Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Συνταγές από το Στύλο: του ριζότου

Μαγειρική. Δεν είναι απλά μία λέξη που δηλώνει την προετοιμασία και το ψήσιμο του φαγητού που θα γεμίσει την κοιλία σας. Είναι αγάπη για το ψάξιμο φρέσκων υλικών και νέων γεύσεων, είναι μεράκι πειραματισμού και δοκιμή ''τρελιάρικων'' συνταγών, είναι φυγή από τις έγνοιες της καθημερινότητας και θεραπεία αγχολυτική, είναι και αφορμή για ξεμονάχιασμα / ραντεβού του μωρού που ζαχαρώνετε τόσο καιρό... Είναι επίσης καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα επίκαιρο αφού η συστηματική αγορά φαγητού απ' έξω στις μέρες μας έχει γίνει απαγορευτική.

Όταν ο Δόκιμος έγραψε για ''μωρό'' πιο πάνω, δεν εννοούσε εμένα!

Στο Στύλο δεν είμαστε σεφ (όπως κάποια άλλη), το ξέρουμε και το ξέρετε. Ξέρετε όμως επίσης πόσο αγαπάμε το (καλό μαγειρευτό) φαγητό! Γι' αυτό οι ''Συνταγές από το Στύλο'' έχουν πάντοτε εύκολες προτάσεις συνταγών, με σκοπό να σας παρακινήσουν να κάνετε ακριβώς αυτό που λέει ο πρόλογος του σημερινού ποστ: να μαγειρέψετε και να δοκιμάσετε πράγματα στην κουζίνα. Θα κάνετε την πλάκα σας, θα ευχαριστηθείτε το φαγητό που εσείς οι ίδιοι θα ετοιμάσετε και στο τέλος του μήνα θα βρείτε και κανα εξτρα πενηντάευρω στο πορτοφόλι σας... για να χαλάσετε σε μπύρες!!

Σήμερα λοιπόν θα σας πούμε πώς να φτιάξετε την παρακάτω νοστιμιά:


Ριζότο ζαβολιάρικο του Δόκιμου

Αντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το ριζότο δεν είναι δύσκολο φαγητό ούτε χρονοβόρο. Εντάξει, έχει 3-4 μυστικά (π.χ. σωστή ποικιλία ρυζιού, ζωμό κρέατος / κρασί, κ.α.) εαν θέλετε να έχετε αποτέλεσμα εστιατορίου αλλά επειδή εμείς όπως προείπαμε δεν είμεθα σεφ, σκαρφιστήκαμε το ριζότο ''της ζαβολιάς'' που βγαίνει και όμορφο και νόστιμο!

Η συνταγή πάει ως εξής: μετρήστε μία κούπα ρύζι και τσιγαρίστε το σε λίγο λάδι (ή βούτυρο) για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά - προσοχή να μην πάρει χρώμα το ρύζι. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά και μαζί σοτάρετε μία σκελίδα σκόρδο (την οποία μετά θα αφαιρέσετε) και ψιλοκομμένο κρεμμύδι (στο ριζότο της φωτο δεν έβαλα επειδή δεν είχα). Ανακατέψτε και αφήστε για 1 λεπτό, κατόπιν προσθέστε μία κούπα ζεστό νερό - και αν έχετε μισό κύβο Maggi / Knorr διαλυμένο στο νερό. Ανακατεύετε κάθε 2 λεπτά, και κάθε φορά που το ρύζι απορροφά τα υγρά προσθέτετε 1/3 της κούπας ζεστό νερό. Αυτή η διαδικασία θα σας πάρει περίπου μισή ώρα. Θυμηθείτε η φωτιά να είναι χαμηλή και να τσεκάρετε συχνά. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, δοκιμάστε. Το ρύζι πρέπει να είναι κρεμώδες αλλά όχι πολύ μαλακό. Τέλος, το τελευταίο βήμα που θα απογειώσει το πιάτο: προσθέστε κομματάκια μπέικον (ή σαλάμι), μία κουταλιά βούτυρο και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα (ή Kerrygold). Ανακατέψτε μία γρήγορη, σερβίρετε σε γαβάθες δημητριακών, πασπαλίστε με λίγο μαύρο πιπέρι και γαρνίρετε με τριμμένο μαιντανό. Καλή όρεξη!

3 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Τι ζαβολιάρικο, μια χαρά είναι μωρέ! Ή μηπως εγώ που είμαι σεφ (τρομάρα μου :) νομίζεις πως έχω πάντα σπιτικό ζωμό στην άκρη? :)

Η πρώτη φωτο όλα τα λεφτά! Είπαμε να μαγειρέψεις στο μωρό, όχι να μαγειρέψεις το μωρό, χα χα!

Καλό Σ/Κ Δόκιμε! :)

Dokimos είπε...

Xa! Tous allous mporei na tous xegelas alla emena oxi! Eimai sigouros oti exeis pantote spitiko zwmo sto yigeio sou gia ta rizoto sou!! ppppppp

Kalo s/k agaphth :)

Mixos είπε...

Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί στα "εξωτικά" βρετανικά στέκια σου.. αλλά εδώ στο Ελλάντα μας έχει κόψει η "πείνα" ...
οπότε ... τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι τουλαχιστον ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ...

εχχεχεχε ... Ζαβολιάρηηηηη !!!!

Καλώς να το δεχτούμε το καλοκαιράκι Δόκιμε με ή χωρις "summertime blues" !!!