Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Brewdog Scotch Ale

Ακόμη μία Brewdog μπύρα της σειράς Prototype Challenge του 2011 φιλοξενείται σήμερα στο Στύλο. Για όσους δεν θυμούνται / δεν διάβασαν την πρώτη σχετική παρουσίαση, υπενθυμίζουμε το σκεπτικό της σειράς Prototype:
Πρόκειται για μπύρες των οποίων οι συνταγές διαμορφώθηκαν με βάση τις ιδέες και γνώμες των φανατικών μπυρόφιλων της σκωτσέζικης ζυθοποιίας, και κυκλοφόρησαν εμφιαλωμένες και draft σε μπαρ της Brewdog το 2011. Σκοπός του Prototype Challenge ήταν όχι απλά η προσφορά νέων παράξενων μπυρών στο (παντοτινά) διψασμένο κοινό αλλά μία ιδιότυπη δημοσκόπηση (με το ποτήρι στο χέρι δηλαδή) σχετικά με ποιά ετικέτα αξίζει να γίνει μόνιμη στη σειρά της Brewdog.
Μετά τη φοβερή σε όνομα και γεύση Hops Kill Nazis σειρά έχει η Scotch Ale, μία νοστιμότατη... scotch ale με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.5% α.φ. που έχει ζυμωθεί με μέλι ερείκης (heather honey) και οκτώ διαφορετικά malts.

Το χρώμα είναι ένα πλούσιο βαθύ κόκκινο / μαύρο, με ένα μπεζ αφρό που διατηρείται ικανοποιητικά. Το άρωμα είναι έντονο, γεμάτο με στοιχεία από τις βύνες, όπως σοκολάτα, καβουρδισμένη καραμέλα, μαύρα φρούτα (δαμάσκηνα) και λίγο μέλι, το οποίο εμφανίζεται ξεκάθαρα όταν η μπύρα ανεβάσει θερμοκρασία.


Τα ίδια στοιχεία υπάρχουν και στη γεύση, η οποία αρχικά είναι αρκετά γλυκιά αφού απουσιάζει η πικράδα του λυκίσκου, ο οποίος σκάει μύτη στο τελειώμα για να δώσει την απαιτούμενη ισορροπία. Το σώμα της μπύρας είναι μέτριο, με μέτρια ενανθράκωση, και η αίσθησή της σχετικά κρεμώδης. Ως χειμωνιάτικη μπύρα, αφήνει εκείνη τη χαρακτηριστική ''ζεστασιά'' στο λαιμό του τυχερού πότη.

Συμπερασματικά, η Scotch Ale της Brewdog είναι μία εξαιρετική ετικέτα σε όλους τους τομείς. Τίγκα στα malts και με μία ιδιαίτερη γεύση που αποκαλύπτει διαφορετικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της δοκιμής της. Προσωπικά τη θεωρούσα φαβορί και ψευτοτσαντίστηκα που δεν βγήκε νικήτρια...

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Brewdog Hops Kill Nazis

Σήμερα ταξιδεύουμε νοερά στη Σκωτία για μία ακόμα αναφορά στα αλάνια της Brewdog που τόσο λατρεύουμε, με τη δοκιμή μίας ετικέτας από τη σειρά Prototype Challenge του 2011. Πρόκειται για μπύρες των οποίων οι συνταγές διαμορφώθηκαν με βάση τις ιδέες και γνώμες των φανατικών μπυρόφιλων της σκωτσέζικης ζυθοποιίας, και κυκλοφόρησαν εμφιαλωμένες και draft σε μπαρ της Brewdog το 2011. Σκοπός του Prototype Challenge ήταν όχι απλά η προσφορά νέων παράξενων μπυρών στο (παντοτινά) διψασμένο κοινό αλλά μία ιδιότυπη δημοσκόπηση (με το ποτήρι στο χέρι δηλαδή) σχετικά με ποιά ετικέτα αξίζει να γίνει μόνιμη στη σειρά της Brewdog.


