Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Religulous (2008)

Αργήσαμε αλλά το είδαμε το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ Religulous του Bill Maher για την οργανωμένη θρησκεία. Καιρός να το δείτε κι εσείς. Απολαυστικό και με μπόλικες δόσεις χιούμορ, το ντοκιμαντέρ σατυρίζει και πολλές φορές φτάνει μέχρι το σημείο να κοροιδεύει - ο τίτλος του άλλωστε προέρχεται από τις λέξεις religion + ridiculous - τα κακώς κείμενα και τις αντιφάσεις των γνωστότερων οργανωμένων θρησκειών του πλανήτη. Για να μαζέψει υλικό, ο Maher (ο οποίος δηλώνει άθεος) ταξίδεψε σε διάφορα μέρη και πήρε συνέντευξη από διάφορους πιστούς, ανάμεσά τους Χριστιανούς, Ευαγγελιστές, Μορμόνους, Μουσουλμάνους, Εβραίους και Σαιεντολόγους!


Η σκοπιά του ντοκιμαντέρ δίνει την εντύπωση ότι ο Maher δεν προσπαθεί απλά να υποδείξει τα λάθη της κάθε θρησκείας αλλά να κάνει τους πιστούς να δουν τα πράγματα με μία περισσότερο ουδέτερη ματιά. Με άλλα λόγια, δεν βγήκε στους δρόμους με μία κάμερα για να κοροιδέψει (και μόνο) αλλά για να κάνει τον κόσμο να σκεφτεί. Αυτό το κατορθώνει σε μεγάλο βαθμό - αν και προς το τέλος γίνεται πολύ πιο καυστικός (και μηδενιστής) από ότι στο πρώτο μισό του ντοκιμαντέρ. Μέσα στη ροή των συνεντεύξεων των πιστών γίνονται επίσης αναφορές σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως η δημιουργία του κόσμου, η ύπαρξη του Θεού, και η κοινωνική ηθική. Μερικές ωραίες στιγμές: οι φορτηγατζήδες του Χριστού, η φάση που ανακοινώνει ότι τον έδιωξαν κακήν κακώς από το Βατικανό επειδή ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Πάπα, η συνομιλία με τον αντι-Ισραηλινό ραββί, το gay bar Μουσουλμάνων (!) στο Άμστερνταμ.
εναλλακτικό πόστερ

Το ντοκιμαντέρ έχει ανέβει στο γιουτούμπι, οπότε πολύ απλά πατήστε play στο παρακάτω βίντεο. Μόλις τελειώσει, το επόμενο θα φορτώσει αυτόματα και ούτω καθεξής μέχρι να δείτε και τα 10 μέρη του ντοκιμαντέρ



Καλό σας σ/κ, και ο Κύριος μεθ΄ υμών!

3 σχόλια:

thalassaki είπε...

Ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν για να ξεφύγω, να γελάσω και να σκεφτώ απόψε. Μέσα από κάτι που μ' ενδιαφέρει κιόλας.
Πολλούς χαιρετισμούς, καλό σαββατοκύριακο κι από εδώ Δοκιμάκο

paraxeno pirouni είπε...

2008? Όντως άργησες! :)
Ομολογώ πως δεν τον ήξερα τον Bill Maher, αλλά αν μοιάζει στην ειρωνία και στην καυστικότητα έστω και λίγο στον συνονόματό του Bill Hicks (λες να το 'χει το όνομα ? :Ρ), θα το δω σίγουρα!
Και το θέμα, πάντα ενδιαφέρον!

Clem Lumen είπε...

Η συζήτηση σχετικά με τα ρούχα και τις περιουσίες κλπ απλά τέλεια..

*-There is a comparison to be made between rock stars and religious figures: they both get dressed in costumes that get people's attention! People must know that the outfit was financed by their donation and it doesn't seem to bother them.
And i see you have a lot of bling..
-i like gold! And Jesus dressed very well!

Αααυτά είναι:)