Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συνταγές από το Στύλο: summery φασολοσαλάτες

1 Ιουνίου, καλό σας μήνα και καλό καλοκαίρι να' χουμε! Η εποχή τούτη πέρα από γρανίτες, παγωτίνια και δροσερά ποτά (κυρίως μπυρόνια) θέλει μπόλικα φρούτα και κατάλληλα φαγητά (όχι τέτοια). Αυτό μπορεί για πολλούς να σημαίνει ατελείωτα μπάρμπεκιου με λογής κοψίδια-μπριζόλια - αλλά πόσο κρέας να φάτε πια? Όσοι απαντήσατε ''το κρέας δεν το χορταίνω με καμία κυβέρνηση, είμαι ένα αχόρταγο σαρκοβόρο δεινοσαυράκι'' μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε και να παραγγείλετε κανένα διπλόπιτο για να περάσει η ώρα... Όσοι όμως θέλετε να συνδυάσετε την καλοκαιρινή διάθεση με φαγητά πιο υγιεινά / πολύχρωμα / δροσερά, τότε θα σας αποκαλύψουμε τη μαγική λέξη: σαλάτες! Το λέει και ο Φράνκι:



Σαλάτες?! Ναι, σαλάτες. Δημιουργήστε με ό,τι φανταστείτε: μαρούλι, λάχανο, πιπεριές, μανιταράκια, σπανάκι, ρόκα, βραστές πατάτες, καρότα, ντομάτες, παντζάρια, κρεμμύδι, αγγουράκια, ελιές, σπαράγγια, τουρσί, τυρί, ζυμαρικά, ραπανάκια, κομματάκια μπέικον ή κοτόπουλο, αυγά, ελαιόλαδο, τόνο, ξύδι / λεμόνι, φρυγανιές, πράσο, διάφορα μυρωδικά, αβοκάντο, παξιμάδια, ανάμεικτες με φρούτα (μήλα, σταφύλια ή σύκα ταιριάζουν απίστευτα) και δεν συμμαζεύεται! Είναι υγιεινές, δεν βαραίνουν το στομάχι, δεν σας νυστάζουν, έχουν τις χάρες όλες! Ο Στύλος σας προτείνει σήμερα δύο φασολοσαλάτες, καθώς το φασόλι το ταπεινό είναι φθηνό, έχει την ιδιότητα να σας χορταίνει και το βασικότερο ''ξεμπουκώνει'' τον οργανισμό - ελπίζω να με εννοάτε...

Η πρώτη φασολοσαλάτα είναι παραλλαγή του ''Τζακ του φασόλη'' (οι παλαιότεροι θα τη θυμούνται), δηλαδή μαυρομάτικα τα οποία βράζετε και κατόπιν παντρεύετε με ό,τι θέλετε. Στην απλή βερσιόν είχαμε μαρούλι, ντοματίνια, αγγουράκι και κρεμμύδι, σήμερα προσθέτουμε αντζούγιες.


Η δεύτερη πρόταση ονομάζεται ''φασολάδα de Chypre πειραγμένη''. Η ιδέα βασίζεται στη συνήθεια που έχουν στην Κύπρο να τρώνε τη φασολάδα όχι κόκκινη (με σάλτσα ντομάτας) αλλά άσπρη. Τα φασόλια συνοδεύονται με βραστά λαχανικά ή ανακατεύονται σε σαλάτα εποχής. Έτσι κι εμείς τα βράσαμε και τα σερβίραμε με μαρούλι, αγγουράκι τουρσί, μπόλικα κομμάτια κόκκινης πιπεριάς, ελαιόλαδο, στιμμένο λεμόνι και λίγο μαιντανό. Το όσπριο μεταμορφώθηκε - απογειώθηκε!


Αποτοξινωθείτε, η ώρα της Κρίσης (παραλίας) πλησιάζει!!! Και καλά καλοκαιρινομαγειρέματα!

9 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Κατ’ αρχήν, καλό μήνα και καλό καλοκαίρι στο Στύλο, όπου κι αν στήνεται κάθε τόσο! :)

Δεύτερον, πόσο χαίρομαι και σ’ ευχαριστώ για την αναφορά σου σε παλιά και πιο πρόσφατα παγωτά της σκοτεινής μου κουζίνας! (το παλιό παγωτό ήταν υπέροχο αλλά η φωτο αίσχος τώρα που το ξαναείδα!)

Τρίτον, τι είναι αυτό το δικό σου post του Ιουνίου 2009 ???!!!
Τέρας με τα όλα του, μόνο φλόγες που δε φτύνει!
Σου πήρε δυο χρόνια να το χωνέψεις? :-ΡΡΡ

Χε χε χε... και τώρα ας μπω στο θέμα!
Ωραία τα όσπρια, ωραίες κι οι σαλάτες, ακόμα καλύτερος ειδικά τέτοια εποχή ο συνδυασμός τους, τώρα τελευταία όμως τα αγγούρια πρέπει λέει να τα φοβόμαστε!

