Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Συνταγές από το Στύλο: coffee cake

Ήρθα πάλι με ταπεινότητα να μοιραστώ μαζί σας το νέο μου φαγητο-δημιούργημα. Και ολίγες από τις τύψεις μου. Τον τελευταίο (;) καιρό με κυριεύει μία ακόρεστη πείνα που δεν συνάδει με την ιδιότητα μου ως δόκιμος μοναχός, με αποτέλεσμα να δοκιμάζω διάφορα γευστικά πειράματα στην κουζίνα της μονής. Εντάξει, φταίει λίγο κι ετούτη η ευλογημένη που δεν μας αφήνει σε ησυχία με τις συνταγές της αλλά πειρασμοί σαν τους δικούς της αποτελούν την αφορμή για να δημιουργήσουμε ωραιότατα μαμ τα οποία κατόπιν θα εξαφανίσουμε μετά βουλιμίας...


Αποφάσισα να φτιάξω για πρώτη φορά ένα κέικ με μπόλικο καφέ, με περισσή αγάπη και φροντίδα, για να συνοδεύω τον γκαιφέ μου τα πρωινά και το τσάι μου τα απογεύματα. Το ότι το κέικ δεν επιβίωσε πάνω από μιάμιση μέρα είναι
α. παντελώς άσχετο αφού η αρχική σκέψη μετράει (yeah, right! πες απλά ότι είσαι κοιλιόδουλος!)
β. φυσικά ενδεικτικό της ποιότητάς του (βλόγησε τα γένια σου Δόκιμε, βλόγηστα αγόρι μου!)
γ. αιτία να ξαναφτιάξω κέικ σύντομα (το τραβάει το άτιμο το κλίμα του Νησιού!)


Το κέικ που έκανα λοιπόν στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία (διαφορετικά σιγά μη βλέπατε ποστ για χάρη του!) και υπερήφανα, με τουπέ ζαχαροπλάστη εκ Γαλλίας, σας παρουσιάζω το coffee cake του Στύλου!


Υλικά

Για το κέικ:
- 300 γρ. βούτυρο για γλυκά (χωρίς αλάτι)
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 αυγά (ει δυνατόν από αλανιάρικα πουλερικά)
- 250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. καφέ εσπρέσσο
- 100 γρ. καρύδια τριμμένα

Για το γλάσο:
- 200 γρ. βούτυρο (ίδιο με το από πάνω)
- 50 γρ. καφέ εσπρέσσο
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη σωστή διάθεση κατά την παρασκευή και το ψήσιμο του κεικ (προαιρετικό):
Bush - Razorblade Suitcase (1996)

Ξεκινάτε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200° C. Χτυπάτε σε ένα μπολ το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Προσθέτετε ενα-ενα τα αυγά, χτυπώντας κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί το καθένα. Στη συνέχεια, πετάτε μέσα στο μπολ τον καφέ που έχετε διαλύσει σε ελάχιστο καυτό νερό και ανακατεύετε. Σειρά έχει το αλεύρι και τα τριμμένα καρύδια - μέσα κι αυτά! Ανακατεύετε καλά μέχρι να αφομοιωθούν όλα τα υλικά και αδειάζετε το μείγμα σε μία φόρμα για κεικ. Ψήνετε στους 180° C για 25-30 λεπτά και όταν το κεικ είναι ψημένο, το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Για το γλάσο, απλά χτυπάτε το βούτυρο και την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτετε τον καφέ. Περιχύνετε το κεικ που έχετε βάλει σε μία πιατέλα με το γλάσο και είστε έτοιμοι! Στολίστε με καρύδια αν έχετε καλλιτεχνικές τάσεις ;-)

Καλά κεικ να βγουν από το φουρνί σας και καλή Σαρακοστή για αύριο ωρέ!

3 σχόλια:

The Dark Chef είπε...

Για τις ώρες που θέλεις γλυκό, τι καλύτερο από ένα σπιτικό κέικ που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου?
Καλά, φοβερά το στόλισες με τα καρύδια, Δόκιμε είσαι καλλιτέχνης πάει και τελείωσε! :)

Τίγκα στον καφέ όμως, αν το φας όλο μόνος σου (που σιγά μη και δεν το φας :), θα γίνεις μάλλον κάπως έτσι :pp

Dokimos είπε...

Ki omws xerw kati kalytero: dyo spitika cakes, mouxaxa! Kala exw kabalhsei to kalami me to cake, pou na ftiaxw kai kanena dyskolo ti exei na ginei! ppppp

S'euxaristw gia ta kala sou logia - kai to fantastiko video pou parapempeis!! ;)

The Dark Chef είπε...

Α για το βίντεο, νόμιζα ότι θα το ήξερες το Φραπεδάκι ;)
Είναι από την ταινία Σούπερ Δημήτριος, αφού απ' ό,τι κατάλαβα δεν την έχεις δει, παράτα ό,τι άλλο κάνες και δες τη, θα μ' ευγνωμονείς! :))

http://www.superdemetrios.gr