Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Γειά σου παπά, παπά...

Τέσσερις παπάδες με "ασπρόμαυρα" συναισθήματα πήγαν στην Τούμπα το απόγευμα της Τετάρτης (23/10), ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους και βγήκαν φωτογραφίες σε διάφορα μέρη του γηπέδου. Μία απ' αυτές ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και οι ιερείς πραγματικά δείχνουν να το απολαμβάνουν! (Πηγή)


Ποζάροντας στο φακό γεμάτοι περηφάνια, μοιάζουν να σκέφτονται ''Μπροστά στην (Μ)Παοκάρα, η αρτοκλασία και τα μνημόσυνα μπορούν να περιμένουν''! Επειδή οι ιερωμένοι στην Ελλάδα ξέρουν και από μπάλα! Θυμηθείτε αντίστοιχες αποδείξεις του ζήλου του κλήρου για τη στρογγυλή θεά εδώ, εδώ κι εδώ.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ο ιδανικός ηγεμόνας του Μακιαβέλι

Σε συνέχεια του προηγούμενου ποστ, παρουσιάζουμε εν συντομία το βιβλίο από το οποίο πήραμε τη φράση για το παιχνίδι της Διεθνή Εβδομάδα Βιβλίου. Πρόκειται για ένα πολυδιαβασμένο βιβλίο που έχει επηρεάσει οσο λίγα τον κόσμο των ιδεολογιών και της πολιτικής εκπαίδευσης. Για χάρη του έχουν γραφτεί άπειρες μελέτες, βιβλία και άρθρα, και έχουν διοργανωθεί σεμινάρια, ημερίδες και συμπόσια. Το βρίσκουμε σε κάθε λίστα πανεπιστημιακής βιβλιογραφίας σχετικά με τη λογοτεχνία και την πολιτική σκέψη της Αναγέννησης ενω οι μελετητές ακόμη ερίζουν για το περιεχόμενο του κειμένου και τα νοήματα του συγγραφέα. Μιλάμε για το The Prince του Niccolò Machiavelli.


Ολίγα για το background της συγγραφής του βιβλίου: Φλωρεντία, 1512. Η οικογένεια των Μεδίκων, μετά από μία δεκατετραετή δημοκρατία στην πόλη (έχει προηγηθεί η ταραγμένη περίοδος του μοναχού Σαβοναρόλα), ξαναπαίρνουν την εξουσία στα χέρια τους με τη βοήθεια παπικών δυνάμεων. Ο Μακιαβέλι χάνει τη θέση του δεύτερου καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας που κατείχε από το 1498 και λίγο καιρό αργότερα φυλακίζεται ως ύποπτος συμμετοχής σε συνωμοσία ανατροπής των Μεδίκων. Τελικά αποφυλακίζεται και αποσύρεται σε ένα κτήμα έξω από τη Φλωρεντία όπου και γράφει το 1513 το έργο Ο Ηγεμόνας (Il Principe), το οποίο δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του το 1532.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής Εβδομάδα Βιβλίου

Αν και στο Στύλο δεν είμαστε των blog-ο-παίχνιδων, αυτή τη φορά θα κάνουμε μία εξαίρεση για τη Διεθνή Εβδομάδα Βιβλίου - την οποία ευτυχώς πήραμε χαμπάρι έγκαιρα αφού διαβάσαμε το τελευταίο ποστ της Σκοτεινής Κουζίνας. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού

Παίρνουμε το πιο κοντινό μας βιβλίο, πάμε στη σελίδα 52, αντιγράφουμε την 5η πρόταση και την αναρτούμε. Δεν αναφέρουμε τον τίτλο. Συμπεριλαμβάνουμε τους κανόνες ως μέρος του παιχνιδιού.

Ορίστε λοιπόν τί γράφει στην 5η πρόταση της σελίδας 52 του πιο κοντινού μου βιβλίου:

''...and he can embark on campaigns without burdening the people''

Θα ακολουθήσει σύντομα σχετική ανάρτηση για το εν λόγω βιβλίο. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να δείτε εδώ αντίστοιχο ποστ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2013.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το χαμένο πορτραίτο της Isabella d' Este

Σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας στην Ελβετία βρέθηκε πρόσφατα ένας πίνακας που αποδίδεται στον Leonardo da Vinci. Το έργο, ηλικίας ανω των 500 ετών το οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο χαμένο, ανήκε σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης μίας οικογένειας Ιταλών και απεικονίζει τη γνωστή ευγενή της Αναγέννησης Isabella d' Este σε νεαρή ηλικία. 

Αριστερά: το προσχέδιο του Da Vinci για το πορτραίτο της Isabella / δεξιά: ο τελειωμένος πίνακας που βρέθηκε στην ελβετική τράπεζα.