Κι επειδή η ώρα τώρα είναι κατάλληλη και πείνασα, πάω να φτιάξω κι εγώ μια σαλάτα, να πιω μπύρα και για τη χώνεψη παγωτάκι -με μπύρα ή χωρίς!


Υ.Γ. Θα προσπαθήσω στις διακοπές (αν και όποτε…) να διαβάσω στην παραλία την κατηγορία "φαγητό" από το αρχείο του Στύλου (θα την εκτυπώσω σε χαρτιά Α4 και θα τα πάρω μαζί μου!), γιατί τα καλύτερα τα έχω χάσει μου φαίνεται… :)))

Dokimos είπε...

Hallo Dark Chef! Ta pagwta sou exoun ginei shma katatethen tou blog, thes den thes! To ypertato teras xolhsterolhs den to eftiaxa egw, den exw xasei -akoma- to myalo mou! Gia tis syntages apo to Stylo, mas kolakeueis alla den einai toses polles kai kyriws einai erasitexnikes ;)))

ps: Auto me ta aggouria pali? Sth Germania den exei poly paniko, alla opws eides egw ebala toursi.. Na mhn mporoume na drosistoume re paidi mou, tpt den tha trwme se ligo!

thalassaki είπε...

Kαλό μήνα Δοκιμαστάκο, όλα καλά εύχομαι κι όλα νοστιμότατα τα βρίσκω. Είμαι κι εγώ του -όρυζου και του όσπριου, οπότε μια χαρά. Η δική μου μικροσυμβολή είναι γίγαντες πλακί που έφτιαξα μόλις το περασμένο Σάββατο, με όλα τα σχετικά του πλακί συν τσίλι - και δεν με απογοήτευσε. Μέχρι και τα νεογνά εδώ (βλ. γιος και φίλοι) τους ετίμησαν. Με το καλό όλο και περισσότερα μαγειρέματα και συνταγές - η χαρά μου είναι τεράστια που ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα αγαπάει την κουζίνα (άντε και τη μπύρα :) Καλό βράδυ

Clem Lumen είπε...

Επιτέλους μια ανάρτηση περί φαγητού, χωρίς κρέας! :P Εδώ με παίρνει να μιλησω!
(δεν τρώω κρέας)
Οι συνδυασμοι που μπορεις να κανεις με τα λαχανικα και τα φρουτα ειναι απιστευτες και χορταστικες, και πανω απ'ολα υγιεινες!
Άσε που υπάρχουν άπειρα προιόντα για χορτοφάγους που μπορεις να διαλέξεις;)
Καληνύχτα!

Dokimos είπε...

@thalassaki: Gigantes plaki me chilli? akougetai pentanostimo!
Gia th sxesh mou me thn kouzina, ena tha sou pw pou isxyei kai gia th mpyra: h zwh einai mikrh gia na trwme metrio faghto / pinoume metries mpyres ;)

@Free Spirit: Esy den eisai sthn kathgoria ''axortago sarkoboro deinosauraki'' sigoura!! Xairomai pou symfwneis, perimenw na moirasteis k kamia dikh sou salato-idea!

Mixos είπε...

Αχ ... αυτό το καλοκαίρι με τις άπειρες επιλογές πειραματισμού στο φαγητό με τα πάντα ...
Δόκιμε ... καλά λέω... ένα ένα μας τα γάζεις τα ταλέντα, αν και στην μαγειρική έχεις δώσει ουκ ολίγες φορές δείγματα γραφής ...

Εγώ ακόμη μένω άφωνος με τις πεζο-ορειβασίες σου ... χεχε

Καλό μήνα σε όλους .. έστω και καθυστερημένα ... !!

dimitris είπε...

Ayta ta sxolia gia tin mageiriki einai teleia gia asxetous san kai mena. Mas dinoun odigies epiviwsis. Eyge dokime!!!

Clem Lumen είπε...

Προς το παρόν αύριο λέω να φτιάξω τη δική σου φασολοσαλάτα (το Τζακ το φασόλη ντε :P)! Άμα μείνω νηστική, το κρίμα στο λαιμό σου 8)
Γράφω και άλγεβρα, θα γυρίσω πεινασμένη! :P

Dokimos είπε...

@Mixos: Xaxa, homo universalis den me les alla prospathoume! Kalo mhna sou euxomai kai eklektes apolauseis!

@dimitris: Geia sou dimitri! elpizw ta post mou na se parakinoun na dokimazeis pragmata sthn kouzina!!

@Free Spirit: kalh epityxia loipon me to mathima! O Tzak o fasolhs den exei apogohteusei kanenan :)