Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ο Δόκιμος έφαγε στο langar

Τί είναι το langar; Πρόκειται στην ουσία για ένα ομαδικό τραπέζωμα, το οποίο απαντάται σε μερικές θρησκείες της Ασίας και κυρίως στην Ινδία. Υπάρχουν διάφορα είδη langar, όμως τα δύο πιο διαδεδομένα είναι αυτά που διοργανώνουν οι Sufi και οι Sikh. Το δεύτερο, το οποίο επισκέφθηκε ο Δόκιμος, κανονικά λαμβάνει χώρα σε Sikh ναούς (gurdwara) στην Ινδία καθημερινά. Ωστόσο στη Δύση (και ειδικά στο Νησί, που είναι γεμάτο με Sikh Ινδούς), το langar δεν γίνεται μόνο σε ναούς αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η αντίστοιχη χριστιανική παράδοση πάει πίσω στις πρωτοχριστιανικές ''αγάπες'', τις κοινές εστιάσεις των χριστιανών του 1ου αιώνα μ.Χ., και φτάνει στο παρόν με τα συσσίτια της Εκκλησίας και το φαγητό που μοιράζουν πολλά μοναστήρια σε θρησκευτικούς εορτασμούς.



Τί συμβολίζει το langar; Την ισότητα όλων των ανθρώπων, το καθήκον να βοηθάς τους άλλους, και την πίστη στις αξίες της κοινότητας. Για τους λόγους αυτούς, οι Sikh ανοίγουν τις πόρτες του langar όχι μόνο στους πιστούς αλλά σε επισκέπτες, περαστικούς, φτωχούς και σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή καταγωγής. Εξαιτίας δε του συμβολισμού και του θρησκευτικού υποβάθρου που έχει το γεύμα (η παράδοση του langar ξεκίνησε από τον Guru Nanak, ιδρυτή του Sikh-ισμού και συνεχίστηκε από τον Guru Amar Das, θρησκευτικό ηγέτη του 16ου αιώνα), οι Sikh θεωρούν μεγάλη τιμή να μαγειρέψεις ή να σερβίρεις το φαγητό στο langar, και όλα τα μέλη της κοινότητάς τους βοηθούν με τη σειρά με όποιο τρόπο μπορούν, από την προετοιμασία του φαγητού και το σερβίρισμα μέχρι την καθαριότητα του χώρου.


Ποιό το εθιμοτυπικό ενός langar; Ο συμμετέχων στο γεύμα πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του στην είσοδο. Κατόπιν κάθεται σε καρέκλα και του καλύπτουν το κεφάλι με ύφασμα, τα χρώματα του οποίου ποικίλουν. Στη φωτογραφία που βλέπετε είναι λευκό, στην περίπτωση του Δόκιμου ήταν πορτοκαλί. Έπειτα, ο συμμετέχων πρέπει να πλύνει τα χέρια του και να περιμένει να τον οδηγήσουν στη σάλα του φαγητού. Θα καθίσει στο πάτωμα ανάμεσα στους υπόλοιπους langar-ίτες και θα περιμένει να τον σερβίρουν. Τα φαγητά περνούν ανα τακτά διαστήματα, με τους ''σερβιτόρους'' να οργώνουν τη σάλα αδιάκοπα και να σε ρωτάνε μόλις δουν άδειο πιάτο εαν επιθυμείς κι άλλη μερίδα. Needless to say, ο Δόκιμος τίμησε δεόντως το ινδικό φαγητό...

Τί φαγητό θα βρείτε στο langar; Χορτοφαγικό. Συνήθως φακές σούπα (όχι κόκκινες αλλά κίτρινες και μαγειρεμένες σε στυλ φάβας), curry λαχανικών (καρότο, φασολάκι, αρακά, καλαμπόκι) και άφθονες ψημένες πίτες chapatis. Άλλοτε ρύζι και /ή ρεβύθια. Ενίοτε σερβίρονται και ζαχαρώδη επιδόρπια. Δεν υπάρχει κρέας για να μην κακοκαρδιστούν άτομα άλλων θρησκευτικών πιστεύω. Πεντανόστιμα όλα και (δυστυχώς) όχι πολύ καυτερά για να μπορούν όλοι να φάνε χωρίς να ανησυχούν μήπως καεί ο ουρανίσκος τους. Το φαγητό συνοδεύεται από χυμούς αραιωμένους σε νερό ή αν είστε τυχεροί lassi, λιμπιστικό ινδικό ρόφημα τύπου milkshake με βάση το γιαούρτι, ολίγα μπαχάρια και χυμούς φρούτων - αυτό που φτιάχνεται με μάνγκο απλά γ@μει!

4 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Καλή φάση, φαΐ στο τζάμπα δηλαδή! :)
Το lassi είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις και μόνος σου αραιώνοντας γιαούρτι με νερό και βάζοντας ζάχαρη, ροδόνερο, δυόσμο κτλ (με μάνγκο όμως δεν το έχω κάνει)
Υπάρχουν μερικά ινδικά μικρά παντοπωλεία κι εδώ στην Ομόνοια κι είχα δει κάτι μικρά χρωματιστά γλυκά αλλά επειδή φοβόμουν μήπως τα πάρω πακέτο με χρωματιστές κατσαρίδες, τα προσπέρασα ;)
Είχα φτιάξει κάποτε όμως έναν χαλβά με κάσιους από ινδική συνταγή -φοβερό, πρέπει να είναι πολύ ωραία τα γλυκά τους!

Τώρα οι φακές και τα χορτοφαγικά μου αρέσουν και μάλιστα πολύ, αλλά με τόσα μπαχαρικά και καυτερά (λίγο ή πολύ) το στομάχι και το εντερικό... χμμ..
Όχι τίποτα άλλο, αυτοί οι langarίτες θα πρέπει στο τέλος του γεύματος να καλύπτουν και τη μύτη τους εκτός από το κεφάλι τους :ppp

Dokimos είπε...

Euge Dark Chef, dwse lassi sto lao!

Ta glyka ths Indias exoun megalh poikilia, exw dokimasei poly nostima (p.x. gulab jamun), apla kala (p.x. khoya barfi) kai yiloxalia (opws ta jalebi pou mas kerasane sto langar). To halwa pou les den ton exw dokimasei (akoma). Diaforetikes geuseis kai xrwmata apo ta eurwpaika glykismata, auto einai to mono sigouro!

Ontws, oi perissoteroi langarites einai synithismenoi sta kautera, oi mytes twn adawn episkeptwn omws oxi... :)

Mixos είπε...

αχαχαχχαχαχααχ ... Γιατι δεν φτιάχνετε ένα καινούργιο μπλογκ απο κοινού οι δυο σας, ώστε να έχουμε αλληλοκάλυψη πληροφοριών σε περισσότερα θέματα ??? χεχεχεχ!! Αστειεύομαι ασφαλώς, αλλά σαν ιδέα δεν θα ήταν καθόλου άσχημη!!

Δόκιμε ... έχεις συγγραφική και βιωματική ρέντα με την έλευση του 2013 ή μου φαίνεται ??? Αλλη μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που την ευχαριστήθηκες, έστω και ως αδαής επισκέπτης!!
Καλή βδομάδα σε όλες και όλους !!

Dokimos είπε...

Mixo, mh mou bazeis idees, xaxa!! Mia synergasia Dokimou-Dark Chef tha shmaine thn erhmwsh terastiou merous tou diadiktyou, afou h episkeyimothta tha xtypouse kokkino kai kanenas den tha diabaze tpt allo - pera apo tous Beeramatismous dld! ppp

Kalh sou bdomada!