Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συνταγές από το Στύλο: γαύρος στο φουρνί

Νηστεία είναι να μην τρως κρέας. Με αυτό το ιδιοφυές σκεπτικό (που έχει σώσει εκατομμύρια πιστούς σε όλο τον χριστιανορθόδοξο πλανήτη) μπήκα σήμερα στην κουζίνα της μονής, αποφασισμένος να φτιάξω συνταγή που να θυμίζει - και να μυρίζει - μητέρα πατρίδα... Με το που είδα μία μισογεμάτη μπουκάλα ούζο, το πεινασμένο μυαλό μου κατέβασε αμέσως ιδέα: γαύρος στο φούρνο! Έλα όμως που ψάρι δεν υπήρχε στο κελάρι! Βουρ για την αγορά λοιπόν, να προλάβω προτού κλείσει! Πετυχαίνω ωραίο πράμα φρέσκο, φορτώνω σακούλα και επιστρέφω στη μονή ακόμα πιο πεινασμένος. Το αποτέλεσμα μετά από 40 λεπτά υπομονής?


Γαύρος πεντανόστιμος, γρήγορα και απλά. Περιττό να προσθέσω ότι δεν περίσσεψε λέπι... Αν θέλετε να τον δοκιμάσετε, θα χρειαστείτε:

- 500 γρ. γαύρο (και σαρδέλες να βρείτε το ίδιο κάνει)
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 λεμόνι
- 1 ώριμη ντομάτα (προαιρετικό)
- ελαιόλαδο
- λίγη ρίγανη
- αλάτι / πιπέρι

Τσιμπάτε τα ψαράκια, τα ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε κεφάλι και εντόσθια (αν και ξέρω πολλούς που τον μαγειρεύουν με το κεφάλι, τα εντόσθια πρέπει να τα βγάλετε οπωσδήποτε). Τα ξαπλώνετε στο ταψάκι / πυρέξ, τα αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και να γίνουν πιο γευστικά. Κατόπιν ψιλοκόβετε τον κρέμμυδο και τον ρίχνετε πάνω από το γαύρο. Αν θέλετε να γίνει χρωματιστό το φαγητό, κάνετε το ίδιο με τη ντομάτα και προσθέτετε και το ζουμί της. Τέλος, πασπαλίζετε με αρκετή ρίγανη που πάει τρελά με το συγκεκριμένο ψάρι και ψήνετε για κανένα 30-40λεπτο, κοιτάζοντας μήπως χρειαστεί να ρίξετε λίγο νερό στα μισά. Όταν είναι έτοιμος ο γαύρος, τον σερβίρετε στο πιάτο και του ρίχνετε αρκετό λεμόνι. Συνοδέψτε με χόρτα ή μαρουλοσαλάτα, και πατάτες ή ψωμί. Το ουζάκι πάει μία χαρά σας πληροφορώ!

6 σχόλια:

thalassaki είπε...

Φοβερή συνταγή που αγαπώ πολύ. Και γενικά ό,τι σε ψάρι κι ό,τι σε πλακί. Φαντάζομαι.. ούτε λέπι :) Όμορφα να περνάς αγαπητέ Δόκιμε, άλλη φορά θα σου θυμίσω συνταγή για μπαρμπούνια γεμιστά. Καλό βράδυ, καλή όρεξη!

paraxeno pirouni είπε...

Άντε, καιρό είχε να μπει ο Στύλος στην κουζίνα!
Μ’ αρέσει επίσης που οι συνταγές του Στύλου δείχνουν προτίμηση στα ψάρια και γενικά στην υγιεινή διατροφή. Τώρα, γιατί εγώ ήμουν σίγουρη ότι το αγαπημένο σου ψάρι θα είναι ο γαύρος? ;-)))
Δόκιμε, το ούζο που λες ήταν αυτό? ;-)))
http://www.greek-ouzo.com/

Χμμ, λοιπόν για το κεφάλι και τα εντόσθια συμφωνώ, καλύτερα να τα αφαιρέσουμε. Η ρίγανη και το λεμόνι είναι επίσης απαραίτητα (το λεμόνι το βάζω και ολόκληρο σε φετούλες ανάμεσα από τα ψάρια! –μετά το ψήσιμο το αφαιρούμε) αλλά κρεμμύδι δεν βάζω, μόνο σκόρδο.

Δόκιμε αλήθεια, όταν τελειώσει η νηστεία γιατί δεν βάζεις στις συνταγές του Στύλου και εκείνο το ωραίο σοκολατένιο γλυκό με τη Guinness –το θυμάσαι? :))

Dokimos είπε...

Thalassaki, ki egw synexeia limpizomai faghta plaki, einai astheneia pou exoun polloi!
Mparmpounia gemista, e? Mia fora mono exw dokimasei, alla ta dika sou sigoura tha einai nostimotera :)

Dark Chef, agapame yaraki to opoio sth xristianikh paradosh symbolizei kai ton Kyrio :)
To tromero glyko pou les (http://www.all4beer.com/a4b/index.php?option=com_fireboard&Itemid=48&func=view&catid=48&id=13080) den to eftiaxa egw, einai metafrash syntaghs allou. Tha to ebaza alla stis Syntages apo to Stylo mpainoun monon autosxedia faghta!

ps: Gia to ouzo dyskoleuomai.. gia boitha!

paraxeno pirouni είπε...

Χμμ, δεν κατάλαβα αν δε μπορείς να δεις το link ή αν δεν έπιασες το συνειρμό μου...
Τέσπα, το ούζο 7 (αυτό δείχνει το site) με ποια ομάδα συνδέεται που οι οπαδοί της είναι γαύροι, αλλά λιγότερο νόστιμοι από τους δικούς σου?
Ε, εκεί το πήγα, -χιούμορ, λίγο καμμένο ίσως. :)

Dokimos είπε...

Xaxa, oxi kai kammeno to xioumor sou! Egw ftaiw pou den asxoloumai kai poly me ta podosfairika kai mou xefyge o syneirmos :)

Ase pou prospathousa na syndesw to ouzo me th mpyra! An einai arrwstos o anthrwpos...

thalassaki είπε...

Το θέμα είναι να βρούμε μπαρμπούνια :) Α και νηστεία για μένα είναι να στερείσαι κάτι που αγαπάς πολύ και που τρως/πίνεις συστηματικά. Περιττό να σου πω ότι προσωπικά δε νηστεύω, όταν βρίσκομαι στη μαμά-Ελλάς όμως και τύχει να είναι κοντά στο Πάσχα, τότε νερόβραστα για μένα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έτσι για το καλό/χαβαλέ :) Να περνάς υπέροχα, καλό ξημέρωμα και καλό μήνα φυσικά