Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006

Αθήηηηήηηηηνά

Είναι η Αθήνα ρε γαμώτο η ασχημότερη Ευρωπαϊκή πόλη;

Οι περισσότεροι συμφωνούν.

Δεν έχουμε μνημειώδη αναγεννησικά κτίρια, εντυπωσιακά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, ούτε καν περιποιημένες προσωπικές κατοικίες μιας και οι πλειοψηφία ζει σε μουντές πολυκατοικίες.

Αυτό που έχουμε και χρησιμοποιούμε για να προσελκύσουμε τουρισμό είναι τα ‘’αρχαία’’.

Ναι ναι όταν οι άλλοι καβάλαγαν βελανιδιές εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Σωστό και μη εξαιρετέο. Είναι όμως και λιγάκι αίσχος να έχουμε περικυκλώσει αυτά τα ερείπια μιας αρχαίας ένδοξης περιόδου με παραγκοειδή κτίσματα. Αλήθεια μπορούμε να παρομοιάσουμε την κατά τ’άλλα αξιαγάπητη Πλάκα με την ‘’παλιά πόλη’’ της Ρώμης, της Πράγας ή του Παρισιού; Φυσικά και όχι, όμως τώρα είναι κάπως αργά για να φτιάξουμε μια νέα ‘’παλιά πόλη’’. Από τη άλλη κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού κράτους δεν επέτρεψαν μια τέτοια θαυματουργή ανοικοδόμηση στα χρόνια μετά την απελευθέρωση. Τα οικονομικά μας επέτρεψαν ένα Πανεπιστήμιο, μια Βιβλιοθήκη, το Καλλιμάρμαρο και κανα δυο άλλα ‘’κλασικά ‘’ κτίρια που κάνουν την πρωτεύουσα να μοιάζει λίγο με τις δυτικές ανταγωνίστριες της.

Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια νέες κατασκευές νέοι εντυπωσιακοί δημόσιοι χώροι αναγείρονται για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Στο τέλος τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το πόσο ‘’νέα’’ είναι η αρχαία Αθήνα όσον αφορά τη σύγχρονη εποχή σε σχέση με τις δυτικές πρωτεύουσες που η αρχιτεκτονική τους εξέλιξη υπήρξε αδιατάραχη για τριακόσια με τετρακόσια χρόνια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Einai krima k adiko na iparxei aitia gia ti siggrafi autou tou arthrou! Distixos i elliniki pragmatikotita tis tote epoxis den epetrepe k polla exoda. Oi epomenoi den kataferan k polla pragmata k etsi simera patame k perpatame pano stous arxaious-ma kyriolektika!
Aporia: o stilos romaikos esti? Prosexe tin Arxaiologiki!