Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

Πόσο επικίνδυνα είναι τα iDosers?

Ο αγοραστής τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, η παραγγελία έχει έρθει, σβήνει το φως, φορά τα ειδικά ακουστικά και ακούει το ψηφιακό αρχείο που παρήγγειλε από το Διαδίκτυο. Μόλις ολοκληρωθεί η ακρόαση, θα έχει πάρει μια δόση «ψηφιακού ναρκωτικού». Η εικόνα δεν έρχεται από το μέλλον, ούτε αφορά τηλεοπτική σειρά. Τα iDosers, τα ονομαζόμενα και «ψηφιακά ναρκωτικά», έφτασαν και στην ελληνική αγορά και συζητιούνται στις νεανικές παρέες.

Νεαροί και νεαρές κατεβάζουν από το Διαδίκτυο ειδικά ψηφιακά αρχεία, διάρκειας 35 λεπτών, που έχουν ενσωματωθεί σε κοινά μουσικά αρχεία mp3, πωλούνται ως drg, κοστίζουν μόλις μερικά δολάρια και με αυτά... φτιάχνουν κεφάλι. Πρόκειται για αρχεία με υπόκωφους ήχους, σαν ορχηστρική μουσική, που δεν ξεχωρίζουν καθαρά οι ήχοι, τα οποία έχουν την ικανότητα να μπερδεύουν τον εγκέφαλο κι όταν τα ακούει κανείς νομίζει ότι έχει μεθύσει. Υπάρχουν αρχεία και αρχεία, άλλα είναι ηρεμιστικά, αλλά σεξουαλικώς διεγερτικά, άλλα παραισθησιογόνα κι άλλα απλώς αγχολυτικά.

Οι ιστοσελίδες που πωλούν iDoser, προσφέρουν με χαμηλό κόστος και τα ειδικά ακουστικά, ενώ οι διακινητές υποστηρίζουν ότι η ακρόαση πρέπει να γίνει σε σκοτεινό δωμάτιο και με απόλυτη ησυχία. Μπορεί πλέον κανείς να τα βρει παντού στο Διαδίκτυο. Τα αγοράζει πολύ εύκολα και στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένα. Οσοι τα δοκίμασαν υποστηρίζουν ότι έχουν τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού. Θεωρείται ότι για λόγους διαφημιστικούς αυτά τα κομμάτια πλασάρονται ως «ναρκωτικά», αφού στην πραγματικότητα δεν δημιουργούν εξάρτηση.

Οι ειδικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα που έχουν τα iDosers στους «χρήστες». Εκτιμάται ότι βασίζονται στην ψυχοακουστική, που μελετά τον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σύστημα ακοής αντιλαμβάνεται τους διάφορους ήχους. Οι ήχοι που στέλνουν τα iDosers είναι βασικά δύο, ένας κανονικός κι ένας χαμηλότερος. Λόγω της συγχώνευσης των δύο ήχων από τον άνω ελαϊκό πυρήνα (στέλεχος του εγκεφάλου) δημιουργείται ένας νέος ήχος, με συχνότητα ίση με τη διαφορά των δύο αρχικών συχνοτήτων, δηλαδή πολύ μικρή. Αυτός ο νέος ήχος επηρεάζει τελικά τη γενική εγκεφαλική λειτουργία και κατ' επέκταση την ψυχολογική διάθεση και την πνευματική απόδοση αυτού που ακούει το κομμάτι.

Ολα τα iDosers είναι διάρκειας περίπου 35 λεπτών και κοστίζουν γύρω στα 3 δολάρια, γι' αυτό και οι αγορές είναι μαζικές στα διάφορα sites. Πλέον βρίσκονται πολύ εύκολα με παραπομπές ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς ιστοσελίδες, που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από νέους μέχρι 18 χρόνων. Εντυπωσιακά είναι τα όσα ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες του Διαδικτύου και των iDosers. Πρώην χρήστης ηρωίνης που δοκίμασε το «ψηφιακό ναρκωτικό», έγραψε: «Δεν έχει τις παρενέργειες της ηρωίνης, αλλά σίγουρα σε ηρεμεί όταν το χρειάζεσαι και σου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση».

Το μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο λανσάρει το iDoser ως κάτι που έχει σχέση με τη χρήση ουσιών, πράγμα εντελώς αναληθές. Επιπλέον είναι κάτι πολύ καινούργιο, η επιστημονική κοινότητα τώρα αρχίζει να ασχολείται μαζί του, δεν υπάρχουν έρευνες και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τα αποτελέσματά του. Δύσκολα μπορεί κανείς να εθιστεί σε αυτό, όπως συμβαίνει με τις άλλες ουσίες, οπότε είναι περιττό να κινδυνολογούμε σε αυτήν τη φάση.

4 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Απορία: Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο όποιος ακούει χέβι μέταλ γίνεται σατανιστής;

Dokimos είπε...

xexe! to epiases to nohma tharrw! i Louka lepei na fwnazei k na staurokopietai ;)

Aunt Donna είπε...

μαλακίες...
αλλα για δωσε το λινκ να δουμε τελικά την ακους η οχι...
που να τρέχεις τωρα να βρεις ντηλερ, να σε κυνηγανε τα τσιμπά και οι λήτες...

disa είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風