Η μάχη όπως αντιλαμβάνεστε ήταν σκληρή και ανελέητη, όμως ο πολεμικός ανταποκριτής Δόκιμος, πιστός στο καθήκον, ήταν εκεί. Έτσι λοιπόν, ο Στύλος θα φιλοξενήσει και τις τέσσερις Prototype που κυκλοφόρησαν το 2011 (η αντίστοιχη σειρά του 2012 περιλαμβάνει τρεις), ξεκινώντας με μινι παρουσιάσεις των χαμένων και καταλήγοντας στη νικήτρια.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Jordan top 50

Την Κυριακή ο MJ έγινε 50 χρονών. Το παρακάτω βίντεο συγκεντρώνει 50 από τις καλύτερες στιγμές του μεγάλου αυτού αθλητή, του καλύτερου καλαθοσφαιριστή που πάτησε το πόδι του στα παρκε.


Απλά αξεπέραστος, με μερικά από τα ρεκόρ του να παραμένουν ακατάρριπτα μέχρι σήμερα:

1. πρώτος σκόρερ για δέκα σεζόν με μ.ο. πόντων 30.12
2. πρώτος σκόρερ στα 35 του
3. έβαλε πάνω από 50 πόντους σε ηλικία 38 χρόνων
4. έβαλε πάνω από 40 πόντους σε ηλικία 40 χρόνων
5. πρώτος σκόρερ, καλύτερος αμυντικός και MVP την ίδια χρονιά
6. πάνω από 200 κλεψίματα και 100 κοψίματα σε μια σεζόν (ενώ ήταν παράλληλα πρώτος σκόρερ)
7. εννιά φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του NBA

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Έξω η πάλη ρε; Πάτε καλά;

''Τον αποκλεισμό του αγωνίσματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 πρότεινε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Η απόφαση, που ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη Λοζάνη, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία.


Το παραδοσιακό αυτό άθλημα, που διεξαγόταν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων (1896), θα τελεστεί για τελευταία φορά στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016. Σημειώνεται ότι πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το άθλημα που κινδύνευε να εξοβελιστεί από το πρόγραμμα ήταν το μοντέρνο πένταθλο. Η ΔΟΕ στήριξε την απόφασή της σε μια αποτίμηση που βασίστηκε σε 39 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων της τηλεθέασης, της πώλησης εισιτηρίων, τον αριθμό των αθλητών και την έλξη που ασκεί το άθλημα στη νεολαία''.

Πηγή

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ιεραποστολή στη νότιο Ιταλία, μέρος ε'

Το τελευταίο μέρος του ταξιδιού στη νότιο Ιταλία (δείτε εδώ το προηγούμενο μέρος) περιλάμβανε επισκέψεις στην Πομπηία και το μαγευτικό Αμάλφι.


Ξεκινήσαμε το πρωί για την Πομπηία, ελληνική αποικία του 5ου αιώνα η οποία άνθησε ως θέρετρο των πλουσίων τα ρωμαικά χρόνια. Η πόλη, η οποία φημιζόταν για τις πολυτελείς βίλες και το κρασί της, έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής της από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., όταν μία ''βροχή'' ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης σκέπασε τα πάντα σε ύψος αρκετών μέτρων, θάβοντας ζωντανούς πάνω από 2.000 κατοίκους της. Η ίδια ηφαιστειακή στάχτη ωστόσο ήταν ο κύριος λόγος που το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει διασωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, αφού δημιούργησε ένα προστατευτικό στρώμα ύψους πολλών μέτρων που διατήρησε τα αρχαία κτίσματα μέχρι τις ανασκαφές του 18ου και 19ου αιώνα.

