Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα... Zodiac

Πρόσφατα είδα το ZODIAC. Όπως αναφέρει και η εταιρία παραγωγής, η ταινία είναι βασισμένη σε έναν πραγματικό κατά συρροή δολοφόνο, που έδρασε τις δεκαετίες του 60, 70 και 80 και η σύλληψη του αποδείχτηκε ένα δύσκολο παζλ. Αρκετά δύσκολο θα έλεγα αφού δεν είναι σίγουροι οτι τον έπιασαν κιόλας.
Περίμενα να δω ένα ψυχολογικό θρίλερ που να σε αφήνει με κομμένη την ανάσα στα πρότυπα του Σέβεν. Ο David Fincher -σκηνοθέτης- και των δύο όπως άλλωστε και του Fight Club, ήταν το κίνητρο μου για να δω την ταινία.
Ε λοιπόν για άλλη μια φορά με ξάφνιασε με αυτό που παρακολούθησα. Σενάριο με αρκετές ''κοιλιές'', μπερδεμένο, σα να τα έχανε κάπου ο σεναριογράφος και να προσπαθούσε πάλι από την αρχή να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον χωρίς όμως να τα καταφερνει. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι και η ιστορία αυτού του μανιακού κράτησε σχεδόν μέχρι τα μέσα του 90 αλλά...
Ο σκηνοθέτης θέλει να τονίσει κυρίως την καταστροφή που επέρχεται στην προσωπική ζωή των αστυνομικών που ασχολούνται με την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια καθώς και -από την πλευρά του δολοφόνου- το φόβο του μέσου πολίτη για το φονιά της διπλανής πόρτας.
Νοήματα χιλιοπαιγμένα και δυστυχώς πληκτικά.
Η ταινία είχε καλή ανταπόκριση όπου παίχτηκε...
Και να μην ξεχάσω, κρατάει περίπου δυόμιση ώρες. Να και κάποια βιντεάκια:
http://www.youtube.com/watch?v=8dWgRfb17-M (trailer)
http://www.youtube.com/watch?v=TVNZ9z9-jXQ (documentary)

2 σχόλια:

Dokimos είπε...

Gia osous theloun na entrifisoun sto thema iparxei k to omonimo vivlio, episis vasismeno se pragmatika gegonota. O idios syggrafeas egraye meta k to 'Zodiac unmasked', pou apo oti exw pliroforithei gia kapoious einai kalitero apo tin tainia. Poly perasi pantws autes oi istories me dolofonous, lete i tainia na ginei sequel opws i 'Siwpi twn Amnwn'?

Never-nobody-nothing είπε...

eida prosfata tin tainia.genika den eimai kinimatografofilos.Spania exo tin ipomoni na do tainia.Ayti omos m arese.TO zodiac unmasked den to xo dei.Gia tin periptosi ayti omos,oti diladi kapoios dolofonos mporei na min exei piastei pote ki oti mporei na ezise mia iremi zoi afou exei kanei kapoio fono,to xa skefteii ki alles fores paliotera.Kai me eixe apasxolisei to thema.Thelo na po oti sinithos fantazomaste oti o dolofonos i sulamvanetai i katastrefetai i zei sinexos stin paranomia.Profanos ayto den isxuei panta.