Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Παραγγελιά: τι να φας στο Νησί

Αφουγκραζόμαστε τους εκατομμύρια αναγνώστες μας και τις αγωνίες τους, γι' αυτό και απαντάμε στα καθημερινά ερωτήματά τους. Το παρακάτω κείμενο ανέβηκε κατόπιν παραγγελιάς του αγαπητού εν Χριστω αδελφού Cybergoulion.

Τί μπορεί να φάει κάποιος στο Νησί? Τεράστιο το ερώτημα και έχει απασχολήσει γενιές και γενιές ξενιτεμένων, χωρίς να έχει δοθεί τελική απάντηση. Βασικά δύο είναι οι λύσεις:

1. Να έχει αρκετό χρήμα για να ξοδεύει και να μπορεί να τρώει σε εστιατόρια
2. Να μην έχει τόσο χρήμα να χαλάει έξω για φαγητό και να μαγειρεύει σπίτι

Θα με βρείτε μηδενιστή και ίσως υπερβολικό αλλά αγγλική κουζίνα όπως τη φανταζόμαστε δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι κάνουν το βασικό γεύμα της ημέρας με σάντουιτς και σαλάτες, και πέρα από κάτι ψητά ή στιφαδοειδή, μην περιμένετε πολλά πράγματα... Πραγματικά νομίζω ότι μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο λύσεις που προανέφερα σώζει την τσέπη και διασφαλίζει μία καλή υγεία... Φυσικά και υπάρχουν ταχυφαγάδικα, πιτσαρίες και τα λοιπά αλλά πάνω από δύο φορές την εβδομάδα δεν θα σας συμβούλευα να αγοράζετε από εκεί - εκτός αν δεν έχετε πρόβλημα να περάσετε ποιοτικό χρόνο στην τουαλέτα... Παρ' όλα αυτά, επειδή ο άνθρωπος επιρρεπής στην αμαρτία εστί, κάνουμε πέτρα την καρδία μας και σας παρουσιάζουμε τη δημοφιλέστερη επιλογή που θα βρείτε στο δρόμο: Fish 'n' chips
Φαγητό πολύ εύκολο, απλό και χορταστικό - όχι απαραίτητα νόστιμο όμως . Πρόκειται για ένα μεγάλο φιλέτο μπακαλιάρου ή ψαριού τύπου μπακαλιάρου (π.χ. γάδος) που το βουτάνε σε χυλό και το τηγανίζουν σε μεγάλες φριτέζες. Σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες που συνήθως είναι χοντροκομμένες (chips) και όχι λεπτές σαν αυτές που σερβίρουν στα φαστφουντάδικα. Μάλιστα υπάρχουν ειδικά μαγαζιά που πουλάνε σχεδόν αποκλειστικά fish and chips, τα λεγόμενα chippies. Το καλύτερο fish and chips ωστόσο θα το βρείτε σε παραθαλάσσιες περιοχές και ειδικά στη νότια Αγγλία. Εαν το φάτε σε εστιατόριο ή παμπ, συνήθως σερβίρεται με αρακά ή πουρέ αρακά (το γνωστό mushy peas) και κατά γενική ομολογία δεν είναι εξίσου νόστιμο. Το ιδανικό fish έχει τραγανιστή κρούστα απ' έξω και μαλακή σάρκα από μέσα, ενώ τα καλύτερα chips είναι αυτά που είναι χοντροκομμένα στο χέρι. Είναι απαραίτητο να προσθέσετε μπόλικο αλάτι και ξύδι για να πάρει γεύση!

Το φαγητό χρονολογείται από το 19ο αιώνα (η πρώτη αναφορά βρίσκεται στο γνωστό Oliver Twist) και έχει συνδεθεί με τις εργατικές τάξεις εξαιτίας της φθηνής τιμής του. Παλιά μάλιστα έμπαινε σε εφημερίδα (!) και τρωγόταν στο πόδι, πλέον το σερβίρουν σε λαδόκολλα ή χάρτινο μπολάκι για take away. Φυσικά βλέπεις πολλούς να ακολουθούν τις παραδόσεις, να κάθονται όρθιοι αφού το αγοράσουν και να το απολαμβάνουν έξω από το μαγαζί.
Τέλος να κάνουμε και ένα θεολογικό σχόλιο, τί Δόκιμοι είμαστε! Η ''καθιερωμένη'' μέρα για να φας fish and chips στο Νησί είναι η Παρασκευή, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη θρησκεία αφού η παράδοση του Καθολικισμού να μην τρώνε οι πιστοί κρέας εκτός από ψάρι τις Παρασκευές, επηρεάζει ακόμα και τις συνήθειες των Αγγλικανών μέχρι και σήμερα.

Υ.Γ: Το ερώτημα ''τι μπορεί να πιεί κάποιος στο Νησί'' είναι σχετικά ευκολότερο και θα μας απασχολήσει σε μελλοντικό ποστ :)

6 σχόλια:

J είπε...

Είχα φάει μια φορά στο Southsea και κόντεψα να πάθω εγγεφαλικό. Το πέταξα στη δεύτερη μπουκιά. Αυτά τα τηγανόλαδα που τα τηγανίζουν είναι άθλια.

