Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τα πρώτα μαμ του 2013

Για να κυλήσει γκουρμέδικα και γαστριμαργικά και η νέα χρονιά, μαγειρέψαμε τρείς συνεχόμενες μέρες τρία διαφορετικά μαμ (γιατί τρία? Μα για να ευλογήσει το εγχείρημα η αγία τριάδα). Εαν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε από άποψη φαγητού βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση...

Σπανακοτυρόπιτα. Φτιαγμένη μεν με έτοιμο φύλλο αλλά πολύ αγάπη και δύο είδη τυριών (φέτα και μαλακή μυζήθρα). Η πίτα είναι μεγάλη υπόθεση τελικά - και μέσο κοινωνικοποίησης. Δεν αποτελεί απλά ένα νόστιμο και υγιεινό παραδοσιακό έδεσμα αλλά μία αφορμή για να έρθουν φίλοι στο σπίτι. Κανείς δεν μπορεί να φάει μία πίτα μόνος του οπότε οφείλει να τη μοιραστεί!

Χοιρινό με παντζάρια. Μπορεί σε κάποιους αυτός ο συνδυασμός να φαίνεται περίεργος αλλά σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για νοστιμότατο φαγητό. Αφού μισοψήσετε κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, προσθέτετε τα παντζάρια (και αν θέλετε κομμάτια σέλινου) για κανα τέταρτο, σκεπάζετε με νερό και αφήνετε μέχρι να ψηθεί. Yummy!

Μπριζολάκια στη σχάρα. Αλατοπιπερωμένα και πασπαλισμένα με φρέσκια βουνίσια ρίγανη, τα μπριζολάκια ψήθηκαν στην εντέλεια καθώς ο Δόκιμος ευλογούσε την όλη διαδικασία. Μόλις σερβιρίστηκαν και έπεσε πάνω τους φρεσκοστυμμένο λεμόνι, δεν υπήρχαν περιθώρια για φωτογραφίες και χαριτωμενιές - to put it simply, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε...

Μανιτάρια στη σχάρα. Ψήθηκαν μετά τα μπριζολάκια για συνοδευτικό (και καλά). Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόλαβαν να σερβιριστούν στο τραπέζι αφού καταναλώθηκαν πάνω από τη σχάρα στο όρθιο, πασπαλισμένα με λίγο αλάτι και ψιλοκομμένο μαιντανό. Απλοί μα πεντανόστιμοι οι μύκητες!

Καλό σ/κ και καλές μάσες!

2 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Καλές μάσες, αυτό λέω κι εγώ όσο έχουμε ακόμα και τρώμε!
Μπράβο Δόκιμε όλα τα καλά βλέπω, θαύματα κάνουν οι ευλογίες σου στην κουζίνα! :)
Μάλιστα αυτό το χοιρινό με παντζάρια ούτε που μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό καθώς συνήθως τα τρώω σκέτα ή με ψάρι αλλά όχι με κρέας!

Κανένα γλυκό όμως δε μας έφτιαξες (ή... μήπως καταναλώθηκε πριν το δει ο φακός? ;)

Dokimos είπε...

Xexe, epitelous! Na sou dwsw ki egw kamia idea gia faghto! Etoimase to xoirino me ta pantzaria kai tha me thymitheis!!

Glyko den kaname einai h alitheia alla tsakisame kati tartes froutwn kai kati sokolates - pou opws poly swsta manteyes, den eixame xrono na fwtografhsoume... :)