Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Εκκλησία αφουγκράζεται τον καθημερινό πόνο του ανθρώπου...

  
Για το ''παπαδολόι'', όπως το έλεγε αφοριστικά και ο Νίκος Καζαντζάκης, τα έχουμε πει αρκετές φορές και στο παρελθόν. Κάποιες φορές μας κάνει να γελάμε, τις περισσότερες όμως να βγαίνουμε από τα ρούχα μας... Ανεξάρτητα από τις προσωπικές πεποιθήσεις μας, στο Στύλο δεν στιγματίζουμε τη θρησκεία αλλά την εφαρμογή της από τα ''αρμόδια'' όργανά της. Και για να είμαστε ακριβείς, αναφερόμαστε στα λογής λαμόγια-φραγκοφονιάδες-υποκριτές-τραγοπαπάδες που ελπίζουμε να αποτελούν τη μειοψηφία του κλήρου.

Έχουμε ακούσει για ρασοφόρους απατεώνες τόσες φορές στην Ελλάδα, που σε λίγο θα πιστεύουμε ότι είναι ο κανόνας. Από τον Εφραίμ και τον Αρσένιο και ιερείς αρχαιοκάπηλους, μέχρι άλλους που έκλεβαν από το παγκάρι, άλλους που ασελγούσαν σε ανήλικους, άλλους με χασίς, και τον παπά που έστησε server σ' ένα ξωκλήσι της Ρόδου για να κλέβει το σήμα της ΝΟVA! Η επίσημη θέση της Εκκλησίας φυσικά είναι η αποστασιοποίηση και οι συνήθεις δηλώσεις περί ''μεμονομένων γεγονότων''. Ας είμαστε όμως λίγο ρεαλιστές. Τί μπορεί να κάνει η Εκκλησία για να συνετίσει τον κλήρο? Δεν γίνεται να τρέχει σε χωριά και ραχούλες για να ελέγχει συνέχεια τον κάθε αμαρτωλό ιερέα, σωστά? Ας συνεχιστεί ελεύθερα η ασυδοσία λοιπόν...

Φυσικά, η ίδια Εκκλησία σκούζει και απειλεί όταν το Κράτος ζητά εδώ και χρόνια να φορολογηθούν τα έσοδα σε Μητροπόλεις και μοναστήρια. Και το αίτημα αυτό αποκτά ειδικό βάρος φέτος, που επικρατεί χαμός με την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ΔΝΤ. ''Εαν τολμήσετε κάτι τέτοιο, θα μειώσουμε τις φιλανθρωπίες!'' Έτσι απαντούν συνήθως, και μετά πετάνε το γνωστό επιχείρημα περί αυτοδιοίκησης σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, και περί πολιτικού κόστους που θα πρέπει να λογαριάσει η όποια κυβέρνηση πράξει αντίθετα - σωστό το τελευταίο, καθώς οι γιαγιάδες και οι παπούδες που ψηφίζουν είναι πάμπολλοι. Χώρια η Λουκά και οι πιστοί της! Μεταξύ μας, εγώ πιστεύω ότι η Εκκλησία απαντά κάτι σαν ''τραβάτε πάρτε πρώτα τα λεφτά από φοροφυγάδες, πλούσιους επιχειρηματίες και βουλευτές με 7 εξοχικά, και μετά ελάτε πάλι''.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η Εκκλησία στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ο πλουσιότερος οικοπεδούχος, με τη μισή χώρα σχεδόν στην κτήση της. Τα ετήσια έσοδά της δε, υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρω... Δεν πειράζει, θα πληρώσουν ΟΛΟΥΣ τους νέους φόρους τα παιδιά με τα 800€ το μήνα!



Καλό Νιόβρη σε όλους!

5 σχόλια:

thalassaki είπε...

Θυμάμαι που ήμουνα μικρό παιδάκι και μ' έβαζε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου να φιλάω τα χέρια των παπάδων όπου τους έβρισκα - εντός ή εκτός εκκλησίας. Δεν το συνέχισα για πολύ, ήμουν κι ατίθασο παιδί, και η γιαγιά ευτυχώς δεν πρόλαβε να μάθει ότι δε φιλάμε χέρια που δε γνωρίζουμε πού τα 'χουν βάλει..
Πολύ καλή η εγγραφή σου Δόκιμε, αυτό το άσυλο και το ακαταλόγιστο να μην είχε η Εκκλησία στη μαμά-Ελλάς μπορεί και να κράταγε λιγάκι ακόμα στο μέλλον.
Καλημέρα, καλή συνέχεια εύχομαι.

paraxeno pirouni είπε...

Ωραίο θέμα θίγεις σήμερα αγαπητέ Δόκιμε.
Για τα οικονομικά της εκκλησίας και την διαχείριση / διάθεση, τα είπες – έχωσες εσύ μια χαρά, δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

Πάντως είναι αστείο και θλιβερό ταυτόχρονα πως αυτού του είδους οι κληρικοί, είναι κάτι σαν “ψυχολόγοι” όπου θα τους εξομολογηθείς τι έχεις μέσα σου και υποτίθεται πως θα σε βοηθήσουν.
Νομίζω πως μεγαλύτερη βοήθεια θα βρει κανείς για οποιοδήποτε πρόβλημα μέσω internet π.χ. σε φόρουμς, κτλ.

Και μια που ανέφερες και τον Καζαντζάκη στην αρχή, τυχαίο είναι που τόσοι άνθρωποι των γραμμάτων και καλλιτέχνες, όλα αυτά τα περί εκκλησίας τα είχαν αποκυρήξει?
Άντε, βοήθειά μας! :)

Dokimos είπε...

@thalassaki: Tragiko auto me to xeirofilhma twn papadwn kai ta mikra paidia... Tragikoteroi fysika einai oi goneis tous, kathws ta mikra den katalabainoun sxedon tpt enw einai akoma se tryferh hlikia..

H Orthodoxh Ekklhsia (Ellas, Rwssia, Balkania), se antithesh me thn Katholikh ths Dyshs, den exei exelixthei. Opws oi koinwnies twn anthrwpwn allazoun, etsi allazoun (apo ligo ews perissotero) k oi paradoseis/sinitheies mias thriskeias, wste na mporoun na synexizoun na einai apodektes. Einai ki auto meros ths sizitishs gia to asylo

@Dark Chef: Den ta lew mono egw gia ta oikonomika ths Ekklhsias, opoios exei matia mporei na dei k opoios exei autia mporei na akousei. Kai eutixws, h genia mas exei kamposous pou skeftontai me auto ton tropo.

Gia thn exomologhsh, allh terastia sizithsh. Den thelw na ta tsoubaliasw ola mazi, kathws yparxoun k iereis pou einai spoudagmenoi kai pragmatika theloun na boithisoun to poimnio. Isws se kapoio mellontiko post na poume perissotera :)

O Kyrios meta su!

Skouliki είπε...

δεν ειμαι υπερ της εκκλησιας σε ολα τα επιπεδα ... ολοι αυτοι με τις BMW και τα χρυσοκεντητα να κατεβουν απο τα καλαμια και να βοηθησουν κανενα φτωχο ..αντε ..
:)

Dokimos είπε...

Skouliki xwne eleuthera kai anelehta, mh mu ntrepesai!!