Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Hobbit: ένα νέο είδος ανθρώπου?

Όχι, δεν αναφερόμαστε στο γνωστό συμπαθές πλασματάκι που πρωταγωνιστεί στα βιβλία και τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (όσο και να το θέλαμε!), αλλά στο μικροσκοπικότερο είδος ανθρώπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη. Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ο σκελετός του Ινδονήσιου ''Hobbit'' ανήκει σε ένα νέο είδος ανθρώπου. Οι ανακαλύψεις οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο ύψους μόλις 1 μέτρου και βάρους 30 κιλών άνθρωπος, κατοίκησε στην περιοχή Flores της Ινδονησίας (βλέπε χάρτη) περίπου 8.000 χρόνια πριν.

Μετά τη σχετική ανακάλυψη, επικράτησαν έντονες διαφωνίες αναφορικά προς την καταγωγή αυτού του μικροσκοπικού ανθρώπου. Η ομάδα των ερευνητών που ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ευρήματα στη σπηλιά Liang Bua στην Ινδονησία, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα νέο είδος ανθρώπου, τον Homofloresiensis, που είναι εντελώς διαφορετικό από το γνωστό σε όλους Homo sapiens.

Η διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων έγκειται στο κατά πόσο ο ''Hobbit'' προέρχεται από ένα προϊστορικό είδος ανθρώπου, ενδεχομένως τον Homo erectus, ο οποίος έζησε στη νοτιοανατολική Ασία περίπου 1.000.000 χρόνια πριν. Εικάζεται ότι με την πάροδο του χρόνου τα σώματα των ''Hobbit'' εξελίχτηκαν έτσι, ώστε να καταλήξουν να έχουν μικρό μέγεθος, εξαιτίας μίας φυσικής διαδικασίας, που ονομάζεται ''island dwarfing''.

Πολλοί ωστόσο είναι οι ερευνητές που διαφωνούν επί τούτου, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να ισχύει για το ''Hobbit'', το μυαλό του οποίου είχε σχεδόν το 1/3 του μεγέθους του μυαλού του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ''Hobbit'' είναι πιθανότατα ένα είδος πιο σύγχρονου ανθρώπου, με αφύσικα μικρό εγκέφαλο. Μία ομάδα ερευνητών στις Η.Π.Α., με επικεφαλής τον William Jungers, εξέτασε και ανέλυσε τα ευρήματα από το πόδι ενός ''Hobbit'' και το συμπέρασμα ήταν ότι όντως πρόκειται για άνθρωπο.

Κατά άλλους επιστήμονες, πρόκειται για εξαιρετικά πρωτόγονη μορφή, καθώς τα χαρακτηριστικά του, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, ταιριάζουν περισσότερο προς αυτά των χιμπαντζήδων.

Πάνω: απόψεις του νησιού

Άρα, εκτός εάν το συγκεκριμένο είδος ανθρώπου εξελισσόταν αντίστροφα, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο πρωτόγονο, πράγμα που θεωρείται μάλλον απίθανο, μάλλον διέφυγαν από τη φυσιολογική εξέλιξη του ανθρώπου πρόωρα.

Η Dr. Weston, παλαιοντολόγος στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εξέφρασε την άποψη ότι ο ''Hobbit'' προέρχεται από τον Homo erectus, εξελίχθηκε όμως σε νάνο επειδή ζούσε στο νησί. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η ουσία είναι μία: χάριν ονόματος, τα πλασματάκια του καθηγητή Τόλκιν βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο! Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που φιλοξενούμε το άρθρο στο Στύλο... ;)

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο του BBC:

6 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Και ο ευφυής σχεδιαστής; Που είναι στην όλη ιστορία;

Dokimos είπε...

An ennoeis ton Tolkien, mallon pouthena ektos apo tin onomasia pou daneisthke apo ta biblia tou to neo eurhma. Alla min yaxneis k poly, eukairia zhtaw na ton anaferw ;)

Cybergoulion είπε...

Εννοώ αυτό:

Intelligent design.

Αν και πλάκα πλάκα, το σύμπαν του Tolkien έχει intelligent designer, τον Eru ή Iluvatar :-)

Dokimos είπε...

koita, an den dexthoume ton eufuh sxediasmo (k kata synepeia tin yparxi anwteris/yperfysikis dynamis), mporoume apla na poume oti to en logw neo eidos itan proion mias seiras symptwsewn-sygkiriwn. An to dexthoume, yaxneis yilo sta axyra... ;)

ps: Blepw exoume k gnwseis Silmarillion, poly xairomai ;)

Cybergoulion είπε...

Εσύ σαν άνθρωπος του Θεού, πρέπει να το δεχτείς και να αφήσεις τις εξελίξεις!

PS: Είδες τι ψαγμένος είμαι; :-P

Dokimos είπε...

Xaxa! twra pou to les auto, o dialogos moiazei san pagida gia na me ektheseis -anepanorthwta ;)

ps: eneka tou yagmenou sxoliou-k fysika anaferomai ston Eru-tha rixw mia proseuxi k dia esena!