Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η νυχτερινή ζωή στο Νησί: ένα τρελό κοινωνικό φαινόμενο

Σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Αγγλίας, μικρές ή μεγάλες, υπάρχει ένα θέμα με τις νυχτερινές εξόδους: o κόσμος βγαίνει, χορεύει, τα πίνει μέχρι θανάτου και κατόπιν κάπου τα σκηνικά ξεφεύγουν προς την άγρια πλευρά... Τσακωμοί, φωνές και βρισίδια, καυγάδες που καταλήγουν σε ματωμένα κεφάλια, στριπτίζ και φασώματα στη μέση του δρόμου, τύποι που κάνουν την ανάγκη τους ενω τύπισσες βγάζουν τα σωθικά τους στο πεζοδρόμιο, και άλλα πολλά τέτοια που αναγκάζουν την αστυνομία (και τα ασθενοφόρα) σε συχνές περιπολίες και ακόμη συχνότερες επεμβάσεις. Ειδικά στην κεντρική Αγγλία και συγκεκριμένα στις περιοχές του Coventry και Stoke-on-Trent, μέρη διάσημα για τα ξεσαλώματα των νέων, τέτοιες καταστάσεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και οι αδελφοί-αναγνώστες που δεν έχουν ποτέ πατήσει πόδι σε αγγλικό έδαφος, θα έχουν δει παρόμοια σκηνικά (μικρότερου βαθμού) από βρετανούς τουρίστες στα ελληνικά νησιά.


Θα κάνω εδώ μία σημαντική παρατήρηση. Επειδή στο Στύλο δεν μας αρέσει το τσουβάλιασμα απόψεων και θεωρούμε τις γενικεύσεις επικίνδυνες, διαχωρίζουμε τέτοια συμβάντα από την άποψη που έχουν πολλοί ότι ''οι Άγγλοι δεν ξέρουν να διασκεδάζουν, μόνο να μεθάνε και να κάνουν φασαρίες''. Σαφώς και υπάρχουν πάμπολλα μέρη όπου μπορείς να πιεις το ποτό σου, να διασκεδάσεις και να περάσεις όμορφα χωρίς να τρελαθούν τα πράγματα - και μάλιστα υπάρχουν παρα πολλοί Άγγλοι που αναζητούν τέτοια μέρη και αποφεύγουν τα μαγαζιά με ''προιστορία επεισοδίων''. Να αναφέρουμε ωστόσο τρείς σημαντικές παραμέτρους:

1. τη συνήθεια πολλών να βγαίνουν το βράδυ ειδικά για να γίνουν λιώμα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η συνήθεια πηγάζει κυρίως από την αντίληψη που έχει κακώς συνδέσει το ποτό με την ''απελευθέρωσή'' του ατόμου από την καθημερινότητα και τα διάφορα προβλήματά του, ερωτικά, εργασιακά, οικογενειακά και λοιπά. Πανανθρώπινη αντίληψη θα μου πείτε αλλά με ιδιαίτερη εφαρμογή στην Αγγλία
 2. τους αμέτρητους φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους που ψάχνονται για εμπειρίες πάσης φύσεως. Οι πρώτοι θέλοντας να αποδείξουν στον κολλητό ή την απέναντι ότι μεγάλωσαν, οι δεύτεροι έχοντας σκοπό να διώξουν τις σκοτούρες τους. Έχουμε έτσι δύο γκρουπ αυξημένης επικινδυνότητας, ειδικά μετά τα 4-5 pints. Για να μην προσθέσω τους καυγάδες για οπαδικά θέματα και την κατάντια της Λίβερπουλ...
3. τη σχετικά φθηνή -και συνήθως ελεεινής ποιότητας- μπύρα που βρίσκεις άνετα παντού. Είναι δυνατόν να μην κάνουν άσχημο κεφάλι με τέτοια ζουμιά που πάνε και πίνουν?! Άντε μετά να ελέγξουν τους εαυτούς τους! Carling και παρόμοιες μ@λ@κιες...

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες τη νύχτα στο Νησί, και γι' αυτό βλέπουμε σκηνικά όπως αυτά που ακολουθούν


Το θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά σε όλη τη Μ. Βρετανία, σε μεγάλο βαθμό ειδικά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Έχουν συνταχθεί πλήθος μελετών και ληφθεί διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και για να είμαστε δίκαιοι, έχει γίνει κάποια πρόοδος. Οι θιασώτες όμως της άποψης ότι τέτοια σκηνικά αντανακλούν μία νοσηρή πραγματικότητα και εν μέρει, την προβληματική πτυχή της αγγλικής κοινωνίας, παραμένουν αμετάπειστοι...