Η Isabella (1474-1539) υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία της ιταλικής πόλης Mantua, ιδιαίτερα μορφωμένη και με γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών. Είχε πολιτικό και διπλωματικό έργο και ήταν προστάτιδα των τεχνών, γνωρίζοντας προσωπικά πολλούς ουμανιστές και καλλιτέχνες της εποχής και διατηρώντας αλληλογραφία με αρκετούς. Παντρεμένη από τα δεκάξι της με το Francesco II Gonzaga, Δούκα της Mantua, ηγήθηκε της πόλης κατά τη διάρκεια της τριετούς αιχμαλωσίας του άντρα της στη Βενετία (1509-1512) και μετά το θάνατό του το 1519, συνδιοίκησε με τον ανήλικο γιο της Federico. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή στη Mantua και ήταν διάσημη για τις πολιτικές της ικανότητες μα και τη φινέτσα της, η φήμη της οποίας είχε ξεπεράσει την ιταλική επικράτεια επηρεάζοντας μέχρι και τη βασιλική αυλή της Γαλλίας!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η Αθήνα της Κατοχής

12 Οκτωβρίου 1944: Ημερομηνία απελευθέρωσης της  Αθήνας  από τα  κατοχικά στρατεύματα. 69 χρόνια μετά, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, η ομάδα Πόλις των atenistas σας προσκαλεί σε έναν περίπατο για να γνωρίσετε την Αθήνα την περίοδο της Κατοχής. Μαθαίνουμε για το τι συνέβαινε στην πόλη, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων της. Πως ήταν η οδυνηρή καθημερινότητά τους; Πως αντιμετώπιζαν το λιμό και τις κακουχίες; Πως χρωμάτιζαν τα βάσανά τους;


Η έδρα των Γερμανικών Αρχών ασφαλείας, η μεγάλη διαδήλωση της Κατοχής, ο λιμός, τα καζίνο της εποχής, η μαύρη αγορά, τα κρατητήρια των αντιστασιακών είναι μερικά από όσα θα μας παρουσιάσει και εξιστορήσει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012), αναφέροντας άγνωστες πτυχές της εποχής που δεν έχουν αναφερθεί πρωτύτερα.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ιεραπόστολος εν δράσει

Ο κύριος που βλέπετε ''συνελήφθη'' εν ώρα εργασίας από τη μικρή σε megapixels πλην θαυματουργή κάμερα του νέου, υπέροχου κινητού του Δόκιμου. Τί κάνει στη μέση του δρόμου μεσημεριάτικα; Μα φυσικά κυρήττει για τα θαυμαστά έργα και τη βασιλεία του Θεού! Όπως υποψιάζεστε δεν μπορούσα να μην κοντοσταθώ - για κάτι τέτοιες φάσεις θα στεκόμουν και σε ούρα!


Ως άλλος μαθητής που έλαβε την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, με φωνή γεμάτη θέρμη και κρατώντας μία Βίβλο στο χέρι, ο κύριος μίλαγε για τη ζωή και τη δράση του Ιησού. Μπροστά του έστεκε μία ταμπέλα με το πιασάρικο ''Christ died for our sins according to the Scriptures'' ενω εκ δεξιών του ένας πίνακας με αναρτημένο συναφές υλικό όπου ξεχώριζε το φοβιτσιάρικο ''Are you good enough to go to heaven?'' Διαλεγμένη η φράση όχι μόνο για να τραβήξει το ενδιαφέρον των αμαρωλών αλλά για να τους κάνει να νιώσουν ενοχές. Που δεν πατάνε εκκλησία, που δεν εξομολογούνται, που δεν κάνουν αγαθοεργίες, που έφαγαν μόνοι τους μία συσκευασία οικογενειακού παγωτού χθες βράδυ... Μη γελάτε, η λαιμαργία είναι ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα ;-)

Καὶ ἐν τῷ συμπληροῦσθαι τὴν ἡμέραν τῆς πεντηκοστῆς ἦσαν ἅπαντες ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τὸ αὐτό. Καὶ ἐγένετο ἄφνω ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἦχος ὥσπερ φερομένης πνοῆς βιαίας, καὶ ἐπλήρωσεν ὅλον τὸν οἶκον οὗ ἦσαν καθήμενοι. Καὶ ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός, ἐκάθισέ τε ἐφ' ἕνα ἕκαστον αὐτῶν. Καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος ἁγίου, καὶ ἤρξαντο λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις καθὼς τὸ Πνεῦμα ἐδίδου αὐτοῖς ἀποφθέγγεσθαι

Πράξεις, 2:1-4

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

National Geographic photos

Καλό μήνα! Ακολουθούν μερικές ωραιότατες απεικονίσεις της μαμάς Φύσης που έχουν εμφανιστεί στις σελίδες του ένδοξου περιοδικού National Geographic, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 125 χρόνια έκδοσής του.

Ινδία, ελέφαντας βολτάρει πρωι-πρωι στο δάσος

Μεξικό, κολυμβητής στο (κατά τους Μάγια) ''Πηγάδι του κάτω κόσμου''