Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Έξω η πάλη ρε; Πάτε καλά;

''Τον αποκλεισμό του αγωνίσματος της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 πρότεινε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Η απόφαση, που ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη Λοζάνη, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία.


Το παραδοσιακό αυτό άθλημα, που διεξαγόταν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων (1896), θα τελεστεί για τελευταία φορά στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016. Σημειώνεται ότι πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το άθλημα που κινδύνευε να εξοβελιστεί από το πρόγραμμα ήταν το μοντέρνο πένταθλο. Η ΔΟΕ στήριξε την απόφασή της σε μια αποτίμηση που βασίστηκε σε 39 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων της τηλεθέασης, της πώλησης εισιτηρίων, τον αριθμό των αθλητών και την έλξη που ασκεί το άθλημα στη νεολαία''.

Πηγή

O πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης, Κώστας Θάνος, δήλωσε σχετικά σε ραδιοφωνικό σταθμό :

"Η απόφαση αυτή πιστεύω πως δεν θα σταθεί στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου. Θα τη χαρακτήριζα ανεκδιήγητη. Η πάλη είναι ένα άθλημα που είναι ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν γίνεται να αποφασίζουν να ρίξουν ένα σύμβολο όπως είναι η πάλη. Έτσι, όπως το πάνε θα καταργήσουν σε λίγο και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είχα κάποια ενημέρωση. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τα στάδια της πάλης ήταν συνεχώς γεμάτα. Η πάλη έδειξε πως έχει φιλάθλους. Επίσης, να πως τονίσω είναι ένα άθλημα που δεν έχει δώσει δικαιώματα ντοπαρίσματος και είναι ένα ιστορικό άθλημα και δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτή την απόφαση. Η πάλη στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε καλά. Επίσης, δεν έχουμε κρούσματα ντόπινγκ και γι’ αυτό πιστεύω πως αυτή η απόφαση που πάρθηκε ήταν ιεροσυλία. Πως θα έρθουν αυτοί που θέλουν να καταργήσουν την πάλη να πατήσουν στην αρχαία παλαίστρα στην αρχαία Ολυμπία για να πάρουν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων; Θεωρώ σαν Έλληνας ότι αυτό το άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος και πως η ολομέλεια δεν θα αφήσει την πάλη εκτός Ολυμπιακών Αγώνων".

Πηγή

Τίποτα όρθιο δεν θ' αφήσουν οι κάπηλοι ρε γαμώτα... Μπροστά στα σημεία των καιρών και τις χρυσοφόρες τηλεοπτικές αγορές, το κέρδος προσπερνά (όπως φαίνεται) τα ολυμπιακά ιδεώδη με μεγάλη ευκολία. Βλέπετε, ο αθλητισμός μπορεί να είναι (και) παιχνίδι αλλά ο πρωταθλητισμός είναι ξεκάθαρα μπίζνες. Και όταν μπαίνουν στη μέση τα φράγκα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η λογική και η σοβαρότητα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.


Όπως λέει και ένας γνωστός μου, τί να κλάσει ο καλύτερος παλαιστής μπροστά στη θέα του μίνι μίας τενίστριας (τυχαίο παράδειγμα), τα γυμνασμένα οπίσθια μίας σπρίντερ (μη τυχαίο παράδειγμα) ή τα δισεκατομμύρια του γκολφ... Τράβα εξήγησε μετά ότι η πάλη είναι ένα άθλημα που γυμνάζει τους νέους σωματικά και πνευματικά, και ότι ήταν ανάμεσα στα πρώτα αγωνίσματα των original Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα - γι' αυτό και δεν πρέπει να αποκλειστεί! Σε κάτι softball, baseball, badminton και λοιπά δεν αναφέρομαι επειδή θα συγχυστώ βραδιάτικα... Βοήθειά μας.

1 σχόλιο:

Mixos είπε...

Πραγματικά δυσάρεστη είδηση ... και πέραν τούτου απαράδεκτη η επικείμενη απόφαση!!!
Ο αντίλογος με άπειρα επιχειρήματα ας έλπισουμε να έρθει άμεσα από τις Ομοσπονδίες Πάλης ανά τω κόσμω πριν γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο!!