Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Γεννετικό ντόπιν


Η νέα μόδα στον ''αθλητισμό''.
Η μανία για νέα ρεκόρ και διακρίσεις περνάει σε άλλο επίπεδο. Το μέλλον είναι εδώ. Τελικά οι x-men και γενικά οι μεταλλαγμένοι των κόμικ δεν αποτελούν πια απίθανο σενάριο.
Πληροφορίες για το τί ακριβώς είναι, βρήκα σε ένα παλιό άρθρο στο Βήμα.
''Το γονιδιακό ή γενετικό ντόπινγκ είναι μία νέα τεχνική, η οποία μάλλον δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία. H συζήτηση γύρω από το γονιδιακό ντόπινγκ ξεκίνησε με αφορμή τις προόδους που παρατηρούνται στη γονιδιακή θεραπεία. H γονιδιακή θεραπεία είναι μία τεχνική κατά την οποία μεταφέρεται γενετικό υλικό, το οποίο απουσιάζει από τον ασθενή, στα κύτταρά του με σκοπό τη θεραπεία ή την πρόληψη κάποιων ασθενειών. Με τη γονιδιακή θεραπεία θα μπορεί στο μέλλον να εισαχθεί στον οργανισμό ενός ασθενή το γονίδιο που οδηγεί στην παραγωγή της ερυθροποιητίνης, η οποία με τη σειρά της θα διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Από αυτή την τεχνική θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά ένας αθλητής αντοχής, αφού ο αυξημένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη αντοχή. Αυτό άλλωστε προσπαθούσαν να επιτύχουν στο παρελθόν και οι αθλητές που χρησιμοποιούσαν την αφαίμαξη και μετάγγιση αίματος. H χρήση των γονιδίων ή του γενετικού υλικού για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης είναι το γονιδιακό ντόπινγκ.''

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τελευταία μετά το γερμανικό ντοκιμαντέρ στην Κίνα όπου αποδείχτηκε πόσο άνετα μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία με κάπου 24000$.
Είναι και το κινεζικό καθεστώς που δεν είναι και της εμπιστοσύνης και τα πράγματα στους Ολυμπιακούς βρωμάνε κάπως επικίνδυνα.
Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι οι Κινέζοι είναι στο στόχαστρο της δύσης για αυτό και τα ακούνε. Το παρελθόν όμως έχει δείξει οτι με θέματα υγείας καλό είναι να μην μπλέκουμε ιδεολογίες. Την πλήρωσαν κάποτε οι ανατολικο-γερμανίδες και τα τελευταία χρόνια οι καρδιοπαθείς Αμερικανοί δρομείς. Θυσίες άλλοτε για το κράτος άλλοτε απλά για το κέρδος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exoume ftasei tis antoxes mas re paidia...den stamatane kalytera tous kwloagwnes tous na isixasoyme oli mas?!

stilitis είπε...

Εγώ νομίζω οτι πλησιάζει η ώρα που θα βγει προς τα έξω ένα σχέδιο ΄΄αναδιοργάνωσης΄΄ των αγώνων. Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί στις δυο τελευταίες ολυμπιάδες το κόστος έχει πραγματικά ξεφύγει.