Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Νοτιοκορεάτικο σινεμά x4

Ακολουθούν τέσσερις ταινίες του σύγχρονου σινεμά της Νότιας Κορέας τις οποίες είδαμε προσφάτως και μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πράγμα ουχί τυχαίο καθώς τα τελευταία 6-7 χρόνια έχουμε αναπτύξει μία κάποια λατρεία για το νοτιοκορεάτικο σινεμά το οποίο κρύβει πάμπολλα διαμάντια. Είχαμε φανερώσει ένα μικρό σημάδι της λατρείας μας αυτής σε παλαιότερο ποστ του Στύλου. Καιρός λοιπόν να δώσουμε περαιτέρω αποδείξεις από την πρόσφατη παραγωγή ενος, χωρίς υπερβολή, εκ των καλύτερων σινεμα στον κόσμο. Μέσα από τις τέσσερις ταινιο-προτάσεις που ακολουθούν, αγκαλιάστε μαζί μας εικόνες του διαφορετικού, του ατελούς, του ανθρώπινου... χωρίς happy ending.

Helpless (2012) του Byun Young-Joo

 Τρέιλερ θα δείτε εδώ

Υπόθεση: Ένα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο με προορισμό το πατρικό του άντρα, ο οποίος θέλει να γνωρίσει την κοπέλα του στους γονείς του προτού παντρευτούν. Μία μικρή στάση, εκείνος βγαίνει από το αυτοκίνητο για καφέ, εκείνη δέχεται ένα τηλεφώνημα και... εξαφανίζεται! Έτσι ξεκινά η αναζήτηση της κοπέλας, με τον πρωταγωνιστή να διαπιστώνει στην πορεία ότι επρόκειτο να παντρευτεί κάποια για την οποία δεν γνώριζε απολύτως τίποτα! Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σκοτεινή και μυστηριώδης καθώς αποκαλύπτεται σταδιακά η πραγματική ταυτότητα της κοπέλας...
Αξιοσημείωτη σκηνή: Το flashback με τη γνωριμία του ζευγαριού, όταν ο τύπος στο ξεκούδουνο πάει και προσφέρει γρανίτα (το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι;!) στην κοπέλα! Προτού καν συστηθεί ρε!
Extra: Η ταινία βασίζεται στο γιαπωνέζικο μυθιστόρημα Kasha (1992) του Miyuki Miyabe.


A Bittersweet Life (2005) του Kim Jee-Woon

 Τρέιλερ θα δείτε εδώ

Υπόθεση: Ένας αρχιμαφιόζος υποπτεύεται ότι η (πανέμορφη και πολλά χρόνια μικρότερη) γκομενίτσα του τον απατά και στέλνει έναν έμπιστό του να την παρακολουθήσει και εαν χρειαστεί να ''ρυθμίσει'' το πρόβλημα. Εκείνος όμως την ερωτεύεται και όταν την πιάνει στα πράσα με τον εραστή της όχι μόνο δεν τους καθαρίζει αλλά σε μία κρίση συνείδησης τους αφήνει να φύγουν. Ο αρχιμαφιόζος τιμωρεί τον έμπιστό του διατάζοντας να τον ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου. Τα πρωτοπαλίκαρα όμως δεν κανούν σωστά τη δουλειά και έτσι ο μισοπεθαμένος έμπιστος επιστρέφει για βίαιη εκδίκηση...
Αξιοσημείωτη σκηνή: Η σκηνή στην παλιά αποθήκη όπου ο πρωταγωνιστής σαπίζει στο ξύλο όλα τα πρωτοπαλίκαρα (σε ένα μάλιστα χώνει μπαταρία κινητού στο μάτι!) και ξεφεύγει με αυτοκίνητο.
Extra: Η υπέροχη μουσική επένδυση της ταινίας δίνει πολλούς εξτρα πόντους στην όλη εμπειρία.

The Chaser (2008) του Hong-jin Na

Τρέιλερ θα δείτε εδώ

Υπόθεση: Φοβερό και τρομερό θρίλερ καταδίωξης που για πολλούς κοντράρει στα ίσια το γνωστότερο Oldboy για τη θέση της καλύτερης νοτιοκορεάτικης ταινίας της δεκαετίας. Νταβατζής πρώην ντέτεκτιβ ξεκινά ένα ανελέητο κυνηγητό για να βρει τον δολοφόνο που ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών κοριτσιών του. Τα καταφέρνει, τον πάει στην αστυνομία, εκείνος ομολογεί, ένα από τα θύματα τους λέει είναι ακόμη ζωντανό, η αστυνομία δεν μπορεί να τον κρατήσει χωρίς ένταλμα, ο νταβατζής τρέχει να μαζέψει τα κομμάτια του παζλ, βία, κακός χαμός, τρελή ένταση!
Αξιοσημείωτη σκηνή: Στο μπακάλικο προς το τέλος της ταινίας, με την ατάκα της ανυποψίαστης μπακάλισσας στο δολοφόνο να ακολουθείται μετά από λίγο από ένα σφυρί που ανεβοκατεβαίνει...
Extra: Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του κατα συρροή δολοφόνου Young-cheol Yoo.