Περιδιαβαίνοντας τους πλακόστρωτους δρόμους της Πομπηίας

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ο Δόκιμος έφαγε στο langar

Τί είναι το langar; Πρόκειται στην ουσία για ένα ομαδικό τραπέζωμα, το οποίο απαντάται σε μερικές θρησκείες της Ασίας και κυρίως στην Ινδία. Υπάρχουν διάφορα είδη langar, όμως τα δύο πιο διαδεδομένα είναι αυτά που διοργανώνουν οι Sufi και οι Sikh. Το δεύτερο, το οποίο επισκέφθηκε ο Δόκιμος, κανονικά λαμβάνει χώρα σε Sikh ναούς (gurdwara) στην Ινδία καθημερινά. Ωστόσο στη Δύση (και ειδικά στο Νησί, που είναι γεμάτο με Sikh Ινδούς), το langar δεν γίνεται μόνο σε ναούς αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η αντίστοιχη χριστιανική παράδοση πάει πίσω στις πρωτοχριστιανικές ''αγάπες'', τις κοινές εστιάσεις των χριστιανών του 1ου αιώνα μ.Χ., και φτάνει στο παρόν με τα συσσίτια της Εκκλησίας και το φαγητό που μοιράζουν πολλά μοναστήρια σε θρησκευτικούς εορτασμούς.



Τί συμβολίζει το langar; Την ισότητα όλων των ανθρώπων, το καθήκον να βοηθάς τους άλλους, και την πίστη στις αξίες της κοινότητας. Για τους λόγους αυτούς, οι Sikh ανοίγουν τις πόρτες του langar όχι μόνο στους πιστούς αλλά σε επισκέπτες, περαστικούς, φτωχούς και σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή καταγωγής. Εξαιτίας δε του συμβολισμού και του θρησκευτικού υποβάθρου που έχει το γεύμα (η παράδοση του langar ξεκίνησε από τον Guru Nanak, ιδρυτή του Sikh-ισμού και συνεχίστηκε από τον Guru Amar Das, θρησκευτικό ηγέτη του 16ου αιώνα), οι Sikh θεωρούν μεγάλη τιμή να μαγειρέψεις ή να σερβίρεις το φαγητό στο langar, και όλα τα μέλη της κοινότητάς τους βοηθούν με τη σειρά με όποιο τρόπο μπορούν, από την προετοιμασία του φαγητού και το σερβίρισμα μέχρι την καθαριότητα του χώρου.


Ποιό το εθιμοτυπικό ενός langar; Ο συμμετέχων στο γεύμα πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του στην είσοδο. Κατόπιν κάθεται σε καρέκλα και του καλύπτουν το κεφάλι με ύφασμα, τα χρώματα του οποίου ποικίλουν. Στη φωτογραφία που βλέπετε είναι λευκό, στην περίπτωση του Δόκιμου ήταν πορτοκαλί. Έπειτα, ο συμμετέχων πρέπει να πλύνει τα χέρια του και να περιμένει να τον οδηγήσουν στη σάλα του φαγητού. Θα καθίσει στο πάτωμα ανάμεσα στους υπόλοιπους langar-ίτες και θα περιμένει να τον σερβίρουν. Τα φαγητά περνούν ανα τακτά διαστήματα, με τους ''σερβιτόρους'' να οργώνουν τη σάλα αδιάκοπα και να σε ρωτάνε μόλις δουν άδειο πιάτο εαν επιθυμείς κι άλλη μερίδα. Needless to say, ο Δόκιμος τίμησε δεόντως το ινδικό φαγητό...

Τί φαγητό θα βρείτε στο langar; Χορτοφαγικό. Συνήθως φακές σούπα (όχι κόκκινες αλλά κίτρινες και μαγειρεμένες σε στυλ φάβας), curry λαχανικών (καρότο, φασολάκι, αρακά, καλαμπόκι) και άφθονες ψημένες πίτες chapatis. Άλλοτε ρύζι και /ή ρεβύθια. Ενίοτε σερβίρονται και ζαχαρώδη επιδόρπια. Δεν υπάρχει κρέας για να μην κακοκαρδιστούν άτομα άλλων θρησκευτικών πιστεύω. Πεντανόστιμα όλα και (δυστυχώς) όχι πολύ καυτερά για να μπορούν όλοι να φάνε χωρίς να ανησυχούν μήπως καεί ο ουρανίσκος τους. Το φαγητό συνοδεύεται από χυμούς αραιωμένους σε νερό ή αν είστε τυχεροί lassi, λιμπιστικό ινδικό ρόφημα τύπου milkshake με βάση το γιαούρτι, ολίγα μπαχάρια και χυμούς φρούτων - αυτό που φτιάχνεται με μάνγκο απλά γ@μει!

