Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Οι Βοργίες

Η Ιστορία γράφει τα δυνατότερα σενάρια. Και είναι τρομακτική, ίσως περισσότερο από το καλύτερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μέσα στις σελίδες της βρίσκουμε γεγονότα απίστευτης πανουργίας, εκδικητικότητας και ανηθικότητας που μας υπενθυμίζουν συνεχώς την ατελή φύση του ανθρώπου, ο οποίος είναι ικανός για το καλύτερο μα και το χειρότερο. Κυνηγά τα υψηλότερα ιδανικά αλλά υποκύπτει στα σκοτεινότερα πάθη...


Ανάμεσα στα άπειρα παραδείγματα διαφθοράς και δίψας για εξουσία που μας έχει χαρίσει η Ιστορία, ελάχιστα είναι εκείνα που μπορούν να συγκριθούν με τους Βοργίες, μία πλούσια οικογένεια ισπανικής καταγωγής που αναρριχήθηκε στην κορυφή της κοινωνίας της Ρώμης τα τέλη του 15ου αιώνα. Ως Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ', ο πατήρ της οικογένειας Rodrigo Borgia υπήρξε η επιτομή της φιλαργυρίας, της λαγνείας και της ηθικής κατάπτωσης της εποχής. Ο μόνος που ίσως μπορούσε να τον κοντράρει ήταν ο ραδιούργος υιός του, Cesare Borgia...

Με τέτοιο πρωτογενές υλικό, το οποίο ενέπνευσε τον Mario Puzo να γράψει το γνωστό Godfather, αντιλαμβάνεστε ότι η σειρά The Borgias ήταν από την αρχή καταδικασμένη να πετύχει. Με φόντο την Ευρώπη της Αναγέννησης, των ανακαλύψεων και της διάδοσης της τυπογραφίας, τα επεισόδια της σειράς λαμβάνουν χώρα στην Ιταλία των κατακερματισμένων πριγκηπάτων και σινιοριών, με έμφαση φυσικά στη Ρώμη, την έδρα του παπισμού. Τα περισσότερα από τα γυρίσματα έγιναν στην Ουγγαρία, με τα σκηνικά, τα κοστούμια και την αναπαράσταση της ζωής στα παλάτια και τους δρόμους της αιώνιας πόλης το 15ο αιώνα να είναι πολύ πετυχημένα.



Η βασική πλοκή της σειράς είναι απλή: Ρώμη, 1492. Μετά το θάνατο του Πάπα Ιννοκέντιου Η', o Rodrigo Borgia έχει γίνει Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ', έχοντας επιστρατεύσει κάθε αθέμιτο μέσο για να κερδίσει το ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα. Διορίζει τον ένα υιο του στο στράτευμα, τον άλλο τον κάνει καρδινάλιο, αποκτά νέα επίσημη ερωμένη για τις μοναχικές νύχτες προσευχής και ξεκινά την αναζήτηση συμμάχων, προσπαθώντας να ξεχωρίσει τους φίλους από τους εχθρούς. Κάπως έτσι αρχίζει ένα απίθανο τρενάκι ίντριγκας, προδοσίας και μηχανορραφιών για τους Βοργίες, και μαζί για ολόκληρη την Ιταλία, το οποίο παρακολουθούμε μέσα από τις περιπέτειες των βασικών μελών της οικογένειας και κυρίως του νέου Πάπα που προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε μέσο.


Η παραγωγή της Showtime είναι καθόλα προσεγμένη. Εαν είστε από εκείνους που μπερδεύονται εύκολα όταν έχουν να κάνουν με πολλά ονόματα ή ξεχνάνε τί έχει συμβεί στα προηγούμενα επεισόδια, φοβού μη! Μία μινι περίληψη περασμένων σημαντικών γεγονότων προλογίζει κάθε νέο επεισόδιο ώστε να μπορείτε να κάνετε τη σύνδεση και να καταλάβετε τη σημαντικότητα όσων πρόκειται να δείτε.

