Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ο γέρος και ο θάνατος

Ένας πολύ φτωχός γέρος έκοβε και κουβαλούσε ξύλα από το δάσος για να κερδίσει τα προς το ζην. Μία μέρα που περπατούσε βαριά φορτωμένος στο μονοπάτι, αποκαμωμένος από την κούραση και τη ζέστη, πέταξε κάτω τα ξύλα φωνάζοντας ''Δεν αντέχω άλλο αυτή τη ζωή! Μακάρι να ερχόταν ο Θάνατος και να μ' έπαιρνε''. Δεν είχε καλα-καλα τελειώσει τη φράση του αυτή όταν ο Θάνατος, με τη μορφή ενός σκελετού και κρατώντας στο χέρι ένα μεγάλο δρεπάνι, εμφανίστηκε μπροστά του. ''Τί θέλεις θνητέ;'', του είπε, ''σε άκουσα να με φωνάζεις''. ''Αχ!'', αμέσως αποκρίθηκε ο γέρος, ''αυτά τα ξύλα δεν μπορούσα να σηκώσω και σε φώναξα να μου δώσεις λίγη βοήθεια''.


Η παραπάνω ιστορία προέρχεται από τους Μύθους του Αισώπου, τη μεγάλη συλλογή μύθων της αρχαιότητας που είναι γεμάτη μικρά αποστάγματα σοφίας. Σκοπός της συλλογής δεν ήταν μόνο η διάσωση των καλύτερων μύθων με διδακτικό περιεχόμενο αλλά ο εξευγενισμός και η ηθική βελτίωση της νεολαίας, αφού οι μύθοι διδάσκονταν στα σχολεία και τα φροντιστήρια της εποχής.

Το ηθικό δίδαγμά της ιστορίας με το γέρο και το θάνατο είναι ότι συνήθως μετανιώνουμε για πράγματα που ευχόμαστε να γίνουν πάνω στο θυμό μας. Πολλές φορές η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική οσο μοιάζει, και θα μετανιώναμε εαν οι ευχές μας πραγματοποιούνταν. Πάνω απ'όλα όμως, η ιστορία είναι ένα μήνυμα πως η ζωή είναι γλυκιά, παρ'όλες τις δυσκολίες που ο καθένας μας συναντάει...

2 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Εγώ δε θα έλεγα ακριβώς πως το μήνυμα της ιστορίας είναι ότι η ζωή είναι γλυκιά, αλλά ότι φοβόμαστε τόσο πολύ το θάνατο και το άγνωστο...

Γαμάτο το κομμάτι των Testament μουσικά, αλλά μου αρέσουν περισσότερο οι συγκεκριμένοι στίχοι από τους Wasp:
"Do you see what I see, be careful to choose, be careful what you wish for cause it may come true"

Και η χιουμοριστική πλευρά (το έβλεπες αυτό? :)

http://www.youtube.com/watch?v=swEa7KpEQC8

Dokimos είπε...

Nai, kai auto swsto an to doume apo thn anapodh, o geros allwste eklase mentes otan emfanisthke o Thanatos na ton parei :)

Stylos likes WASP!

Pou th thymithikes auth th seira, xaxa!! Den to eblepa pista alla eixa parakolouthisei merika epeisodia. Akomh ena diamantaki twn 80s :-)