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ιεραποστολή στη νότιο Ιταλία, μέρος δ'

Ακολουθεί το τέταρτο μέρος της ιεραποστολής στη νότιο Ιταλία, το ποστάρισμα της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και ακόμα συνεχίζεται... Μεγάλη η καθυστέρηση, να μας συμπαθάτε που αυτό το ταξιδιωτικό αφιέρωμα είναι ατελεύτητο. Για τα προηγούμενα επεισόδια δείτε εδώ, εδώ κι εδώ.



Αφήνοντας πίσω μας τη Masseria Ospedale (βλέπε μέρος γ' του ταξιδιού), κινήσαμε για την ονομαστή Νάπολη, την παραθαλάσσια πρωτεύουσα της περιφέρειας της Καμπανίας, με φόντο το Βεζούβιο. Η πόλη ιδρύθηκε από Ευβοείς τον 9ο αιώνα π.Χ. και τέσσερις αιώνες αργότερα ονομάστηκε Νεάπολις (= νέα πόλη). Άκμασε κατά τα ρωμαικά χρόνια, υπήρξε βυζαντινή κτήση και μέρος του Βασιλείου της Σικελίας κατά το Μεσαίωνα, κατόπιν την κατέκτησαν με τη σειρά Ισπανοί, Αυστριακοί και Γάλλοι (και ο Ναπολέοντας μέσα), μέχρι το 1860 όταν η πόλη προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά το Β' ΠΠ αλλά κατάφερε να αναγερθεί βιομηχανικά και σήμερα, αν και βρισκόταν σε μία φάση έντονης ανοικοδόμησης, προσπαθεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Hell explained by a chemistry student

Καλό μήνα αγαπητοί πιστοί, υγεία και ό,τι καλό και άγιο δι' εσάς. Ακολουθεί ανέκδοτo. 


HELL EXPLAINED BY A CHEMISTRY STUDENT

University of Washington chemistry mid-term exam. The answer by one student was so "profound" that the professor shared it with colleagues, via the Internet, which is, of course, why we now have the pleasure of enjoying it as well:

Bonus Question: Is Hell exothermic (gives off heat) or endothermic (absorbs heat)?

Most of the students wrote proofs of their beliefs using Boyle's Law (gas cools when it expands and heats when it is compressed) or some variant. One student, however, wrote the following:

''First, we need to know how the mass of Hell is changing in time. So we need to know the rate at which souls are moving into Hell and the rate at which they are leaving. I think that we can safely assume that once a soul gets to Hell, it will not leave. Therefore, no souls are leaving.

As for how many souls are entering Hell, let's look at the different religions which state that if you are not a member of their religion, you will go to Hell. Since there are more than one of these religions and since people do not belong to more than one religion, we can project that all souls go to Hell.

With birth and death rates as they are, we can expect the number of souls in Hell to increase exponentially. Now, we look at the rate of change of the volume in Hell because Boyle's Law states that in order for the temperature and pressure in Hell to stay the same, the volume of Hell has to expand proportionately as souls are added.

This gives two possibilities:


1. If Hell is expanding at a slower rate than the rate at which souls enter Hell, then the temperature and pressure in Hell will increase until all Hell breaks loose.

2. If Hell is expanding at a rate faster than the increase of souls in Hell, then the temperature and pressure will drop until Hell freezes over.

So which is it? If we accept the postulate given to me by Teresa during my Freshman year that, "It will be a cold day in Hell before I sleep with you", and take into account the fact that I slept with her last night, then number two must be true, and thus I am sure that Hell is exothermic and has already frozen over.

The corollary of this theory is that since Hell has frozen over, it follows that it is not accepting any more souls and is therefore, extinct... leaving only Heaven, thereby proving the existence of a divine being which explains why,  last night, Teresa kept shouting "Oh my God".

This student received the only ''A'' grade.