Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock: Η μπύρα της νηστείας - και όχι μόνο

Απλά κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή! Μόνο έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock της Brauerei Heller-Trum, ιστορικής μπυραρίας-ζυθοποιείας στη Γερμανία η οποία κρατά τα πρωτεία από το 1405! Ουσιαστικά υπάρχουν δύο παμπ του είδους στον κόσμο, η συγκεκριμένη στο Bamberg της Βαυαρίας, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την παραγωγή αυτού του είδους μπύρας - όσοι τυχεροί πιστοί κάνουν το ταξίδι ας πιουν ένα ποτήρι και για μας, που κάποτε θα το πάρουμε απόφαση και θα επισκεφτούμε την πανέμορφη αυτή πόλη (η οποία ανήκει μάλιστα στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO). Για τη σχέση Bamberg και μπύρας δείτε και εδώ: http://www.bamberger-bier.de/_Englisch_Home.htm

Η Schlenkerla Rauchbier Urbock, την οποία και ερωτευτήκαμε αμέσως, παράγεται από το 1678 (!) και αποτελεί κατά γενική ομολογία μία από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες μπύρες στον κόσμο. Είναι μία καπνιστή μπύρα με έντονο άρωμα μπέικον και περιεκτικότητα 6.5% αλκοόλ ανά φιάλη, και αποτελεί τη δυνατότερη έκδοση της Schlenkerla Rauchbier (η οποία περιέχει μόλις 5.1% αλκοόλ). Μπεικον-ο-μπύρα λοιπόν, για να μπορούν οι μοναχοί και δούλοι του Κυρίου να μην αμαρτάνουν σε περιόδους νηστείας (βασικά το αντίθετο συμβαίνει αφού σου ανοίγει την όρεξη, αλλά τέλος πάντων)! Παρασκευάζεται με ειδική κατεργασία έκθεσης σε καπνό από ξύλα οξιάς και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια σε κελάρι για εβδομάδες, προτού εμφιαλωθεί κάθε πρώτη Πέμπτη του Οκτωβρίου κατά παράδοση! Όπως δηλαδή αρμόζει σε κάθε ζυθο-αριστούργημα που απαιτεί προσοχή, υπομονή και μεράκι. Η εν λόγω μπύρα δε, προορίζεται ειδικά για την περίοδο της ''δυνατής μπύρας'' (Starkbierzeit), που λογίζεται από τον Οκτώβριο εως τις 6 Ιανουαρίου.

Το καφέ μπουκάλι στολίζει περγαμηνή πάνω στην οποία αναφέρονται το όνομα και το είδος της, καθώς και η περήφανη προέλευσή της. Στο πίσω μέρος του μπουκαλιού υπάρχει και μικρό κείμενο αλλά οι γνώσεις μου στα Γερμανικά είναι τόσο μικρές που δεν μου επιτρέπουν να κάνω μετάφραση. Στην περγαμηνή υπάρχει ακόμα κόκκινη σφραγίδα με βουλοκέρι που συγκρατεί κόκκινη κορδέλα, και κάνει την όλη κατάσταση πολύ ''ιστορική'' και πατροπαράδοτη - και εξιτάρει και κάτι τύπους σαν κι εμένα! Πάμε όμως και στο ψητό, επειδή το όμορφο περιτύλιγμα χρειάζεται και ένα όμορφο περιεχόμενο για να ολοκληρωθεί η απόλαυση!

Καθώς δεν είχα το αυθεντικό ποτήρι, χρησιμοποίησα ένα ψηλό Franziskaner για σταρένιες. Εν αρχή, πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρωματική μπύρα, με έντονο το άρωμα καπνιστού κρέατος - και μάλιστα μπέικον! Ωσαν να καπνίζεται κρέας πάνω από κάρβουνα, μπορείτε να το φανταστείτε? Δεν πιστεύεις αυτό που μυρίζεις! Έχει ένα μαυροσκούρο καφέ χρώμα, με ωραιότατο ελαφρώς καφέ αφρό που διατηρείται αρκετά και δημιουργεί μία άριστη παρουσίαση. Η γεύση της φυσικά καπνιστού κρέατος, η οποία ωστόσο δεν εμφανίζεται παρά στο τέλος εξαιτίας μίας αρχικής γεύσης που φέρνει σε καφέ και καβουρδισμένη βύνη. Η επίγευσή της κάπως στυφή. Υπέροχη και ευκολόπιοτη, αν και έκανα την βλακεία να την πιω μόνη της - τέτοιες μπύρες θέλουν κρεατική συντροφιά, και κυρίως λουκάνικα - δεν με χάλασε κιόλας!! Σίγουρα μία φανταστική Γερμανική μπύρα εξαιρετικης ποιότητας, με δυνατή προσωπικότητα που κερδίζει και τον πιο απαιτητικό πότη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το 97/100 που συγκεντρώνει στο RateBeer...

Όποιος παίρνει τη μπύρα στα σοβαρά και δεν την έχει ακόμη δοκιμάσει, με κάθε σεβασμό δεν έχει δει τίποτα! Φαντάζομαι το δεύτερο ποτήρι θα είναι καλύτερο από το πρώτο, ειδικά αν είναι και από βαρέλι... Ποιός θα στείλει κανένα όπως αυτό της φωτο στη μονή ρε αδερφοί? Κι εγώ μετάνοιες και προσευχές με τη σέσουλα!

Ο Κύριος μεθ΄υμών,
Δόκιμος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο, είναι καταπληκτική.
Ευτυχώς, τη βρίσκει κανείς σε μπιραρίες στην Αθήνα!

Ανώνυμος είπε...

Μόλις θυμήθηκα και το link.

Dokimos είπε...

Kwsta exeis wraio gousto! auti i mpyra einai mia spania apolausi!

Ανώνυμος είπε...

xxxmmmmmm
μου κανεις!
Επαρχια που στοδιάβολα τι βρισκουμε?

Dokimos είπε...

Theia eparxia nomizw mallon tha pieis kamia Amstel, xexe ;)
Athina k Saloniki ap'oso xerw, yparxei se enimerwmenes kabes