Ακούγεται συχνά η θεωρία ότι γκροτέσκα θεάματα στυλ ‘’πάνια’’ έχουν μεγάλη τηλεθέαση μόνο και μόνο επειδή οι τηλεθεατές αποζητούν να δουν κάτι-κάποιον- σίγουρα χειρότερο απο αυτούς. Έτσι το παραπάνω θέαμα προσφέρει μια κάποια ανακούφιση.
Χμ...
Θα τοποθετούσα την παραπάνω στο σωρό με τις θεωρίες υποσυνειδήτου. Εδώ ανήκουν σκέψεις με κάπως περίεργα συμπεράσματα –όπως το παραπάνω- που αναζητούν αιτιολογία στη σκοτεινή και χαώδης περιοχή του εγκεφάλου, το υποσυνείδητο, το προεγώ. Πώς είναι δυνατόν κάτι το σκοτεινό και μυστήριο να προσφέρει αιτιολογίες; Έλα ντε; Αυτοί που τις επικαλούνται, φαντάζομαι θα έχουν κάνει κάποια έρευνα... Τέλοσπάντων κάποιες από αυτές τις θεωρίες τις νιώθεις πραγματικά να σε αποκαλύπτουν και κάποιες άλλες είναι απλά κουλές...
Για να επανέλθω: ας εξετάσουμε το φαινόμενο ‘’πάνια’’(δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη ‘’χειρότερη’’ λέξη να το χαρακτηρίζει) επιφανειακά –και όχι υποσυνείδητα-. Ο κόσμος το βλέπει για τον ίδιο λόγο που βλέπει κάθε τηλεοπτική μλκ. Η λέξη κλειδί είναι εντυπωσιασμός. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το ξέρουμε όλοι. Το ξέρει και όλο το τηλεοπτικό σινάφι αν και επικαλείται την αγάπη του ‘’κόσμου’’.
Όταν σταματάς με το αυτοκίνητο για να δεις το ατύχημα με τη νταλίκα δεν το κάνεις από αγάπη για τον ιδιοκτήτη του σμάρτ αλλά για το ΄΄εντυπωσιακό’’ του γεγονότος καθεαυτού. Η αγάπη, ο οίκτος, η αηδία και κάμποσα άλλα έρχονται μετά την ανάλυση του γεγονότος στο κεφάλι του καθενός. Βέβαια το πόσο έντονα θα είναι αυτά τα αισθήματα παίζει το ρόλο του. Αν η αηδία είναι τεράστια, ο ένας εντυπωσιασμός ακολουθεί τον επόμενο και η τηλεθέαση εξακολουθεί. Έτσι εξηγήσαμε και το φαινόμενο ΄΄πάνια΄΄.
Πάμε γι’άλλα.