Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αφροαμερικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ!

Ο Στύλος αφήνει τα θρησκευτικά και πιάνει... τα πολιτικά! Σήμερα τα ξημερώματα, στις μεγαλύτερες σε συμμετοχή εκλογές στην Αμερική (ψήφισαν κοντά στα 130.000.000!) εξελέγη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα, με μεγάλη νίκη επί του αντιπάλου του Τζον Μακέιν. Υπενθυμίζουμε για την ιστορία ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Ομπάμα που γίνεται ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος, είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος που μπαίνει στο Λευκό Οίκο...

Η ιστορική νίκη του, η οποία διασφαλίστηκε από το γεγονός ότι κέρδισε πολιτείες όπου ο Τζόρτζ Μπούς είχε κερδίσει το 2004 όπως το Οχάιο, το Νέο Μεξικό και η Άιοβα, συνδυάστηκε μάλιστα με αύξηση της δύναμης των Δημοκρατικών στη Σύγκλητο [για τον αναλυτικό χάρτη αποτελεσμάτων εδώ]. Επίσης, η νίκη του Ομπάμα αποτελεί σταθμό στην Αμερικάνικη ιστορία, 45 χρόνια μετά το κίνημα περί ισότητας και πολιτικών δικαιωμάτων του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ...

Πανηγυρισμοί ανά τον κόσμο για το εκλογικό αποτέλεσμα (τα παρακάτω αποσπάσματα από σχετικό άρθρο της ΕΡΤ ): Στο Βερολίνο γύρω στις 05.00 η ώρα το πρωί, μόλις ανακοινώθηκε "η μεγάλη είδηση", ορισμένοι ξέσπασαν σε κλάματα εν μέσω ενός πλήθους που φώναζε το σύνθημα του νεοεκλεγέντα προέδρου "Ναι, μπορούμε!" Το αποκορύφωμα της γιορτής ήταν όταν ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από το Σικάγο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του: "Ένα τείχος έπεσε στο Βερολίνο!"

"Είναι απίστευτο! είναι σουρεαλιστικό!", δήλωσε ο Ντίλια Μπέιλ, 28χρονος φοιτητής από τη Νέα Υόρκη.

Στο Λονδίνο επίσης ύστερα από μια νύχτα αγωνίας μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες, εκατοντάδες Αμερικανοί είχαν συγκεντρωθεί στο Yates Bar, στο κέντρο του Λονδίνου, για να γιορτάσουν τις πρώτες ώρες της νίκης του Μπαράκ Ομπάμα.

"Είναι εκπληκτικό: ένα τεράστιο έργο απέφερε τους καρπούς του"", δήλωσε ο Φίλιπ Κονγκ από τη Μασαχουσέτη.

Στη Μαδρίτη, συγκεντρωμένοι στο Κέντρο Καλών Τεχνών, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Ομπάμα, οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και πανηγυρισμούς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ, το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Στη Τζακάρτα, πρώην συμμαθητές του Μπαράκ Ομπάμα στην Ινδονησία χαιρέτισαν τη νίκη του "Μπάρι" που κάποτε τους είχε πει ότι μια μέρα θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. "Είμαστε τόσο περήφανοι γι αυτόν, 40 χρόνια αφότου χωρίσαμε από τα σχολικά θρανία", δήλωσαν.

Χωρίς ενθουσιασμούς αλλά με αισιοδοξία οι Ιρακινοί ευελπιστούν ότι η αλλαγή στον Λευκό Οίκο θα επιτρέψει μια προσεχή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τους. "Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έδειξε ότι θέλει ε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και εμείς το ίδιο επιθυμούμε", δήλωσε ο Μαϊθάμ Μοχάμαντ, 19χρονος φοιτητής.

Στο Ανόι μια πρώην νοσοκόμα που φρόντιζε καθημερινά τα τραύματα του στρατιώτη Τζον Μακέιν, κρατούμενου των βορειοβιετναμέζων στη διάρκεια του πολέμου δήλωσε: "Είναι καλύτερα όταν οι Αμερικανοί ψηφίζουν υπέρ κάποιου που αγαπά την ειρήνη. Κατά τα φαινόμενα, ο Μπαράκ Ομπάμα αγαπά περισσότερο την ειρήνη"

Ο Στύλος επικροτεί μεν, κρατά και μία πισινή δε.. Όλα ακούγονται όμορφα και ωραία προεκλογικά, αποχώρηση από το Ιράκ, τόνωση της οικονομίας, κτλ. ''Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική, είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα'' είπε ο Ομπάμα στην ομιλία νίκης που έδωσε ενώπιον χιλιάδων κόσμου στο Σικάγο. Οψόμεθα...

Για περισσότερα σχετικά με το πως υποδέχθηκε ο κόσμος την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ δείτε:
http://news.bbc.co.uk/
http://www.cnn.com/
http://english.aljazeera.net/
http://www.france24.com/en/
http://www.euronews.net/
http://www.reuters.com/

4 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Αρκεί που θα φύγει ο Μπους! Αυτό είναι μεγάλη πρόοδος κι από μόνο του...

Dokimos είπε...

Ligo to'xeis?! prosexws afierwma sto megaleio tou andros - asfalws me photografika documenta ;)

Ανώνυμος είπε...

Γέμισε ο πλανήτης "αμερικανάκια".

Dokimos είπε...

Anwnyme 11.19 nomizw apanta katallila o Stilitis sto neo post...