Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Το κρεμαστό μοναστήρι

Στους πρόποδες του όρους Hengshan στην Κίνα βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα Xuánkong Sì, το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στο γκρεμό! Τα δώματα και οι λατρευτικοί χώροι του στηρίζονται πάνω σε ξύλινες δοκούς τοποθετημένες σε τρύπες που έχουν λαξευτεί στο βράχο. Μέσα από τις συνεχείς επιδιορθώσεις και επεκτάσεις των προηγούμενων αιώνων, το αρχικά μικρό μοναστήρι μεγάλωσε και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.


Πάνε πάνω από 1.500 χρόνια από τότε που ο μοναχός Liao Ran ξεκίνησε το χτίσιμο της μονής. Σήμερα, οι πάνω από 40 αίθουσες και δωμάτια χωρίζονται σε τρία τμήματα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο κεντρικό τμήμα βρίσκεται και το μεγαλύτερο κτίσμα της μονής, το Sansheng, το οποίο βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.


Η μονή, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι διάσημη όχι μόνο για την ιδιαίτερη τοποθεσία της αλλά και επειδή συνδυάζει Βουδιστικά, Ταοιστικά και Κομφουκιανά στοιχεία. Μάλιστα, στο κτίριο του τρίτου τμήματος υπάρχουν αγάλματα των ιδρυτών των τριών θρησκειών (Sakyamuni, Laozi και Confucius αντίστοιχα), σε μία σπάνια επίδειξη συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων μέσα στον ίδιο χώρο.

Όταν με το καλό καταφέρω να μαζέψω τα μπικικίνια που χρειάζονται για να πάμε με το Δάσκαλο Στηλίτη μέχρι εκεί πάνω, να είστε βέβαιοι ότι θα πω μία προσευχή και για σας τους αμαρτωλούς! Μέχρι τότε, καλό σου κου!

2 σχόλια:

The Dark Chef είπε...

Αλήθεια πολύ εντυπωσιακό, νομίζω αυτό πρέπει να το έχω δει και σε κάποιο ντοκιμαντέρ.
Εύχομαι μετά από τις εκατοντάδες ιεραποστολές να φτάσει κι εκεί η χάρη σου Δόκιμε, αλλά την προσευχή θα την πεις στον Βούδα, στον Κομφούκιο ή στο Θεό των χριστιανών; (μπερδεύτηκα με τόσες θρησκείες! :)

Άσχετο, αλλά πολύ καλή και η ανανεωμένη playlist στα δεξιά του Στύλου! :)

Dokimos είπε...

Xaxa, eisai foberh omws! Etsi pou ta'xoume kanei oi anthrwpoi, se poio theo na prwtopoume thn proseuxh!

Ntaxei, kalo einai to monasthraki! Exoume ki emeis ta Metewra kai to Agion Oros omws! :)

Xairomai pou kapoioi prosexoun k thn playlist. Ta palikaria epaixan prosfata sthn Athina kai eipa na tous thymithoume.