Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ommegang Abbey Ale

Θυμάστε τους Three Philosophers της Ommegang; Καιρός να γνωρίσετε μία ακόμη ετικέτα της αμερικάνικης ζυθοποιίας που ειδικεύεται στις μπύρες της βελγικής σχολής. Ο λόγος για την Abbey Ale, μία abbey dubbel με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8.5% α.φ. και 20 βαθμούς IBU, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη μπύρα που ζύμωσε η Ommegang.

 
Η παλιά (πάνω) και η νέα (κάτω) ετικέτα της Ommegang Abbey Ale

Πρόκειται για μία πλούσια σε γεύση και ιδιαίτερα αρωματική abbey-style ale, η οποία ζυμώνεται με 4 διαφορετικά malts (Pils, amber, Munich, aroma), 2 ποικιλίες λυκίσκου (Styrian Golding, Spalt Select) και 5 διαφορετικά μπαχαρικά (κολίανδρο, κύμινο, γλυκιά φλούδα πορτοκαλιού, γλυκάνισο, γλυκόριζα).

Το χρώμα της είναι σκούρο καφετί-κόκκινο. Ο αφρός της έχει μπεζ χρώμα, με μεγάλη συνεκτικότητα και διάρκεια. Το άρωμά της είναι έντονο και πλούσιο, με μαύρα φρούτα, καραμέλα, ολίγον από σοκολάτα και μία φρεσκάδα μαγιάς. Όταν η μπύρα ζεσταθεί, θα εμφανιστεί επίσης μία ζαχαρένια αίσθηση αλκοόλ. Η γεύση της είναι γλυκιά, με malts, καραμέλα, καστανή ζάχαρη και μαύρα φρούτα (δαμάσκηνα, αποξηραμένα σύκα) να ισορροπούν με μία ξηρή-πικάντικη αίσθηση από το λυκίσκο και τα μπαχάρια στο τελείωμα. Η επίγευση είναι γλυκιά και μεγάλης διάρκειας. Το σώμα της είναι γεμάτο, η ενανθράκωσή της μέτρια προς υψηλή, και η αίσθηση στο στόμα πολύ πλούσια. Το αλκοόλ είναι εμφανές.

Πολυεπίπεδη, ισορροπημένη και απολαυστική, η Ommegang Abbey Ale δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις διάσημες βελγίδες του είδους. Την καταευχαριστήθηκα, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνετε και εσείς όταν με το καλό πέσει στα χέρια σας!

2 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ναι, κάτι θυμόμαστε! :)
Ενδιαφέρουσα φαίνεται κι αυτή η αμερικάνικη-βελγικού-τύπου ετικέτα και το κύμινο ανάμεσα στα συστατικά με ιντριγκάρει αρκετά!
Όσο για την εμφάνιση στο μπουκάλι προτιμώ τη νέα, εσύ όχι? ;)

Δόκιμε αυτό, το είδες? :)))

Dokimos είπε...

H mpyra einai pragmatika mia poly kalh dubbel, plousia se ola ths! Oson afora thn emfanish, protimw thn palia - an k h nea etiketa exei monaxous na mpekrouliazoun k na xoreueoun!

Gia ta Meteora, ennoeitai oti to eida, xaxa!! Den sxoliazw apla epeidh... no comments!

:)