Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Louis Dupre - Η Ελλάδα το 1819-1820

Ένεκα της ημέρας, σας βάζω ένα πολύ όμορφο βίντεο που έστειλε στη μονή ένας πιστός, με εικόνες της Ελλάδας (και όχι μόνο) των αρχών του 19ου αιώνα από το Γάλλο ζωγράφο και περιηγητή Louis Dupre.

Ο Lοuis Dupre γεννήθηκε το 1789 και μαθήτευσε στη σχολή του διάσημου Jean-Luis David, επίσημου ζωγράφου του Ναπολέοντα. Τον Φεβρουάριο του 1819 επισκέπτεται τον ελλαδικό χώρο μαζί με τρεις Άγγλους περιηγητές (τους Heyet, Hay και Viwian) και διατρέχουν την Κέρκυρα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, τα περίχωρα της Αττικής και τα νησιά του Σαρωνικού. Χωρίζουν όταν ο Dupre συνεχίζει την περιήγησή του στην Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι, ενώ εκείνοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το οδοιπορικό του τελειώνει το 1820 με την επιστροφή του στην Ρώμη. Τα έργα του από την Ελλάδα δημοσιεύθηκαν το 1825 στο μνημειώδες εικονογραφημένο ταξιδιωτικό χρονικό «Voyage à Athènes et à Constantinople ou collection de portraits, de vues et de costumes Grecs et Ottomans peints sur les lieux, d`après nature, lithographiès et coloriès par L.Duprè èlève de David», και στο Album Grec που κυκλοφόρησε όμως μετά το θάνατό του το 1837.

2 σχόλια:

Skouliki είπε...

ουτε και που τον ηξερα
οχι οτι ξερω πολλα αλλα λεμε

Dokimos είπε...

Skouliki oi zwgrafies k oi lithografies tu eixan stolisei k biblia Istorias dhmotikou k gymnasiou kapote, twra pou exoun allaxei edw k kairo den xerw