Pieta (2012) του Kim Ki-duk

Τρέιλερ θα δείτε εδώ

Υπόθεση: Ένα αδίστακτο ρεμάλι δουλεύει ως εισπράκτορας για ένα τοκογλύφο, αναγκάζοντας τους δανειστές που δεν έχουν να πληρώσουν να αυτο-ακρωτηριαστούν για να πάρουν τα λεφτά της ασφάλειας. Η μονότονη και θλιβερή ζωή του αλλάζει όταν κάνει την εμφάνισή της μία γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα του που τον είχε δώσει για υιοθεσία μόλις είχε γεννηθεί, και του ζητά να την συγχωρέσει. Ενω ο τύπος αρχικά τη διώχνει, η επιμονή της τον κερδίζει και μάλιστα σταδιακά η αγάπη της αρχίζει να τον αλλάζει. Μπορούν όμως η μητέρα και ο γιος της να βρουν την ευτυχία;
Αξιοσημείωτη σκηνή: Ο καημένος που δεν είχε χρήματα να πληρώσει και ζήτησε να κοπούν και τα δύο του χέρια ώστε να πάρει περισσότερα χρήματα από την ασφάλεια για να σπουδάσει το παιδί του.
Extra: Αυτή είναι η 18η ταινία του Kim Ki-duk, γνωστού επίσης για άλλες ταινιάρες όπως αυτή.

5 σχόλια:

paraxeno pirouni είπε...

Ωραίο θέμα! Αν και λόγω anime ομολογώ ότι συμπαθώ πιο πολύ τους Γιαπωνέζους, κρίνοντας από το Oldboy κάποιες ταινίες δίνουν όντως στο νοτιοκορεάτικο σινεμά καλό όνομα!
Το A Bittersweet Life το έχω δει παλιότερα, αν και κάπως αργόρυθμο δεν ήταν κακό (και ο πρωταγωνιστής για Κορεάτης κιόλας ήταν μια χαρά παιδί! :)

Η πρώτη και η τρίτη ταινία φαίνονται επίσης σκοτεινά ενδιαφέρουσες, τις σημειώνω!

Α, βλέπω πως η τελευταία ταινία με τον βουδιστή μοναχό υπάρχει ολόκληρη και με υπότιτλους στο youtube! Παίρνω μπύρα και πάω τώρα κιόλας να τη δω (περνάω κι εγώ μια καλοκαιρινή τανιο-φάση :)

stilitis είπε...

Από την περιγραφή το helpless φαίνεται καλό... δε θα σχολιάσω περαιτέρω, θα το δω και θα επανέλθω.

Dokimos είπε...

@Dark Chef: Nai, kai to giaponeziko cinema exei na epideixei pragmata alla to notiokoreatiko to exw yaxei perissotero.

An eprepe na deis mono mia apo tis tesseris tainies pou ebala tote opwsdhpote na einai to The Chaser! M' euxaristeis meta ;)

Elpizw na sou arese to Spring, Summer, Autumn, Winter and Spring. Me poia mpyra to eides?

@Stilitis: Daskale des to kai meta des kai to The Chaser na staniareis! :)

paraxeno pirouni είπε...

Ναι μου άρεσε το Spring, Summer, Autumn, Winter and Spring.
Μπορεί να κυλούσε αργά αλλά ήταν ευχάριστη ταινία και φυσικά φοβερή φωτογραφία & εικόνες (και η ποιότητα στο youtube δεν ήταν και η καλύτερη).

Όσο για τη μπύρα, έχω τιγκάρει το ψυγείο με Septem τώρα που τις βρίσκω και στο σ/μ (να στηρίζουμε κιόλας και τις ελληνικές προσπάθειες :)

Dokimos είπε...

Xairomai pou sou arese, einai apo tis agaphmenes mou!!

Euge kai gia tis Septem, w axia beeramatistria!! Epimenoume ellhnika :)