6 σχόλια:

Mixos είπε...

Είναι γνωστό στην πιάτσα αγαπητέ Δόκιμε το τι συμβαινει στο Νησί, μέσες άκρες ... όταν πέσουν τα φώτα και το αλκοόλ τρέχει πιο χαλαρά στις φλέβες κάποιων ..

Σίγουρα η προσωπική σου εμπειρία είναι κάτι που δε θα θέλαμε να το ζουμε σε καθημερινή βάση, αλλά που δυστυχώς το ζούμε και στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ορδές Άγγλων τουριστών νομίζουν πως η Ελλάδα είναι τσιφλίκι τους και επιδίδονται στις ίδιες και ακόμη χειρότερες πράξεις "ζωικής έμπνευσης και προέλευσης".
Θα μου πεις, φταινε και οι καταστηματάρχες που τους ποτίζουν μπόμπες και σφηνάκια-δυναμίτες...

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο που ο χουλιγκανισμός άνθισε πρώτος στην Γηραιά Αλβιόνα...

Πολύ καλό το θέμα που επέλεξες και αυτή τη φορά...

thalassaki είπε...

H αμάθεια, η ανέχεια, η καταπίεση - χρόνιες όλες - έχουν την τάση να καταλήγουν σε τέτοια φαινόμενα, υποβοηθούμενες πάντα από φθηνό αλκοόλ (μαζί με ουσίες) και μπόλικη ανοχή. Όσο πιο φτωχή η περιοχή της χώρας, τόσο ισχυρότερο το φαινόμενο. Για μένα, πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της φήμης που μετουσιώνεται σε πραγματικότητα - συχνά οι άνθρωποι φέρονται ακριβώς όπως περιμένουν οι άλλοι από αυτούς, επιβεβαιώνοντας έτσι κανόνες και στερεότυπα.
Μ' άρεσε πολύ το κείμενό σου, αγαπητέ Δόκιμε. Καληνύχτα από μένα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

Dokimos είπε...

@Mixos: O xouliganismos, opws ta nyxterina skhnika, phgazei merikws apo mia xronia katapiesh pou yparxei sthn koinwnia, kai pou symfwna me neous ereunhtes, polles fores ''epibaloun'' oi Aggloi ston idio tous ton eauto. Otan synexeia to paizoun kathwsprepei k sthn ousia katapiezoun auta pou pragmatika niwthoun alla den ekfrazoun, tote einai fysiologiko me liga pota th nyxta na kanoun osa den ekanan thn hmera..

@thalassaki: Fantazomai tha exeis ki esy mia sxetikh peira se tetoia fainomena.. Poly swsta anafereis k dyo epipleon shmeia poly shmantika:
- thn amatheia (eirwnika, milame gia mia xwra me merika apo ta kalytera panepisthmia pagkosmiws)
- tis ousies (den einai tyxaio pou polla nea eidh ousiwn xekinhsan apo thn Agglia)

Kai ta dyo einai themata toso shmantika pou xreiazontai diko tous, xexwristo post..

paraxeno pirouni είπε...

Τέτοια περιστατικά έχω δει στο δικό μου νησί (Κέρκυρα) και πάνω – κάτω όπως αναφέρθηκε κάποιοι το εκμεταλλεύονται… Δεν έχει να κάνει ειδικά με τους Άγγλους (αν και δεν μπορώ να μιλήσω εγώ γι’ αυτό, αφού δεν ξέρω από προσωπική πείρα) παρόμοια σκηνικά γίνονται π.χ. και στις πενταήμερες των σχολείων, ίσως δεν βγαίνουν τόσο προς τα έξω.

Απλώς, όσο πιο καταπιεσμένα και ρομποτοποιημένα ζουν οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό είναι να παρασυρθούν από το όποιο ρεύμα… Και φυσικά παίζει ρόλο η ηλικία και η μόρφωση, χρειάζεται να υπάρχει κριτική ικανότητα όπως και επίγνωση - αποδοχή των συνεπειών της κάθε πράξης…

Ανώνυμος είπε...

White trash.

Dokimos είπε...

@Dark Chef: Akribws, yparxoun polloi paragontes pou prokaloun tetoia fainomena ki ena mikro k perilhptiko post den ftanei gia na kaliyoume oute ta misa.. Apla pera apo th genikothta twn fainomenwn, kathe koinwnia ta aporrofa/antidra se auta diaforetika. Auto akribws einai dystyxws pou kanei thn agglikh periptwsh na xexwrizei..