πέρας μίας απολαυστικής ιεραποστολής στη Βουδαπέστη! Την πολύ όμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, μίας εκ των ομορφότερων πόλεων της Ευρώπης αναμφιβόλως, διατρέχει ο μέγας και χιλιοτραγουδισμένος Δούναβης (ο οποίος περνά επίσης από Βιέννη, Μπρατισλάβα και Βελιγράδι) που χωρίζει τη δυτική μεριά της πόλης (Βούδα) από την ανατολική (Πέστη).


Ιστορικά, η Βουδαπέστη ανέκαθεν υπήρξε σημαντικότατο πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο. Εαν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο δύο σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, ειδική αναφορά αξίζουν 
- ο ρόλος της πόλης κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, όταν ο βασιλιάς Matthias Corvinus (1443-1490) έχτισε την περίφημη βιβλιοθήκη Corviniana, μετατρέποντας παράλληλα τη Βουδαπέστη σε μία αναγεννησιακή πόλη των γραμμάτων και των τεχνών.
- η επέκταση, ανοικοδόμηση και κορύφωση της ακμής της Βουδαπέστης τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ως δεύτερη πρωτεύουσα της Αυστρο-Ουγγαρίας μαζί με τη Βιέννη, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας της ομώνυμης αυτοκρατορίας το 1867.

Α. Τα αξιοθέατα

Αν και η ιεραποστολή μας διήρκησε μόνο 3 μέρες, προλάβαμε να δούμε όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης (εκτός από το Νησί της Μαργαρίτας, το οποίο θυσιάσαμε για βόλτα με αμάξι στα πέριξ). Πρώτο και καλύτερο, το επιβλητικό Κοινοβούλιο δίπλα στο Δούναβη, κτίριο νεο-γοτθικού ρυθμού που ολοκληρώθηκε το 1902.


Η Bασιλική του Αγ. Στεφάνου, νεο-κλασικού ρυθμού εκκλησία που τελείωσε το 1905.


Η παραδουνάβια περπατάδα και το μνημείο προς τιμή των Εβραίων που εκτελέστηκαν στην πόλη κατά τον Β' ΠΠ.


Η Γέφυρα των Αλυσίδων που περάσαμε για να πάμε από την Πέστη στη Βούδα. Είναι η παλαιότερη από τις 6 γέφυρες της πόλης (άνοιξε για το κοινό το 1849) και έχει μήκος 380 μ.


Η συνοικία του κάστρου στο λόφο της Buda, με το Παλάτι και άλλα εντυπωσιακά μπαρόκ κτίσματα



Στην ίδια περιοχή, λίγα μόλις λεπτά περπάτημα από το Παλάτι, βρίσκονται επίσης ο Προμαχώνας των Ψαράδων.

 
άποψη της θέας από τον Προμαχώνα, με το Κοινοβούλιο στην απέναντι όχθη του Δούναβη

και η κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή εκκλησία του Αγ. Ματθαίου, αισίως 700 ετών, η οποία ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό τα τέλη του 19ου αιώνα.


Η λεωφόρος Andrássy που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά κτίρια, την Όπερα, και καταλήγει στην Πλατεία Ηρώων όπου βρίσκονται το Millenium Monument, το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Παλάτι Τέχνης.


Τα περίφημα Széchenyi Baths τα οποία είναι τα μεγαλύτερα ιαματικά λουτρά της Ευρώπης και περιλαμβάνουν πισίνες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στα ζεστά νερά τους γιατρέψαμε τις κορμάρες μας από την κούραση...


Η Szimpla Kert, η παλαιότερη ruin pub της πόλης, με οτι-να-ναι διάκοσμο αλλά γαμάτη ατμόσφαιρα και κόσμο. Πιείτε μπύρα και βολτάρετε στα γύρω στενά που είναι τίγκα στα μπαράκια.


Θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος της ιεραποστολής αφιερωμένο στο πεντανόστιμο φαγητό της Βουδαπέστης - άλλως η χαρά του κρεατοφάγου και το πανηγύρι της πάπρικας! Μείνετε συντονισμένοι!

5 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Α, ώστε εκεί ήσουν! Ζήλιααα!! Πανέμορφες όλες οι φωτογραφίες της φημισμένης αυτής πόλης!
Αυτά τα παπούτσια στη φωτο με την παραδουνάβια περπατάδα τι ρόλο βαράνε? Μη μου πεις πως οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάθονται εκεί και να βρέχουν τα πόδια τους!? :p

Δόκιμε ζηλεύω και την παρέα σου στα ταξίδια. Πρέπει να τους κάνεις κανονικό ιστορικό μάθημα κάθε φορά και σε συνδυασμό με την μπυροεκπαίδευση στο τέλος της μέρας, δεν έχω καλύτερο! Πρέπει να με πάρεις μαζί σου κάποια φορά! ;)

Α περιμένω με αγωνία και τη συνέχεια φυσικά, λατρεύω την πάπρικα! :)

paraxeno pirouni είπε...

Α τώρα το είδα αυτό για τα παπούτσια, άκυρο το ερώτημα ;)

Dokimos είπε...

Xaxa, mh zhleueis kai poly thn parea mou epeidh tous xethewnw kathe fora pou pame ekdromes!! :pppp

S'euxaristw gia ta kala sou logia kai xairomai pou sou arese h Boudapesth, me to kalo na pas ki esy sou euxomai! :)

dimitris είπε...

Vlepo oti se exei faei h didaskalia dokime, na pou vrhkes xrono na diaktinisteis sthn Ougaria kai na ploutiseis tis empeiries sou! Primenoume na mas didakseis kai alles tetoies empeiries pou tha spane th monotonia ths didaskalias...

Dokimos είπε...

Eides, e?! Xexe! Na pas ki esy sthn xelogiastra Boudapesth, tha sou aresei! :)