Cybergoulion είπε...

Αυτά είναι! Έγκυρη, έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση! Απ' ότι βλέπω όμως, όταν θα πάω στον ξάδερφο για επίσκεψη καλύτερα να κουβαλάω μαζί πίτες και κεφτεδάκια σε κρυογονική στάση...

Dokimos είπε...

@J: xexe, megali alitheia eipes twra... Pragmatika to meion tis ypothesis einai to ladi, to opoio meta apo dekades thganismata den einai basika ladi alla kati allo... oi exontes gnwseis xhmeias mporoun na mas poun :))

@Cybergoulion: xairomaste pou boithisame tina tropo.. oxi apla na pareis pites k keftedakia, na pareis mia TSANTA me pites k keftedakia!!
Diaforetika tha arxisw na su lew gia ta kebabs pou yparxoun, ekei na deis... kanei to fish n' chips na moiazei gourmedia... ppp

eeVoskos είπε...

Η λύση 1 δοκιμάστηκε χτες και απορρίφθηκε! 30 λίρες στο Angus για μοσχαρίσια μπριζόλα (χοιρινή φυσικά δεν ειχε), σαλάτα και μπύρα! Η μπριζόλα απλά τρωγόταν. Άσε που ήταν άψητη, αν και τη ζήτησα well-done!

Η λύση 2 για μένα απορρίπτεται γιατί μοιράζομαι την κουζίνα με 50 άτομα. Τουλάχιστον μπορώ να ζεσταίνω... κρυογονικά κεφτεδάκια στο φούρνο μικροκυμάτων.

Fish & Chips δοκίμασα σε pub (μέτρια) και στο εστιατόριο του πανεπιστημίου (επίσης μέτρια). Έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου σε ένα fish&chip-άδικο της γειτονιάς που είναι κάθε βράδυ γεμάτο. "Ορθάδικο" φυσικά! Πάντως σαν τα Μπακαλιαράκια της Θεσσαλονίκης, δεν έχει!!

Επιπλέον δοκίμασα τα έτοιμα φαγητά των Σούπερ μάρκετ, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς. Τα ζυμαρικά του Sainsbury's είναι φτηνά και νόστιμα, αλλά η σούπα...μπλιαχ!

Η μόνη αντικειμενικά καλή και φτηνή λύση είναι, για έναν φοιτητή, η φοιτητική λέσχη. Μπορεί να μην τρως το φαί της μαμάς, αλλά ζεις άνετα!

Για να συνοψίσω, το φαγητό στο Νησί είναι ανάγκη, όχι απόλαυση. Ταβερνοσυνάξεις εδώ δεν έχει!

Κλείνω με υψίστης σημασίας ερώτηση: που μπορεί να βρει κανείς εδώ στα ξένα μπριζολα ή γύρο ΧΟΙΡΙΝΟ ;;; Άκουσα ότι υπάρχουν τέτοια ελληνικά και κυπραίικα μαγαζιά, αλλά δεν τα έχω εντοπίσει ακόμα.

ο ενδιαφερόμενος ξάδερφος, a.k.a. Βοσκός!

Dokimos είπε...

Geia su eeVoske!

Loipon, na ta paroume me ti seira...
- Sto farmakeio Angus pou phges, eprepe na rwthseis prwta :) poly akribo k gia auta pou prosferei, den axizei ta lefta tu. Poly kali kinisi i lesxi alla pali, mporeis na trws ekei 2 fores th mera? Mallon oxi, opote...
- Den pianoun ta xeria mu, exw 50 sygkatoikous, exw mia fobia me ta auga k loipes dikaiologies gia na MHN mageireueis astes! epeidi kaneis mas den gennithike mageiras, dokimase gia na matheis. Eilikrina su lew oti me etoimatzidika faghta den tha antexeis... an me pianeis!! :))
- to Sainsbury's exei kales epiloges, na proteinw na episkefteis kapoio megalo katasthma tous k na dokimaseis kotopoulo soublas, freskoyhmeno!
- telos, eisai tyxeros pou eisai Londino epeidh yparxoun lyseis gia tin aiwnia anazhthsh xoirinou tu Ellhna :) Gia prwti empeiria tha pas Tottenham Court Rd sto ''Dionysos'' (gwnia me Oxford St, stathmos Tottenham Court Road an pareis tube) k tha niwseis amesws poly oikeia...

ante, k kali arxi!

eeVoskos είπε...

Δόκιμε πήγα τελικά στο fish&chip-άδικο της γειτονιάς.. πολύ καλό! Ομολογώ ότι δεν το περίμενα.

Αλλά ο μπακαλιάρος δυστυχώς δεν έχει χοιρινό κρέας! Θα δοκιμάσω το Διόνυσο στην επόμενη έξοδο.

Υ.Γ.: Για την κουζίνα κυριολεκτούσα. Υπάρχει μία για κάθε όροφο και κάθε όροφος έχει 50 άτομα!! Ακόμα κι αν ήθελα να μαγειρέψω, είναι πάντα κατειλημμένη από Κινέζους.