Το καστ είναι εξαιρετικό, με μπροστάρη φυσικά τον εξαίσιο Jeremy Irons ο οποίος είναι χάρμα ιδέσθαι ως Rodrigo Borgia / Pope Alexander VI,


τη Joanne Whalley ως Vanozza Cattaneo, χρόνια ερωμένη του Rodrigo και μητέρα των παιδιών του,


τον François Arnaud ως πανούργο και αδίστακτο Cesare Borgia, δευτερότοκο γιο της οικογένειας,


τον David Oakes ως μέθυσο και φιλήδονο Juan Borgia, πρωτότοκο γιο της οικογένειας,


τη Holliday Grainger ως ωραιότατη και υπουλότατη Lucrezia Borgia, αδερφή του Cesare και του Juan,


τον Sean Harris ως Micheletto, ικανότατο πληρωμένο δολοφόνο και δεξί χέρι του Cesare,


τη Lotte Verbeek ως σαγηνευτική Giulia Farnese, νέα επίσημη ερωμένη του Πάπα


τον Colm Feore ως πολυμήχανο Καρδινάλιο Giuliano Della Rovere, ορκισμένο εχθρό των Βοργιών


και την Gina McKee ως Caterina Sforza, κόμισσα του Forli και μισητό αντίπαλο των Βοργιών


Αυτοί είναι πανω-κατω οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς. Υπάρχει φυσικά πλήθος άλλων χαρακτήρων χωρίς μεγάλη προβολή, όπως ο μικρός γιος των Βοργιών Gioffre, και άλλοι που εμφανίζονται για λίγα μόνο επεισόδια, όπως ο Βασιλιάς Κάρολος Η' της Γαλλίας. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών κυμαίνονται από απόλυτα πειστικές εως εξαιρετικές ενω η σταδιακή ανάπτυξη των βασικών χαρακτήρων, με τα πάθη τους και τα ελαττώματά τους, είναι από τα στοιχεία που κερδίζουν τον θεατή. Μαζί με το άφθονο σεξ, τα πολιτικά παιχνίδια, τους καλογραμμένους διαλόγους, τις ματιές στην καθημερινότητα και τα πιστεύω της εποχής, ολίγον από τέχνη, τις άσβεστες έχθρες και τις μάχες - εντός και εκτός των τειχών ;-)



Όσον αφορά το θέμα της ιστορικής ακρίβειας, ο συγγραφέας της σειράς Neil Jordan έχει σεβαστεί τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάνει αρκετές αλλαγές / προσθαφαιρέσεις, ως είθισται στην τηλεόραση, για να κάνει τη σειρά πιο δραματική. Για παράδειγμα, ο μοναχός Σαβοναρόλα δεν κάηκε στη Ρώμη, όπως παρουσιάζεται στη σειρά, αλλά στη Φλωρεντία. Ο Orsino Orsini δεν ήταν καρδινάλιος αλλά άνδρας της Giulia Farnese, της ερωμένης του Πάπα. Ο γαλλικός στρατός δεν λεηλάτησε την πόλη της Lucca το 1494 αλλά το Fivizzano. Τέτοιες αλλαγές επηρεάζουν μερικώς την πλοκή αλλά όχι σε σημείο που να ενοχλούν εκείνους που γνωρίζουν την ιστορική αλήθεια, προσδίδοντας μερικές φορές ένα επιπλέον καρύκευμα στα επεισόδια. Υπάρχουν ωστόσο και πιο σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες (δεν δίνω παραδείγματα προς αποφυγή spoilers) αλλά τα συγχωρούμε επειδή η σειρά είναι καλογραμμένη και πολύ απολαυστική.


Συμπερασματικά, έχοντας παρακολουθήσει και τους τρεις κύκλους των Βοργιών, σας τους συνιστώ ανεπιφύλακτα! Μπορεί τα πρώτα 1-2 επεισόδια να τα βρείτε κάπως βαρετά και αργόσυρτα αλλά σας υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα θα κολλήσετε στην οθόνη με τις απίστευτες ιστορίες της πιο ανήθικης και διεφθαρμένης οικογένειας που έζησε ποτέ!

Δωράκι

2 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Μα τα σκοτεινά πάθη δεν είναι και τα πιο γοητευτικά? ;)
Φαίνεται όντως πολύ καλή η σειρά και την έχω στα προσεχώς -μαζί με αρκετές άλλες βέβαια, χμ..
Ύστερα από το αφιέρωμα στον αγαπητό και σεβαστό Στύλο όμως, θα τη βάλω πρώτη - πρώτη στη λίστα! :)

Dokimos είπε...

Akribws, oso skoteinotera toso gohteutikotera! To alatopipero ths Istorias :)

Na th deis th seira, na th deis! Twra pou einai kalokairi, kleye 2-3 wres thn ebdomada kai des tous foberous Borgies, eimai bebaios oti tha sou aresoun!